Ce rol are președintele României. Responsabilitățile față de români pe care și le asumă cel care ocupă fotoliul de la Cotroceni

Duminica, 24 Noiembrie 2024, ora 16:57
2212 citiri
Ce rol are președintele României. Responsabilitățile față de români pe care și le asumă cel care ocupă fotoliul de la Cotroceni
Ce trebuie să facă pentru români cel care va ocupa fotoliul de la Cotroceni FOTO muzeulcotroceni.ro

Funcția supremă în stat, cea de președinte al României, are un rol esențial în asigurarea bunei funcționări a instituțiilor și a societății. Responsabilitățile președintelui sunt stipulate în legea fundamentală a țării, Constituția.

Acest document definește îndatoririle și responsabilitățile, precum și protecția de care se bucură președintele României. Programul de lucru al acestuia nu este reglementat. Președintele nu își poate suspenda activitatea pentru a-și lua concediu de odihnă și nu are posibilitatea de a-și delega atribuțiile, relatează tvrinfo.ro.

Președintele României își exercită constant și fără întrerupere prerogativele constituționale. Prin funcția sa, el garantează independenţa națională, unitatea şi integritatea teritorială a ţării, monitorizează respectarea Constituției, precum și funcționarea eficientă a autorităților publice.

Pentru a realiza toate aceste responsabilități, Constituția îi conferă președintelui rolul de mediator între instituțiile statului, dar și între stat și cetățeni.

Indiferent de circumstanțe, președintele are datoria de a facilita o înțelegere între cele două părți sau de a le reconcilia.

Președintele României este ales printr-un vot universal, egal, direct, secret și liber.

Mandatele președintelui României sunt limitate la două, care pot fi consecutive. Fiecare mandat durează cinci ani și începe odată cu depunerea jurământului. Acesta poate fi extins, prin lege organică, doar în situații de război sau catastrofă.

Pe parcursul mandatului, Președintele României nu are voie să fie membru al unui partid și nu poate ocupa nicio altă funcție publică sau privată.

Șeful statului beneficiază de imunitate, ceea ce înseamnă că nu poate fi tras la răspundere juridică pentru voturile sau opiniile politice exprimate în exercitarea atribuțiilor sale.

Președintele ia decizii în domeniul politicii interne și externe a țării.

Acesta numește primul ministru, care are responsabilitatea de a forma Guvernul, poate dizolva Parlamentul, convoacă referendumuri și este, de asemenea, comandantul forțelor armate. Deciziile președintelui României sunt cunoscute sub denumirea de decrete și au caracter obligatoriu.

De asemenea, președintele semnează tratate internaționale, acredită și recheamă ambasadorii, mobilizează forțele armate, declară stări excepționale de asediu și de urgență, precum și acordă decorații și cele mai înalte grade militare, cum ar fi mareșal, general și amiral.

Președintele are, de asemenea, capacitatea de a grația persoanele condamnate.

Acesta joacă un rol esențial în numirea șefilor parchetelor și în validarea legilor, având opțiunea de a le promulga, de a le retrimite Parlamentului sau de a le contesta la Curtea Constituțională.

Constituția stipulează și sancțiuni pentru președintele care-și depășește atribuțiile sau abuzează de puterea și influența sa. Acesta poate fi suspendat, demis sau condamnat.

Parlamentul este instituția care inițiază procesul de sancționare. În funcție de gravitatea faptei, președintele poate fi demis prin referendum sau condamnat pentru trădare de către Înalta Curte de Casație și Justiție.

În cazul în care funcția de Președinte devine vacantă, Președintele este suspendat sau se află în incapacitate temporară de a-și îndeplini atribuțiile, interimatul va fi preluat, în ordine, de președintele Senatului sau de președintele Camerei Deputaților.

Propunerea neașteptată de președinte care l-a încântat pe CTP: ”Mai trebuie să și vrea. Are toate datele...”
Propunerea neașteptată de președinte care l-a încântat pe CTP: ”Mai trebuie să și vrea. Are toate datele...”
Invitat în cadrul emisiunii ”România în direct” de la postul de radio Europa FM, jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat situația de pe scena politică a României, în urma anulării...
Daniel Funeriu anunță că vrea să candideze la prezidențiale. De ce nu sunt buni Crin Antonescu și Eduard Hellving
Daniel Funeriu anunță că vrea să candideze la prezidențiale. De ce nu sunt buni Crin Antonescu și Eduard Hellving
Daniel Funeriu, fostul ministru al Educaţiei, este vehiculat ca posibil candidat la alegerile prezidenţiale. El a anunțat, joi seară, că este dispus să candideze. ”Da, vreau să candidez...
#alegeri prezidentiale 2024, #fotoliu, #Cotroceni, #presedinte, #responsabilitati , #Alegeri prezidentiale 2024
  1. Europarlamentarul cu cele mai mari venituri este un român. De unde îi vine suma uriașă încasată anual, pe lângă salariul impresionant de la Parlamentul European
  2. Planul lui George Simion, în cazul în care o nouă candidatură la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu ar fi respinsă. „Dacă există motive să fie scos din cursă”
  3. Rareș Bogdan, în lacrimi la Realitatea Plus. A criticat decizia CNA de întrerupere a emisiei și l-a lăudat pe patronul Maricel Păcurar, care a scăpat de închisoare
  4. Daniel Funeriu anunță că vrea să candideze la prezidențiale. De ce nu sunt buni Crin Antonescu și Eduard Hellving
  5. România oferă primul test major pentru poliția digitală a Europei. „Nu există capacitatea de a interveni rapid" ANALIZĂ
  6. Călin Georgescu a recunoscut că a fost sâmbătă la ferma de cai din Ciolpani alături de Horațiu Potra. "Nu văd de fapt care este fapta. Ne-am întors la dictatură"
  7. "Trebuie făcut ceva, mers peste ei şi dat foc". Noi stenograme incendiare din dosarul controversatului lider al mercenarilor Horațiu Potra
  8. Marcel Ciolacu, premier sau nimic. Negocierile dintre partidele pro-europene vor decide soarta liderului PSD
  9. Discuțiile dintre Horațiu Potra și acoliții săi înainte să fie prinși cu portbagajele pline de arme. Interceptări din dosar
  10. Câte ministere ar putea avea PNL în viitorul guvern. Ilie Bolojan: ”Voi susţine cele mai bune resurse pe care le putem trimite în Executiv”