Cum și-a creat Călin Georgescu o întreagă organizație de „propagatori” cu filiale exclusiv online. Mașinăria invizibilă de pe TikTok și influențarea algoritmilor ANALIZĂ

Marti, 26 Noiembrie 2024, ora 14:14
12380 citiri
Cum și-a creat Călin Georgescu o întreagă organizație de „propagatori” cu filiale exclusiv online. Mașinăria invizibilă de pe TikTok și influențarea algoritmilor ANALIZĂ
Călin Georgescu, marele câștigător al primului tur din alegerile prezidențiale FOTO / Facebook Călin Georgescu

Victoria din primul tur al alegerilor prezidențiale obținută de candidatul independent cu vederi pro-ruse Călin Georgescu a luat prin surprindere presa, marile partide politice și opinia publică deopotrivă. S-a vorbit despre puterea platformei TikTok, despre modul în care s-a propagat informația și despre publicul țintă al unor postări care îl promovează pe candidat. Este important de analizat mecanismul folosit de susținătorii lui Călin Georgescu în online, care a demonstrat că se poate face campanie puternică doar cu ajutorul platformelor și cu o „armată” de voluntari care lucrează organizat.

Grupul de pe platforma Telegram „Propagator - implică-te și tu, Renașterea României, Hrană Apă și Energie, Călin Georgescu” este un exemplu, probabil din multele exemple, care arată nivelul de organizare și tactica folosită de „propagatori” (n. red. termenul folosit de adminii grupului pentru voluntari). Existau filiale locale pe canale de Telegram ale susținătorului, sisteme de recompense pentru „cei mai buni editori” ai materialelor electorale și videoclipuri explicative cu indicații clare și concise care să ducă materialele pe „culmile” algoritmului TikTok.

Cum a început campania

Grupul „Propagator - implică-te și tu, Renașterea României, Hrană Apă și Energie, Călin Georgescu” a fost fondat pe Telegram pe 15 iunie 2024, iar la data redactării acestui articol a atins peste 2.000 de membri, iar numărul lor tot crește.

Aici sunt postate informații, clipuri video cu candidatul Călin Georgescu, majoritatea scurte, pentru a putea capta rapid atenția pe TikTok, dar, mai ales, indicații pentru voluntari, despre cum să posteze și ce descrieri să folosească. Descrierea grupului este următoarea „PROPAGARE MATERIALE PE SOCIAL MEDIA”.

Important de precizat este că membrii grupului nu puteau scrie, pentru discuții existând alte canale de Telegram.

S-a vorbit deja despre campania cu influenceri din online, despre cuvintele cheie folosite de aceștia în promovarea mascată a candidatului, însă este important de analizat modul în care s-a operat la „firul ierbii”, direct prin oameni simpli.

Printre primele mesaje postate de adminii acestui grup în luna iunie îi îndeamnă pe membri să reposteze clipurile și materialele distribuite pe Telegram, dar cu o „contribuție originală”.

Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent

„Domnul Georgescu a fost cenzurat de Televiziune, au fost amenințați că "dacă mai ajunge la TV li se ridică licența". Asta înseamnă că trebuie să vă folosiți ingeniozitatea și creativitatea ca să ducem mesajul cât mai sus prin filmulețe scurte pe următoarele platforme: Facebook, Instagram, TikTok, Youtube. Limita de secunde este de 60 secunde per clip scurt. Aici vă vom posta clipuri făcute bine pe care doar le descărcați folosind funcția de descărcare din Telegram, apoi le veți adăuga un titlu de preferință și le veți posta”, mai scriau adminii pe grup, tot în luna iunie.

Astfel, demara campania exclusiv online a candidatului, în contextul în care era „cenzurat” de media tradițională.

Indicații clare pentru influențarea algoritmului

Indicațiile pentru voluntari sunt în felul următor: adminii postează calupuri cu clip-uri scurte ale candidatului, iar „armata” de „propagatori” este instruită să le propage cu mesaje și cuvinte cheie sugestive, la intervale de timp bine stabilite.

Uneori se dădea doar un clip video cu candidatul, iar contributorii putea să aleagă muzica, descrierea și efectele de pe clip-uri, însă erau instruiți să respecte anumite reguli, pentru ca toată creșterea să fie „organică”.

Totodată, erau instruiți ca atunci când adăugau o melodie pe fundal, „care să se potrivească”, volumul acesteia să nu acopere cuvintele rostite de Călin Georgescu în clip-ul video.

„Propagatorii primesc inclusiv indicații pentru ca algoritmul social-media, în special TikTok, să ia materialul în trending, ceea ce arată că cei care coordonează grupurile au cunoștințe și pregătire în ceea ce privește exploatarea mecanismelor de pe rețelele de socializare.

Filiale locale exclusiv online

S-a vorbit foarte mult despre faptul că independentul Călin Georgescu nu a cheltuit niciun ban pentru campania sa și că a reușit acest rezultat fără filialele locale care tractează partidul în teritoriu, neavând nici măcar un sediu de campanie. Explicația este alta, existau filiale, dar ele erau exclusiv online și activau în toate județele țării.

Pe grupul menționat, oamenii erau invitați să adere la filiale online pe Telegram de propagare a informației, iar apoi să distribuie materiale pe grupuri locale, din orașele lor.

Existau inclusiv indicații despre cum să atragă mai mulți adepți dintre prietenii de pe rețelele de socializare. Astfel, dacă TikTok era instrumentul de realizare a videoclipurilor și postărilor, mediul de propagare putea fi oricare dintre platformele Meta.

Pe grup sunt postate inclusiv modele de comentarii în favoarea lui Călin Georgescu pe care „propagatorii” să le posteze în mediul online. Acestea sunt stilizate cu emoticoane, iar oamenii sunt instruiți cum și când să le posteze astfel încât să nu fie etichetate ca „spam”.

„Toate se folosesc în TikTok comentarii, le mai schimbați între ele de la 5 la 5 comentarii, nu comentați repede și nu săriți repede între postări”, scriu adminii.

Adminii le arată „propagatorilor” cum să înregistreze clip-uri video scurte ale lui Călin Georgescu, astfel încât TikTok să le înregistreze ca „originale”, cu tot cu un exemplu video.

Voluntarii erau și premiați pentru „cel mai tare editor în anul 2024”, pentru a stimula „armata” de propagatori să-și depășească limitele și să arate cât mai multă creativitate. Sistemul recompenselor pare să fi dat roade, în contextul în care TikTok-ul este plin de videoclip-uri care mai de care mai „creative”, însă similare în abordare.

Existau inclusiv videoclipuri explicative pentru editarea clip-urilor cu ajutorul aplicației TikTok, sau, pentru cei mai „experimentați”, cu aplicația Capcut, de pe care apoi exportau videoclipurile în TikTok.

Efortul colectiv al ”propagatorilor” a fost încununat cu intrarea în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, de pe prima poziție, a lui Călin Georgescu. Adminii le-au mulțumit atunci tuturor voluntarilor și i-au pus în „poziții” pentru turul al doilea.

Pe lângă grupul de propagandă de pe Telegram, pe aceeași platformă mai existau și grupuri de discuții, sub patronajul echipei candidatului, unde oamenii erau invitați să-și exprime cât se poate de liber viziunile.

Deși mai mic, grupul „Călin Georgescu HAE” adună la ora redactării acestei știri aproximativ 800 de membri.

Pe aceste grupuri circulă și videoclipuri cu susținători ai candidatului, influenceri sau personalități importante din țară precum Ion Țiriac sau actorii Dorel Vișan sau Florin Zamfirescu.

Tot aici au început deja să fie propagate informații despre Partidul Oamenilor Tineri (POT), care ar urma să-l susțină pe Călin Georgescu și care, după cum spun adminii, trebui făcut cunoscut în următoarele zile.

Călin Georgescu a intrat în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale alături de Elena Lasconi, candidata USR. Votul se va desfășura duminică, 8 decembrie, după ce, pe 1 decembrie, vor avea loc alegeri parlamentare.

Cât de ușor poate fi promovat pe TikTok și un candidat fictiv: Vasile Ion promite 2 kg de aur fiecărui român VIDEO
Cât de ușor poate fi promovat pe TikTok și un candidat fictiv: Vasile Ion promite 2 kg de aur fiecărui român VIDEO
Un antreprenor român a demonstrat cât de ușor poate fi manipulată platforma TikTok pentru a face promovare politică. Fără cheltuieli, dar cu ajutorul cunoștințelor de programare de nivel...
O nouă rețea de boți în slujba lui Călin Georgescu. Schema prin care noul său cont a avut milioane de vizualizări în câteva ore FOTO
O nouă rețea de boți în slujba lui Călin Georgescu. Schema prin care noul său cont a avut milioane de vizualizări în câteva ore FOTO
Călin Georgescu a reușit performanța de a strânge milioane de vizualizări în doar câteva ore după ce a anunțat lansarea unui noi canal de TikTok. „Începând de astăzi, 8 decembrie,...
#alegeri prezidentiale 2024, #calin georgescu, #tiktok, #propaganda , #Stiri Calin Georgescu
  1. Planul lui George Simion, în cazul în care o nouă candidatură la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu ar fi respinsă. „Dacă există motive să fie scos din cursă”
  2. Rareș Bogdan, în lacrimi la Realitatea Plus. A criticat decizia CNA de întrerupere a emisiei și l-a lăudat pe patronul Maricel Păcurar, care a scăpat de închisoare
  3. Daniel Funeriu anunță că vrea să candideze la prezidențiale. De ce nu sunt buni Crin Antonescu și Eduard Hellving
  4. România oferă primul test major pentru poliția digitală a Europei. „Nu există capacitatea de a interveni rapid" ANALIZĂ
  5. Călin Georgescu a recunoscut că a fost sâmbătă la ferma de cai din Ciolpani alături de Horațiu Potra. "Nu văd de fapt care este fapta. Ne-am întors la dictatură"
  6. "Trebuie făcut ceva, mers peste ei şi dat foc". Noi stenograme incendiare din dosarul controversatului lider al mercenarilor Horațiu Potra
  7. Marcel Ciolacu, premier sau nimic. Negocierile dintre partidele pro-europene vor decide soarta liderului PSD
  8. Discuțiile dintre Horațiu Potra și acoliții săi înainte să fie prinși cu portbagajele pline de arme. Interceptări din dosar
  9. Câte ministere ar putea avea PNL în viitorul guvern. Ilie Bolojan: ”Voi susţine cele mai bune resurse pe care le putem trimite în Executiv”
  10. Eugen Sechila, sub control judiciar. Omul lui Călin Georgescu a fost dus la audieri după ce a fost săltat în trafic UPDATE