Filosoful Gabriel Liiceanu scrie într-un text publicat pe platforma Contributors, că după o conversație cu un prieten psihiatru, a ajuns la concluzia că independentul Călin Georgerscu „are caracteristici de psihopat”. Acesta critică și exploatarea credinței pentru propriile scopuri ale candidatului, reducându-l pe Dumnezeu la un simplu agent electoral.
„Îmi e teribil de frică de un om care nu mai are capul pe umeri, fără să știu unde-l are sau dacă l-a avut vreodată”.
Filozoful spune că, după o discuție cu un prieten psihiatru, căruia i-a trimis afirmațiile controversate ale lui Călin Georgescu, a convenit că acesta are caracteristicile unui psihopat.
„Dragul meu, omul nostru, din punct de vedere psihiatric, are caracteristici de psihopat. Spre deosebire de psihotic, psihopatul nu poate fi tratat. Stalin, Hitler și alții asemenea care au populat istoria omenirii nu erau psihotici, nu delirau. Erau psihopați. Însă spre deosebire de Stalin sau Hitler a căror psihopatie gravita în jurul unei ideologii, candidatul nostru e psihopat în termeni ezoterici, e fascinat de ocultism, de antivaccinism și de pseudoștiință. Nu are ideologie.”, scrie Liiceanu.
„Nu e oare firesc să ne fie teamă că o țară întreagă riscă să locuiască în curând în mintea unui asemenea om care, în plus, grație aplicațiilor digitale și poate și inteligenței artificiale, a beneficiat și de dibăcia cu care ele pot influența alegătorii?”, se întreabă retoric filozoful.
Mai mult, Gabriel Liiceanu avertizează asupra consecințelor succesului unui astfel de personaj.
„Dacă vreau să consider psihopatia nu din punct de vedere psihiatric, ci filozofic, aș spune că ea este o înjosire a rațiunii, adică a tot ce a pus mai de preț evoluția pe lume. Fiind un viraj extrem al minții, psihopatia se poate solda cu emergența unui monstrum, cu o entitate care iese din limitele lui humanum, cu un omen malefic care amenință din viitor.”, subliniază filozoful.
Acesta critică și exploatarea credinței pentru propriile scopuri ale candidatului, reducându-l pe Dumnezeu la un simplu agent electoral.
„Mă mai intrigă însă și un alt lucru, de astă dată în ordine, ca să zic așa, duhovnicească. Oare un adevărat credincios ar accepta să vadă numele lui Dumnezeu arestat peste noapte între granițele unei țări care, atunci când și-a apărat demnitatea și și-a ales destinul, a făcut-o în numele libertății sale, și nu recurgând la cerșetorie magico-religioasă?”, se întreabă filosoful.
Gabriel Liiceanu consideră că numai „un credincios rătăcit” crede că Dumnezeu „ a hotrătât să se mute duminică în Carpați abandonând restul universului, ca să-i țină pumnii unuia cu capul rătăcit în fantasma puterii.”,
„În plan politic, problema nu este electoratul, ci clasa conducătoare care, de ani de zile, obligă oamenii să aleagă între „hoți, psihopați, securiști”.
... Vezi tot
Mai are sanse sa se faca bine... Vezi tot