Liderul PMP Eugen Tomac a declarat luni, despre Călin Georgescu, că există un interes pronunţat al Federaţiei Ruse faţă de acest candidat, care este un pericol real pentru democraţia românească şi că au făcut şi ei sondaje şi acesta nu trecea de 5% acum 3 săptămâni.
Tomac a precizat că este de nepermis ca un om care intră într-o competiţie electorală, fără să investească o resursă transparentă, fără să aibă un om într-o secţie de vot, să reuşească totuşi prin mecanisme care nu sunt transparente şi pe care statul nu le poate verifica în timp real, să ajungă în această situaţie de a influenţa, de a manipula votul prin instrumente pe care un proces democratic nu îl poate identifica şi nu îl poate opri.
”Nu avem dovezi în ceea ce priveşte modul cum au fost utilizate toate aceste instrumente, dar ele fac parte din acest război hibrid pe care Rusia îl poartă împotriva Europei şi nu odată am atras atenţia că avem nevoie de noi mecanisme care să poată identifica şi combate destul de eficient orice interferenţă străină în procesele electorale”, a spus Eugen Tomac.
El a precizat că au făcut sondaje extrem de serioase, conform cărora candidatul Călin Georgescu nu trecea de 5% acum 3 săptămâni.
”Deci este de nepermis ca un om care intră într-o competiţie electorală, fără să investească o resursă transparentă, fără să aibă un om în o secţie de vot, să reuşească totuşi prin mecanisme care nu sunt transparente şi pe care statul nu le poate verifica în timp real, să ajungă în această situaţie de a influenţa, de a manipula votul prin instrumente pe care un proces democratic nu îl poate identifica şi nu îl poate opri”, a explicat Tomac. Liderul PMP a mai arătat că îi pare rău că nu mai există site-ul Sputnik, arătând că el a monitorizat în mod constant evoluţia şi preocuparea mediei de limba rusă, sau cum a fost site-ul în limba română Sputnik.
”Era unul dintre personajele des invocate în paginile acestei publicaţii. Mai mult decât atât, uitaţi-vă că nu veţi găsi niciun cotidian occidental în care să îl prezinte într-o lumină pozitivă. În schimb, presa din Federaţia Rusă îi ridică ode. Fostul preşedinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, l-a felicitat pentru succes. Deci toate aceste elemente publice, fără vreo doză de interpretare conspiraţionistă, demonstrează foarte clar că există un interes pronunţat al Federaţiei Ruse faţă de acest candidat, care este un pericol real pentru democraţia românească”, a subliniat Eugen Tomac.
”Într-un context de criză de securitate să vină un candidat la funcţie de şef al statului român să spună că lângă România nu există război, să promoveze teze şi narative pe care le promovează Federaţia Rusă, precum că se risipesc foarte mulţi bani pentru acest război, în condiţiile în care ştim că Rusia a declaşat acest război, în condiţiile în care ştim că acolo în fiecare zi mor oameni nevinovaţi, sunt nişte realităţi peste care nu putem trece atât de simplu, aşa cum vrea dumnealui să prezinte o realitate deformată, îmbâcsită cu foarte multă minciună”, a arătat Tomac.
La rândul lui, preşedintele Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a spus că sunt asemănări între modul în care se comportă Georgescu şi Putin.
”Dacă ne uităm la modul de promovare, veţi vedea că face exact ce făcea Putin. Judo. Se ştie că şi Putin e judocan şi, de altfel, relaţia între conservele ruseşti din România şi stăpânii de la Moscova se făcea şi prin intermediul Federaţiei de Judo. Acelaşi lucru, băi de zăpadă, suit pe cal, mai are puţin şi mai împuşcă şi un urs. Toate tezele sale şi toate declaraţiile sale indică foarte clar că este împotriva democraţiei, este împotriva orientării euroatlantice a României şi este favorabil unei închinări a ţării către rusi. Lucrurile astea sunt evidente pentru orice om care ştie să citească declaraţii”, a spus Ludovic Orban.
Eugen Tomac (n. 27 iunie 1981, Babele, RSS Ucraineană, URSS) este un... Vezi tot