Mizele privind data alegerilor prezidențiale. PNL și PSD, ping-pong între avantaje și dezavantaje

Sambata, 22 Iunie 2024, ora 03:00
3994 citiri
Mizele privind data alegerilor prezidențiale. PNL și PSD, ping-pong între avantaje și dezavantaje
Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă FOTO Arhivă

Liderii Coaliției au revenit asupra deciziei privind datele celor două tururi ale alegerilor prezidențiale, ca urmare a unor nemulțumiri din PNL. Potrivit analiștilor, modificările au implicații multiple, principala fiind avantajul la parlamentare. Organizarea alegerilor în septembrie îi afectează negativ și pe candidații independenți.

Politologul George Jiglău este de părere că decizia de mutare a prezidențialelor „are legătură și cu capacitatea posibililor candidați de a avea timp să își creeze un profil. Acum nu este așa o diferență atât de mare din perspectiva asta, între 15 și 29 septembrie. Cred că inițial PNL ar fi vrut să fie chiar mai târziu, poate comasate cu parlamentarele”. 

„Ciolacu cred că are nevoie de mai puțin timp ca să se prezinte pe el însuși ca un candidat plauzibil pentru președinție. Să se identifice cumva în ochii electoratului cu imaginea de președinte, pentru că lumea deja îl știe ca prim-ministru și atunci va invoca cu ușurință faptul că este doar un pas suplimentar pe care îl face spre funcția de președinte, pe când Ciucă, sigur că și el a fost prim-ministru, însă poate că este nevoie de ceva mai mult timp și nu întâmplător cred că el a început de ceva vreme să își pregătească candidatura în contextul alegerilor locale, pe afișe electorale cu alți candidați de prin țară, dar are și afișele astea prin țară cu el însuși, cu mesajele astea”, a mai explicat George Jiglău pentru Ziare.com, punctând însă că diferența nu este atât de mare între 15 și 29, cu excepția că, în primul caz, jumătate din campanie ar fi desfășurată în august. 

Politologul mai este de părere că fostul premier Nicolae Ciucă, aflat acum la cârma Senatului și a Partidului Național Liberal, „simte că are nevoie de mai mult timp . (...) Într-adevăr, este important și electoratul mai tânăr să se întoarcă din vacanță, în măsura în care mai țintește asta, dar cred că orice săptămâni, luni în plus, în care se poate prezenta publicului drept un candidat la președinție, pe el îl ajută. Pe când la PSD, lucrurile sunt ceva mai rapide”. 

Un Guvern „cu care să poată lucra președintele”

 

„Dacă prezidențialele rămân înainte de parlamentare, este de așteptat ca acel partid care va fi câștigătorul alegerilor să aibă un impact pozitiv, semnificativ și asupra rezultatului de la parlamentare. Cu siguranță că se va folosi ideea asta de ”hai să avem și un guvern cu care președintele să poată lucra”. Și atunci este de așteptat să aibă un impact câștigătorul”, a mai punctat George Jiglău. 

Și sociologul Ionaș Vladimir este de părere că, în unele cazuri, partidele își văd avantajul dat de organizarea cât mai rapidă a alegerilor. „Mi se pare oarecum ciudat să îți propui ca toată campania electorală să fie desfășurată în luna în care toți oamenii sunt în concediu, în august. Dar cred că acest lucru se știa și în momentul în care s-a propus această devansare a prezidențialelor. În momentul de față, negocierile au mai degrabă o legătură cu strategiile politice ale celor două partide. Unii consideră că sunt mai avantajați dacă s-ar duce alegerile cât mai departe, spre luna decembrie, alții ar vrea cât mai rapid și este strict o decizie care ține de strategia politică pe care și-o face fiecare partid”, a explicat Ionaș Vladimir pentru Ziare.com. 

„Este evident că există o îngrijorare a partidelor, pentru că cine va câștiga alegerile prezidențiale va putea da un imbold uriaș partidului pe care îl susține la alegerile parlamentare și atunci probabil toate strategiile se învârt și în jurul acestui teren”, a mai punctat sociologul, arătând că oamenii așteaptă anunțarea candidaților, în contextul în care alegerile prezidențiale sunt considerate cele mai importante.  

Beneficii pentru candidații din afara Puterii

Potrivit sociologului, ambele partide ar fi fost însă „avantajate ca alegerile să se desfășoare cât mai rapid”, pentru că „veneau cât mai repede după aceste rezultate de la locale și, pe de altă parte, de exemplu, principalul partid de Opoziție este într-un moment dificil în care are loc o luptă internă. Va dura ceva să se repoziționeze, să se reorganizeze și atunci aveai cel puțin unul din partidele de Opoziție într-o situație dificilă și puteai profita. În momentul în care duci mai târziu în an alegerile, îi permiți și acestui partid să se reorganizeze, să își refacă toată strategia”. 

De altfel, organizarea alegerilor în septembrie îi afectează negativ și pe candidații independenți. „Au mai puțin timp să își facă această campanie electorală de care au nevoie, mai ales la nivel național. Jocurile se complică pentru ei dacă rămân alegerile în septembrie”, a mai explicat Ionaș Vladimir.  

De altfel, anunțurile privind candidaturile la prezidențiale au fost întârziate până după alegerile de pe 9 iunie.  

Răzgândire în Coaliție

 

Potrivit unor surse din conducerea PNL, liberalii ar prefera organizarea alegerilor în noiembrie, astfel că se va încerca găsirea unei soluții de mijloc. De altfel, în cazul unei cuplări cu parlamentarele, legea nu ar permite alipirea de turul I. Alegerile parlamentare vor fi organizate pe 8 decembrie. 

Președintele Klaus Iohannis a declarat însă, fiind întrebat într-o conferință de presă, că nu ar mai fi timp totuși pentru o organizare în decembrie. „Dacă se vrea altceva, trebuie schimbată legislația și cred că este prea târziu”, este de părere șeful statului, care a arătat că legislația actuală permite organizarea în perioada septembrie-noiembrie.

Datele inițiale agreate de cele două partide ale guvernării erau 8 și 22 septembrie, decizia fiind luată odată cu lipirea europarlamentarelor de locale. Variantele de lucru aflate pe masă în prezent sunt 15 și 29 septembrie pentru turul al I. Potrivit Digi24, o altă variantă este 1 și 29 septembrie pentru turul I, context în care turul al II-lea ar fi organizat pe 13 octombrie. Liderii Coaliției sunt așteptați să ia o decizie până marți, când va avea loc o nouă ședință. 

În contextul actualelor discuții, potrivit unor surse citate de Antena 3 CNN, ar fi existat inclusiv amenințări cu remanierea sau ieșirea de la guvernare.

PSD și-a făcut planul pentru prezidențiale: „Am văzut foarte puțini oameni care să spună că nu au încredere în Ciolacu"
PSD și-a făcut planul pentru prezidențiale: „Am văzut foarte puțini oameni care să spună că nu au încredere în Ciolacu"
Robert Cazanciuc, unul dintre liderii din coaliția PSD+PNL, nu vede niciun motiv pentru care Marcel Ciolacu să nu candideze la președinția României. În opinia PSD-istului, fost ministru al...
Potențial candidat-surpriză la prezidențiale, pentru PSD: „M-a invitat Marcel Ciolacu la o discuție". Amenințare pentru Mircea Geoană
Potențial candidat-surpriză la prezidențiale, pentru PSD: „M-a invitat Marcel Ciolacu la o discuție". Amenințare pentru Mircea Geoană
Mircea Diaconu a candidat de-a lungul timpului pentru diverse funcții publice. A bifat un mandat de parlamentar, unul de europarlamentar, iar în 2019 a candidat pentru funcția de președinte, ca...
#alegeri prezidentiale 2024, #PSD, #PNL , #alegeri prezidentiale 2024
  1. Opulența unui bugetar de lux. Toni Greblă încasează 4 pensii speciale și salariu de premier
  2. Acuzații grave lansate de George Simion: „Asta au făcut băieții șmecheri și Sebastian Burduja!"
  3. Guvernul Ciolacu a stabilit ținta exporturilor pentru anul 2024. Anunț de ultimă oră al ministrului
  4. Surpriză! Pe cine a ales Elena Lasconi șef de campanie pentru alegerile prezidențiale
  5. „Înaltă trădare!". Diana Șoșoacă cere punerea sub acuzare a lui Klaus Iohannis
  6. Cei mai anoști prezidențiabili din perioada postcomunistă
  7. De ce nu mai au partidele lideri carismatici care sǎ atragă voturi și când a apus epoca lor. „Mitul salvatorului nu va dispărea niciodată”
  8. Cum se modifică legea după tragedia din Bucegi. Parlamentarii reiau dezbaterile pe un proiect mai vechi
  9. ”Guvernul Ciolacu a făcut cadou fiecărui copil născut în 2024 o datorie suplimentară de 1.342 de euro”. Acuzațiile USR
  10. Promisiunea făcută de Franța României: ”Poate conta pe sprijinul nostru deplin”