Aproape toate sondajele de opinie plasau candidatul PSD - Marcel Ciolacu și pe cel al AUR - George Simion în turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Reprezentantul opoziției vorbea la un moment dat chiar despre câștigarea primului tur. Însă, în mod surprinzător, niciunul dintre cei menționați nu a reușit să bifeze finala. Ciolacu a terminat pe 3, Simion pe 4, după Călin Georgescu - candidat independent și Elena Lasconi - USR.
Marcel Ciolacu a devenit primul candidat PSD la prezidențiale post-’89 care a ratat turul 2. În cazul liderului AUR, acesta a fost devansat de alți doi candidați ce se poziționează tot „anti-sistem”. Călin Georgescu, de partea „suveranist-conservatoare”, de partea cealaltă Elena Lasconi, sub umbrela „globalist-progresistă”.
În cadrul dezbaterilor TV, discursul lui George Simion a fost în general apreciat de analiști. Liderul AUR a abordat în ultimele luni un discurs mai „centrist”, mai puțin apăsat față de cel cunoscut în ultimii ani. Între timp, adversarii, calificați în turul 2, au transmis mesaje mai radicale, mai directe, cu priză mai mare la public, crede Radu Enache, specialist în comunicare politică.
„George Simion a făcut în ultimele luni niște compromisuri față de discursul lui inițial, care probabil că i-au îngustat baza electorală. Evident, lumea mai apleacă și urechea la zvonuri, fake news, deci e posibil ca valul de critici adus din partea partidelor și a televiziunilor mainstream, a societății civile, cum că ar fi extremist, dar și acuzațiile aduse de către Diana Șoșoacă, poate că au contat. Cel mai agresiv atac l-a primit de la fosta colegă de partid. Un atac din două părți diametral opuse și, mai ales, înmuierea discursului său a nemulțumit pe mulți dintre foștii susținători. Adeziunea la un partid mai radical apare în primul rând tocmai datorită radicalității sale, atenție!”, a declarat analistul politic.
Cei peste 40% care au votat Georgescu și Lasconi au votat „anti-sistem” și totodată, pentru viziuni mai clare, în afara zonei „gri”. Deci, în cazul discursului suveranist, Simion a pierdut monopolul.
„Celelalte discursuri interesante ale candidaților au dispărut. În afară de George Simion, cu un discurs moale, fără Călin Georgescu, restul aveau un discurs pro-european aproape identic și vorbe goale pe care le-am tot auzit de 30 de ani. A fost un vot de protest, dar și pentru viziuni mai radical exprimate”, a mai precizat Enache.
În ciuda votului „anti-sistem”, românii nu-și doresc revenirea la un sistem totalitar, avertizează specialistul în comunicare politică.
„Nu știu dacă există mai mult de 1% dintre cetățeni care să-și dorească o dictatură, o situație celei din perioada Ceaușescu - restricții, sărăcie. Oamenii s-au obișnuit cu modul de viață european, nimeni nu gândește în alți termeni acum”, a concluzionat analistul politic.
Potrivit politologului Andrei Țăranu, Călin Georgescu a reușit să tragă voturi atât din bazinul electoral al lui George Simion, cât și al Dianei Șoșoacă.
Între timp, societatea românească trece prin clipe tensionate, ce amintesc despre finala prezidențială din anul 2000, dintre Ion Iliescu și Corneliu Vadim Tudor sau despre confruntarea dintre Klaus Iohannis și Victor Ponta, din anul 2014.
Elena Lasconi l-a acuzat pe Călin Georgescu de faptul că dorește ca România să devină colonie rusească și, totodată, să scoată țara din NATO și UE. De partea cealaltă, candidatul independent a negat toate aceste scenarii. Fostul oficial ONU susține că dorește o schimbare de sistem și o politică a României, care trebuie „să se ridice din genunchi” - mesaj asemănător cu cel proliferat de către Viktor Orban, premierul Ungariei.
Citește și: Numirea lui Călin Georgescu la ONU, un mister de stat. „Nu au fost identificate documente”
Potrivit datelor din primul tur al alegerilor prezidențiale, candidații suveraniști au obținut în jur de 40% la alegerile prezidențiale organizate duminică, 24 noiembrie. În turul al doilea, George Simion îl va susține pe Călin Georgescu. USR și PNL și-au declarat susținerea pentru Elena Lasconi. PSD și UDMR se vor poziționa abia după alegerile parlamentare, programate pentru duminică, 31 noiembrie.