Candidatul Alianţei Forţelor de Dreapta la alegerile prezidenţiale, Ludovic Orban, a declarat vineri, 1 noiembrie, la Ploieşti, că România are nevoie de o ”reformă profundă” care să ”deranjeze cuiburile de viespi” şi să instaureze o democraţie autentică.
”Am intrat în competiţia prezidenţială pentru că sunt convins că ceea ce propun eu românilor este total diferit faţă de ceea ce propun ceilalţi candidaţi. Toţi ceilalţi candidaţi sunt candidaţi ai sistemului. (...) În România e nevoie, în sfârşit, de o democraţie autentică. Nu o democraţie cu epoleţi ascunşi sub costume de civili aparenţi, nu o democraţie care să se transforme într-o partitocraţie, în care partidele să funcţioneze ca nişte caracatiţe care îşi întind tentaculele şi sufocă instituţiile publice (...) Sunt necesare reforme extrem de serioase, reforme profunde, cu care să deranjăm cuiburile de viespi, complicităţile”, a declarat Ludovic Orban, în cadrul unei conferinţe de presă.
El vorbit şi despre necesitatea unei reforme a statului în relaţia cu mediul de afaceri, care a fost ”copleşit” de guvernele PSD-PNL prin taxe, impozite, birocraţie şi controale abuzive.
Ludovic Orban s-a arătat dezamăgit de evitarea dezbaterilor electorale de către contracandidaţii săi şi a făcut un apel la cetăţeni să nu dea crezare sondajelor de opinie, apreciind că acestea sunt ”manipulări grosolane”.
”Modul în care este organizată această campanie este absolut deplorabil. Din păcate, mass media mainstream de la Bucureşti, care este cumpărată pe milioane şi milioane de euro lunar de partidele de guvernământ, nu face altceva decât să distrugă orice dezbatere serioasă în această campanie (...) În loc de asta se discută că un candidat are nişte poze despre alt candidat, în care candidatul respectiv ar urma să angajeze pe cineva cu ferme de troli şi cu boţi”, a spus el.
În acest context, a susţinut că România se confruntă cu probleme serioase, care ar trebui puse pe agendă, cum ar fi riscul de a intra în incapacitate de plată şi de a nu fi pregătită pentru provocările ce vor veni din partea Rusiei şi a ”prelungirilor” sale.
”Prezenţa propagandei finanţate de Moscova şi condusă de Moscova este din ce în ce mai puternică. De fapt, Rusia a declarat război Europei, Uniunii Europene şi sper ca într-un timp cât mai scurt toţi europenii, nu numai cei de la graniţa de est a Uniunii Europene, să înţeleagă acest lucru (...) Ca preşedinte al României asta va fi una dintre priorităţile mele, să conving toţi factorii de putere, să-i determin să înţeleagă că Rusia nu se opreşte în Donbas, Rusia nu se opreşte în Ucraina, că, de fapt, strategia Rusiei este de recâştigare a sferelor de influenţă, exact cum era la momentul căderii zidului Berlinului, căderii Cortinei de Fier, lucru care de altfel este exprimat în gândirea strategică a lui Putin. A treia provocare majoră ţine de demografie. Ca preşedinte îmi propun să refac unitatea dintre românii care trăiesc în România şi românii care sunt plecaţi în afara graniţei. Nu voi face niciodată ceea ce a făcut Iohannis, de exemplu, să mă duc într-o ţară europeană să nu programez o întâlnire cu diaspora românească (...) Şi, de asemenea, voi pune pe agenda oricărei discuţii cu orice şef de stat sau de guvern problema diasporei româneşti din ţara respectivă (...) Pe de altă parte, visul meu este să-i facem pe români să revină acasă, pentru că se poate”, a adăugat acesta.
Orban a punctat şi faptul că intrarea României în spaţiul Schengen reprezintă una dintre priorităţile sale.
”În primul rând (aş schimba - n.r.) poziţia în care se face politica externă. Adică aş face o politică externă în poziţie verticală, nu în poziţia ghiocelului. Aş face o politică externă proactivă, plină de iniţiativă, nicidecum o politică externă conformistă şi mimetică, cum se face acum, adică o politică la minima rezistenţă, în care noi zicem ”da” la orice ni se propune (...) În ceea ce priveşte integrarea în Schengen, primul lucru pe care îl voi face ca preşedinte, la primul Consiliu European la care mă voi duce, voi solicita includerea pe ordinea de zi a acestei probleme şi îl voi face praf pe cancelarul Austriei şi voi cere susţinerea reală şi fermă din partea tuturor şefilor de state şi guverne din Consiliul European pentru a-l convinge pe premierul Austriei să renunţe la acest boicot antieuropean care riscă, la urma-urmei, chiar şi să afecteze unitatea Uniunii Europene, într-un moment în care este clar că Rusia are acest obiectiv, de a rupe unitatea dintre ţările Uniunii Europene”, a mai spus Ludovic Orban.