Marți seara, 12 noiembrie, George Simion, candidat la prezidențiale, și-a făcut apariția intempestiv în emisiunea lui Mihai Gâdea, la Antena 3, unde alți patru candidați și reprezentanții lor, de câteva săptămâni, poartă dezbateri în context electoral.
Liderul AUR și-a făcut apariția pe scena montată la Palatul Parlamentului într-un mediu ostil, înconjurat de reprezentanții altor formațiuni și de jurnaliști care l-au criticat, ironizat și l-au presat cu subiectul „Rusia", pentru care încă nu au fost prezentate dovezi.
Printre reacțiile gazdelor s-au numărat:
- Mihai Gâdea: Aici nu suntem la Russia Today, aici suntem la CNN, știți?
- George Simion: Da, CNN, ați pierdut (aluzie la faptul că CNN a susținut-o pe Kamala Harris, învinsă categoric de către Donald Trump).
- Mihai Gâdea: Sunteți agent rus? (...) Ca să vă liniștiți un pic, să vă pun imnul Rusiei?
- Reporter: Dumneavoastră v-ați întâlnit cu ofițeri GRU la Cernăuți?
- George Simion: Nu. Acum un an mi-ați adresat aceeași întrebare. În spațiul public, în momentul în care apar contracandidați care au un interes vădit să mă denigreze, să ne întrebați și pe noi. Poate că unii vor să asculte imnul Rusiei, dar eu nu am fost niciodată la Moscova, spre deosebire de unii dintre contracandidații mei.
- Mihai Gâdea: Trebuie să dați răspunsuri la niște întrebări. Sunteți agent rus sau nu? V-ați întâlnit cu cei de la GRU? Ați luat bani sau nu?
- George Simion: V-am mai spus că nu. V-am mai spus încă o dată că nu.
- Reporter: Domnule Simion, ați făcut vreo solicitare scrisă către SRI? (din care să rezulte că Simion e sau nu spion rus)
- George Simion: Da, în 2022.
- Reporter 2: (...) Pentru mine cel puțin, nu aveți dreptul să vorbiți, din moment ce ați intrat pe ușa din dos, așa cum, din păcate, o faceți peste tot. Doar uși din dos aveți deschise. Am văzut numai escapade cu scop de a obține voturi ieftine. Nu mai aveți dreptul să vorbiți despre această televiziune atâta vreme cât nu sunteți în stare să aveți un limbaj decent, dar vreți să fiți primiți în casă. Vreți să intrați în casa peste care ați scuipat? Eu vă rog să dispăreți din acest loc și să veniți când veți fi chemat.
În opinia specialiștilor din sfera politică, apariția lui George Simion la emisiunea partenerilor CNN nu-l scoate din cursă, ba chiar îl poate propulsa pe liderul AUR în sondaje, cu șanse importante pentru accederea în turul al doilea.
Sociologul Vladimir Ionaș remarcă impactul puternic generat în social media de apariția intempestivă a lui George Simion în emisiunea de la postul TV.
„George Simion nu a ieșit din nota normală, nu a clarificat într-un mod concis toate aceste acuzații care i se aduc, dar, din punctul meu de vedere, a punctat foarte bine, cel puțin pentru propriul electorat. Întrebarea este dacă domnul Simion a reușit să puncteze în rândul nehotărâților, în rândul celor care în momentul de față nu au o opțiune clară de vot, pentru că acolo avea nevoie să puncteze pentru intrarea în turul doi. Dacă ar fi să facem o analiză neacademică, dacă ne uităm la reacțiile de pe rețelele sociale, acestea arată că George Simion a reușit să puncteze. Vom vedea în perioada următoare, în sondajele de opinie, dacă se observă o creștere a intenției de vot pentru George Simion", a declarat Ionaș, pentru Ziare.com.
Una peste alta, pe lângă vizibilitate, George Simion ar putea avea mai mult de câștigat decât de pierdut în urma apariției sale inopinate la Antena 3.
„În social media, evident că mulți și-au exprimat o opinie și cei dintr-o anumită 'bulă' au considerat că prezența lui George Simion la acest post de televiziune este o victorie. Însă, eu mă îndoiesc de faptul că acest lucru este foarte clar.
A fost o ieșire în care a părut că el a dominat discursul, a mers pe linia pe care și-a dorit-o, dar nu cred neapărat că este o metodă prin care să câștigi. Din păcate pentru ceilalți candidați, pe George Simion l-a ajutat foarte mult și prestația susținătorilor domnului Geoană și a celor de la USR, care nu au făcut decât să-i confirme multe dintre teorii și mesajele pe care le lansează. Evident, el a încercat să se victimizeze și pare că i-a ieșit într-o oarecare măsură această victimizare", a mai precizat analistul politic.
Radu Enache, specialist în comunicare politică, consideră că George Simion a știut cum să folosească un mediu ostil, în cazul de față, Antena 3, drept trambulină în cursa pentru turul al doilea.
„Dezbaterea organizată de Antena 3 CNN s-a desfășurat într-o sală a Parlamentului, ceea ce și explică ușurința cu care George Simion a putut intra acolo. Dar asta nu scade efectul de surpriză.
Eu mă aștept să crească în sondaje. Este un eveniment atipic pentru scena politică din România, un eveniment care-l propulsează foarte mult pe acest candidat în zona de nehotărâți. Prin contrast, cei care ar putea avea pretenții serioase să intre în turul 2 - Nicolae Ciucă și Elena Lasconi, după ce Mircea Geoană s-a autoexclus - nu au reacția, scânteia de rupere de ritm prin care să trezească interesul alegătorilor care să spună că 'uite, acest candidat face ceva interesant, în modul pozitiv', nu stând în cap, la propriu, precum Ludovic Orban", a declarat Enache, pentru Ziare.com.
Din punct de vedere imagologic, prin intervenția la Antena 3, George Simion a punctat în rândul publicului la capitolul curaj și spontaneitate, atrage atenția Radu Enache.
„Putem analiza pe mai multe planuri. Primul, cel al comunicării politice exprimat în campania pentru funcția de președinte al României. Intervenția lui George Simion în acea emisiune poate fi văzută astfel: eu mă pun în postura unui cetățean care se uită la TV și, la un moment dat, după schimbul acesta de replici hazlii între Mihai Gâdea și George Simion, Cătălina Porumbel spune 'ce fel de președinte puteți fi dvs. dacă nu sunteți primit în Moldova și Ucraina?'. Implicit, se face legătură cu 'ce fel de candidat sunteți dacă nu sunteți primit în emisiunea Antenei 3?'. Automat, cetățeanul își dorește un președinte care să poată să intre oriunde, mai ales dacă nu e invitat, dacă ține de interesul României, în detrimentul unuia care stă la ușă pentru a fi chemat. Sigur, la nivel internațional nu se întâmplă așa ceva, cum s-a întâmplat în emisiunea de aseară. Dar acesta a fost primul lucru pe care l-a făcut George Simion, s-a băgat în gura leului, a intrat cu bocancii plini de noroi în salonul cu bibelouri", a declarat Enache.
Liderul AUR a jucat la risc, susține analistul politic. Deși Antena 3 își desfășoară activitatea CNN, Radu Enache susține că echipa de campanie a lui George Simion a mizat pe publicul fidel care a rămas din „inerție" public fidel al televiziunii care cândva critica puterea ce era reprezentată de PDL și pe Traian Băsescu. În plus, specialistul în comunicare politică susține că Simion a știut să-și păstreze calmul, iar cel care a luat foc a fost Gâdea.
„Apoi, mai este și aspectul publicului țintă. Legea comunicării comerciale, dar mai ales politice, spune că nu trebuie să-ți irosești energia încercând să convingi nucleul dur al adversarului. Bătălia tradițională în zona electorală se dă pentru capturarea cât mai multor nedeciși, a zonei care nu face parte din nucleul dur și nici măcar a simpatizanților. Miza este electoratul nehotărât, dispus să asculte. Dacă ai argumente, poți să-i atragi chiar în zona de simpatizanți. George Simion a încălcat această regulă. Se vede clar că în sală, la emisiune, erau soldații fideli ai Antenei 3 CNN și ai politicienilor de pe scenă, invitați - aceștia izbucneau în urale imediat cum Mihai Gâdea spunea câte o chestie de tipul - 'să vă punem imnul Rusiei?', câte o astfel de ironie. E clar că domnul George Simion nu a avut niciun succes în a-i convinge pe cei care se aflau în sală. Însă, el a fost foarte stăpân pe el, a fost calm, spre deosebire de Mihai Gâdea, care era vizibil foarte nervos, la fel tot staff-ul. George Simion a fost calm. Cu siguranță are o echipă de consilieri de campanie, nu a luat decizia de unul singur. Consilierii, probabil s-au gândit că Antena 3 este urmărită încă de foarte mulți indeciși, un public ce a rămas inerțial la Antena 3 de când acest post era unul de opoziție, în perioada Băsescu, un post care era mai spre centru-stânga și spre suveranism-naționalism. Nu știu cât din publicul Antena 3 este nostalgic și conservator, dar încă există un astfel de public", a mai punctat Enache.
În opinia specialistului în comunicare politică, echipa „Simion" a avut mai degrabă câștig de cauză în detrimentul echipei „Gâdea".
„Oricum, trebuie lăudați consilierii respectivi. Scandalul iscat prin apariția lui George Simion s-a răspândit instantaneu pe internet, în social media, peste tot. Cu alte cuvinte, chiar și cei care nu se uită la Antena 3 pot să vadă secvențele respective pe internet și aceștia fac parte din alt nucleu dur decât fidelii lui Mihai Gâdea și ai postului Antena 3 de astăzi. Cu alte cuvinte, mișcarea electorală a lui George Simion mi se pare foarte deșteaptă.
Cred că echipa Antena 3 ar fi trebuit mai degrabă să fi avut o atitudine conciliantă, care l-ar fi pus în dificultate pe George Simion. Dacă Mihai Gâdea i-ar fi spus 'ne bucurăm că ai venit, ia un loc, să trecem peste, vă dau microfonul', dacă nu-l băga în seamă, ori dacă-l băga în seamă periferic... Astfel, nu ar fi existat niciun scandal, iar efectul venirii lui Simion într-o emisiune în care a venit neinvitat s-ar fi redus la zero. Reacția echipei Antena 3 mi s-a părut foarte emoțională și neinteligentă", a mai precizat Enache.
Analistul politic amintește și faptul că George Simion a știut să se folosească perfect de victoria lui Donald Trump, candidat pe care liderul AUR a anunțat că-l susține de la bun început, dar indezirabil în tabăra CNN SUA. Totodată, Enache susține că insuccesul Partidului Kamalei Harris și al Partidului Democrat ricoșează implicit și în tabăra Antenei 3. Astfel, liderul AUR a vârât și mai tare cuțitul în rană.
„Chiar dacă intră în turul 2, nu cred că George Simion va câștiga alegerile. Dar, dacă va intra, va fi o mare problemă pentru tabăra din România compusă mai ales din persoanele publice apropiate de politicile Partidului Democrat din SUA. Antena 3, când s-a cuplat cu CNN, a luat la pachet și o anumită politică editorială care, în mod evident, avantajează viziunea internațională a SUA promovată de Partidul Democrat - Kamala Harris, Joe Biden, Barack Obama. E vorba despre o raportare a sferei publice românești cu marile probleme geopolitice. Alegerea în SUA a lui Donald Trump face ca poziția Antenei 3 și a grupului de jurnaliști care au fost partizanii Kamalei Harris să se clatine. De altfel, aseară, în discuție, Simion a avut sclipirea să spună că 'și Donald Trump era nu știu cum', Gâdea i-a spus 'nu vă comparați cu Donald Trump!', dar această chestiune a fost reținută la nivel subliminal de majoritatea celor care au urmărit emisiunea. Asistăm la o polarizare a scenei politice românești nu în funcție de interesele României, ci în funcție de semnalele de la Washington, ceea ce mi se pare destul de trist. Nu ar trebui să fim 'Gică-Contra' sau 'iliberali' ca Viktor Orban, dar, în chestiunile care privesc România, lucrurile ar trebui să fie desprinse de acest cadru mai larg.
Oricum, se pare că asistăm la o separare a taberelor, inclusiv în presă. Peste tot există politici editoriale, dar acestea ar trebui fie asumate, ca în America - 'Noi, Washington Post, suntem susținuți de Partidul Democrat, deci ținem cu ei'. Așa e onest. Dar, în momentul în care tu, ca jurnalist, eviți să-ți asumi transparent poziționarea, dar și pretinzi că ceea ce spui e un adevăr echidistant, e o mare problemă. Așa se întâmplă în rândul mai multor televiziuni, mai mari sau mai mici, nu doar în cazul Antenei 3", a mai concluzionat analistul.
Update:
Potrivit premierului PSD Marcel Ciolacu, nu există dovezi potrivit cărora George Simion ar fi spion rus.
„Îl anunţ pe domnul Ciucă că cu niciuna dintre aceste minciuni nu va câştiga legea. Nici măcar nu va in turul 2. Eu înţeleg, când eşti neputincios, devii şi disperat şi nervos. Şi nu numai tu, întreaga echipă care dirijează campania electorală. Dar nu mă aşteptam, ca fost şef al armatei, fost prim-ministru, actual preşedinte al Senatului, al doilea om în statul român, să aibă astfel de solicitări.
(...) Ce vă spun cu certitudine, că nici una dintre cele două informaţii, nici cea din Republica Moldova, nici cea din Ucraina, n-au făcut referire la faptul că domnul Simeon este spion rus, sau la faptul că domnul Simeon a avut întâlniri. Nu am primit detaliat că a avut întâlniri cu vreun spion rus. Ăsta este adevărul”, a declarat Ciolacu.