Călin Georgescu, deși candidat la funcția de președinte al României, pare să nu fi citit Constituția, cel puțin în ceea ce privește modul de desemnare a primului-ministru, de către șeful statului.
Potrivit Digi 24, Călin Georgescu a declarat marți, 3 decembrie, în emisiunea „Marius Tucă Show”, următoarele: „Eu garantez că voi aduce un Guvern stabil. O să desemnez un premier din coaliția care se prezintă cu o majoritate, dar să fie în primul rând pregătit moral, profesional și, evident, să putem negocia programul de țară prin care eu am fost desemnat președinte”.
Constituția României este însă mult mai precisă în ceea ce privește desemnarea premierului. Articolul 103 din Constituție precizează următoarele:
"Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament".
De asemenea, la Articolul 85, Constituția României precizează:
"Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament".
Se observă că niciunul dintre aceste două articole nu conferă șefului statului dreptul de a "negocia programul de țară" cu un candidat la funcția de premier drept condiție pentru a-l numi.
În aceeași emisiune, „Marius Tucă Show”, Călin Georgescu a fost întrebat și pe cine ar numi la conducerea SRI, DNA sau a Parchetului General. Răspunsurile sale au fost evazive:
„Vreau să subliniez un lucru. Așa cum spunea președintele Trump, viitorul va fi al patrioților, adăugăm și al oamenilor pregătiți moral și profesional. Asta este condiția. Restul nu pot să vă spun, pentru că nu am niciun nume”.