Diaspora, împărțită în două: Românii din vestul Europei l-au votat în masă pe Călin Georgescu. Centrul și estul continentului, tendință către candidații pro-europeni HARTA

Luni, 25 Noiembrie 2024, ora 13:59
14908 citiri
Diaspora, împărțită în două: Românii din vestul Europei l-au votat în masă pe Călin Georgescu. Centrul și estul continentului, tendință către candidații pro-europeni HARTA
Harta rezultatelor la primul tur al alegerilor prezidențiale din 2024, în Europa FOTO prezenta.roaep.ro

Harta întocmită pe baza datelor Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS) și publicată pe platforma Autorității Electorale Permanente (AEP) arată că românii din vestul Europei au fost cei care l-au votat în masă pe candidatul independent Călin Georgescu, liderul alegerilor prezidențiale din turul 1.

Potrivit rezultatelor finale din diaspora, publicate de site-ului AEP, până luni, la ora 7,00, au votat în diaspora 821.703 alegători români - 817.476 pe liste suplimentare și 4.227 prin corespondență.

Sursa: Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), Autoritatea Electorală Permanentă (AEP)

Defalcat, cei mai mulți români au votat în Marea Britanie, un total de 150.123 de persoane care au votat în procent de 49% cu Călin Georgescu, în timp ce 24,4% din voturi au mers către Elena Lasconi (USR).

În Germania au votat 148.135 de cetățeni români, candidatul independent Călin Georgescu primind aici 57.81% din voturi, urmat de Elena Lasconi, cu un procent de 17,7%.

În Italia, deși au existat mai multe secții de votare decât în alte țări, au votat 123.613 cetățeni români, care au alocat independentului cu simpatii anti-europene Călin Georgescu 48,87% din voturi și Elenei Lasconi, candidata USR care va merge în turul doi de scrutin, pe 8 decembrie, 19,47% din voturi. În Spania, numărul total de votanți, potrivit AEP, a fost de 88.461, din care 47,04% au mers către Călin Georgescu și 19,14% către Elena Lasconi.

Interesant este modul în care, cu mici excepții de ambele părți, vestul continentului a votat preponderent cu independentul Călin Georgescu, în timp ce majoritatea țărilor de centru-est și estice au tins mai degrabă către candidata USR, în Belarus chiar cu independentul Mircea Geoană.

Global, voturile din diaspora au mers în proporție de 43,35% către Călin Georgescu, urmat de Elena Lasconi cu 26,82%. În top s-au mai aflat, pe locul al treilea, George Simion, candidatul AUR, cu 12,07% și independentul Mircea Geoană, cu 4,88%.

Sursa: Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), Autoritatea Electorală Permanentă (AEP)

Rezultatele, primite cu îngrijorare de presa străină

Presa străină a primit rezultatele primului tur de scrutin pentru fotoliul de la Cotroceni cu un real scepticism. Din reacțiile centralizate de Ziare.com noaptea trecută, platforma americană de știri politice POLITICO îl descrie pe Georgescu ca fiind extrem de religios şi naţionalist, care a făcut campanie pentru reducerea dependenţei României de importuri, sprijinirea agricultorilor şi creşterea producţiei interne de alimente şi energie. El a susţinut, de asemenea, că UE şi NATO nu reprezintă în mod corespunzător interesele României şi a susţinut că războiul Rusiei din Ucraina este manipulat de companiile militare americane. Profesor universitar puţin cunoscut, care a folosit TikTok-ul pentru a mobiliza alegătorii în jurul său, Georgescu şi-a atras critici acerbe pentru comentariile sale anterioare de susţinere a Mişcării Legionare fasciste din România secolului XX, menţionează Politico.

Agenția de știri France Presse (AFP) descrie un „seism electoral” în România: un candidat prorus la care nimeni nu se aștepta a ajuns pe primul loc duminică în primul tur al alegerilor prezidențiale, relatează Profit.ro. Potrivit experților, extrema dreaptă din România a profitat de un climat social și geopolitic încordat în acest stat loial UE și NATO și care se învecinează cu Ucraina. Este o bulversare pentru această țară de 19 milioane de locuitori care a rezistat până acum poziționărilor naționaliste, demarcându-se în acest fel de Ungaria sau Slovacia, mai comentează AFP.

Un candidat de extremă dreapta, pro-Rusia, a luat un avans surpriză în primul tur al alegerilor prezidențiale din România, scrie și BBC.

Crin Antonescu, despre Călin Georgescu: „Nu păcătuieşte printr-o orientare anti-occidentală, ci prin faptul că minte”
Crin Antonescu, despre Călin Georgescu: „Nu păcătuieşte printr-o orientare anti-occidentală, ci prin faptul că minte”
Fostul preşedinte al PNL Crin Antonescu afirmă că, în opinia sa, Călin Georgescu nu ”păcătuieşte” prin poziţia sa anti-occidentală, ci prin faptul că minte în legătură cu...
Elena Lasconi, un nou mesaj pentru alegători: ”Ne vor divizaţi, slabi, tăcuţi”
Elena Lasconi, un nou mesaj pentru alegători: ”Ne vor divizaţi, slabi, tăcuţi”
Preşedinta USR, Elena Lasconi, a transmis un mesaj de Ziua Internaţională a Drepturilor Omului, arătând că dreptul la libertate şi o viaţă mai bună reprezintă una dintre mizele...
#alegeri prezidentiale 2024, #rezultate turul 1 alegeri prezidentiale, #voturi diaspora, #rezultate alegeri prezidentiale, #diaspora voteaza alegeri prezidentiale, #Calin Georgescu independent, #elena lasconi , #Alegeri prezidentiale 2024
  1. Lunga istorie a alianțelor politice de conjunctură: trădări, certuri și intrigi. Ce urmează
  2. Fost preşedinte al UDMR: „Modul în care se conturează coaliţia de guvernare este un lucru neobişnuit. Îmi aminteşte de 1996”
  3. ”România a devenit primul stat în care au aplicat aceleași metode”, spune un fost lider al opoziției din Georgia despre amestecul rusesc în alegerile prezidențiale
  4. Crin Antonescu, despre Călin Georgescu: „Nu păcătuieşte printr-o orientare anti-occidentală, ci prin faptul că minte”
  5. Crin Antonescu, despre o eventuală candidatură la președinția României: ”Am spus foarte clar că de dorit nu îmi doresc, nu am în agendă aşa ceva”
  6. Opinie: Călin Georgescu, sfințit de ÎPS Teodosie
  7. Kelemen Hunor: ”PSD-ul trebuie să dea primul ministru. Asta este principiu democratic”
  8. POT, Partidul Oamenilor nu prea Tineri. Media de vârstă a membrilor formațiunii ajunși în Parlament depășește 45 de ani
  9. Tiktok nu a răspuns încă la cererile de informații trimise de Comisia Europeană referitoare la alegerile din România. Termenul limită și amenda uriașă pe care o poate primi
  10. Potra susține că la Ciolpani s-a întâlnit doar cu echipa de securitate a lui Călin Georgescu. "Niște băieți de treabă care au lucrat în Congo"