”Vor să folosească CCR împotriva voinței poporului”, a declarat miercuri, 27 noiembrie, George Simion, președintele partidului AUR, referindu-se la cererile de anulare a turului 1 al alegerilor prezidențiale.
Simion se referă la cererile de anulare a alegerilor din primul tur al prezidențialelor depuse la Curtea Constituțională de Cristian Terheș, candidatul Partidului Naţional Conservator Român, și de Sebastian Popescu, Candidatul Partidului Noua Românie. Cele două cereri urmează să fie judecate joi, 28 noiembrie, de la ora 11, relatează g4media.ro.
Liderul AUR a mai spus că dacă va fi decisă repetarea turului 1 al alegerilor prezidențiale, el nu va mai candida, dar îl va susține pe Călin Georgescu.
”Alertă, vor să folosească CCR împotriva voinței poporului. Doamna Șoșoacă, nu mai plângeți că nu e rolul meu sau al dvs. să fim președinți sau premieri, e rolul nostru să-l susținem pe Călin Georgescu. Nu voi candida în caz că se repetă turul 1, îl voi susține pe Călin Georgescu, iar duminica asta cu toții la vot să le dăm peste bot”, a spus Simion într-un clip postat pe rețelele sociale.
Cei doi care au depus cererile de anulare la CCR, Terheș și Popescu, au fost candidați la prezidențiale și au avut scoruri sub 1%.
În ce condiții poate Curtea Constituțională să anuleze alegerile (Stabilirea rezultatului alegerilor, Legea 370/2004):
(1) Curtea Constituţională anulează alegerile în cazul în care votarea şi stabilirea rezultatelor au avut loc prin fraudă de natură să modifice atribuirea mandatului sau, după caz, ordinea candidaţilor care pot participa la al doilea tur de scrutin. În această situaţie Curtea va dispune repetarea turului de scrutin în a doua duminică de la data anulării alegerilor.
(2) Cererea de anulare a alegerilor se poate face de partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale reprezentate în Consiliul Minorităţilor Naţionale şi de candidaţii care au participat la alegeri, în termen de cel mult 3 zile de la închiderea votării; cererea trebuie motivată şi însoţită de dovezile pe care se întemeiază.
(3) Soluţionarea cererii de către Curtea Constituţională se face până la data prevăzută de lege pentru aducerea la cunoştinţa publică a rezultatului alegerilor.