Tot ce e în neregulă cu Marcel Ciolacu. „Micile” afaceri prospere, episodul Hayssam și discursul cu tendințe ultraconservatoare, doar o parte dintre probleme

Sambata, 02 Noiembrie 2024, ora 03:00
14012 citiri
Tot ce e în neregulă cu Marcel Ciolacu. „Micile” afaceri prospere, episodul Hayssam și discursul cu tendințe ultraconservatoare, doar o parte dintre probleme
Marcel Ciolacu FOTO Hepta

Marcel Ciolacu, originar din Buzău, s-a bucurat în ultimii ani de o ascensiune politică abruptă, plecând de la un simplu membru al FSN-ului lui Ion Iliescu și mic antreprenor local, la începutul anilor 90, și ajungând un jucător important în politica locală și, la apogeul carierei, premier al României și candidat al PSD la alegerile prezidențiale.

Acesta s-a remarcat în 2019, în preajma alegerilor prezidențiale pierdute de Viorica Dăncilă, fiind liderul „puciștilor” care au dat-o jos pe președinta de atunci a partidului. De atunci a evoluat ca discurs, dar și ca prestanță politică, însă numele său este în continuare legat de controverse. De la micile afaceri dubioase de la umbra politicii locale, la poza cu omul de afaceri Omar Hayssam și, astăzi, afacerile prospere ale nepotului său, Mihai Ciolacu.

Ziare.com își propune o serie de articole informative cu privire la controversele și principalele probleme de discurs ale favoriților din cursa pentru Palatul Cotroceni. Astfel, alegătorii pot face o alegere mai informată cunoscând întocmai trecutul și liniile de discurs care pot masca intenții și retorici ascunse.

Controversele din „perioada politicii locale”

Marcel Ciolacu și-a început ascensiunea ca mic comerciant în Buzău și, ulterior, după ce „s-a plictisit de afaceri”, cum declara chiar premierul, a intrat în administrația locală.

Cert este că politica l-a propulsat pe scara socială, reușind să își înființeze firme și să aibă spații comerciale în Piața Centrală din Buzău ce însumau 300 de metri pătrați, totul sub protectoratul puternicului politician local, Vasile Ion.

În 2003 reușește să cumpere la prețuri bune patru spații comerciale scoase la vânzare în Piață, după votul în Consiliul Local, unde era consilier, potrivit Recorder.

În același an, 2003, Ciolacu cumpără în numele patiseriei LUCIA COM ’94 o pășune de 9.359 mp, în comuna buzoiană Merei, pentru echivalentul a 260 de euro.

Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent

Firma lui Ciolacu, LUCIA COM ‘94, mai primește în același an un cod CAEN, acela de „silvicultură și exploatare forestieră”, pentru ca, pe 2 decembrie 2003, firma să facă schimb cu un teren echivalent ca suprafață, dar forestier, în intravilanul orașului Buzău.

Garda de Mediu dădea atunci aprobare de defrișare pentru „realizarea unui sediu pentru activități de comisionariat vamal și a unui parking”, însă firma lui Ciolacu l-a închiriat parțial unei stații mobile de distribuție de carburanți, i-a dat imediat o fâșie lui Vasile Ion, prefectul județului Buzău, contra unei sume care îi acoperea de cinci ori întreaga „investiție” făcută în pășune, iar în decembrie 2015 a vândut restul terenului defrișat unui retailer de materiale de construcții, pentru 438.476 de euro (cu TVA).

Tot în „perioada de aur a politicii locale PSD”, Marcel Ciolacu mai reușește o afacere profitabilă, până la un moment dat, arătându-și capabilitățile de mobilitate socială.

Potrivit informațiilor obținute de Recorder, în 2002, OMV venea pe piața din România și propunea Primăriei Buzău să pună la bătaie un teren de 2.633 de metri pătrați, lângă E85, pe care compania să amplaseze o benzinărie.

Marcel Ciolacu semnează avizul din poziția de președinte al Comisiei de Urbanism a Consiliului Local Buzău și se semnează chiar ca jurist, deși nu absolvise încă Facultatea de Drept.

Reamintim că Marcel Ciolacu a absolvit facultatea de Drept abia la 9 ani de la începerea facultății și la un an de la semnarea avizului, la Universitatea Ecologică din București, după cum relatează G4Media.

Propunerea este votată și în Consiliul Local, iar OMV construiește benzinăria. În paralel, Marcel și Roxana Ciolacu se reprofilau în planul afacerilor, înființând o firmă de comerț carburant, DIESEL TANCK SRL.

Firma soților Ciolacu se asociază cu benzinăria, contractul fiind semnat chiar de actualul premier. Astfel, societatea păstra comision din carburant în funcție de cantitate și, în plus, își putea amplasa un magazin și o spălătorie în același loc.

Parteneri cu 50% din afacere le erau Anamaria și Bogdan Mihalcea, fiica cea mică și ginerele prefectului de atunci, Vasile Ion, fini de cununie ai familiei Ciolacu.

Profitul nu a durat mult, pentru că OMV a cumpărat conform înțelegerii terenul, iar parteneriatul cu DIESEL TANCK SRL a fost întrerupt, firma ajungând în faliment cu datorii de aproximativ 50.000 de lei.

Cazul Mecan Construct

În 2009, Curtea de Conturi Buzău a constatat că firma municipalității Buzău, Urbis Serv, condusă de Marcel Ciolacu între 2007 și 2008, a încheiat ilegal un contract cu firma Mecan Construct deținută de un coleg de partid – fostul consilier județean PSD Dumitru Dobrică.

Acesta era acuzat de ANI de conflict de interese prin care municipalitatea buzoiană a fost păgubită cu aproximativ 1,3 milioane de euro.

Când era în politica locală, Marcel Ciolacu era văzut adesea pe șalupa de pescuit din Deltă, la cabana montană a familiei Dobrică sau la partidele de vânătoare ale omului de afaceri.

Mai mult, Ciolacu apărea și într-o interceptarea telefonică într-un dosar al DNA, după cum arată jurnaliștii de la Recorder, caz care urma să-i aducă o condamnare fostului șef al Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, într-un dosar de trafic de influență, în care a fost însă achitat.

După acest scandal, în 2019, Ciolacu ajungea președintele Camerei.

Marcel Ciolacu a declarat că nota Curții de Conturi Buzău a fost contestată în instanță și că a existat și un dosar de cercetare penală la DNA Ploiești, în care acuzațiile față de contractul cu firma Mecan Construct au fost anchetate, finalizându-se cu neînceperea urmăririi penale față de acesta.

Poza cu Omar Hayssam

Fotografia cu Marcel Ciolacu și omul de afaceri sirian cu cetățenie română, Omar Hayssam, a devenit subiect de dezbatere după ce Marcel Ciolacu și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale de la sfârșitul anului.

Astfel, într-o fotografie, Marcel Ciolacu apare alături de omul de afaceri acuzat de terorism, la o vânătoare de mistreți.

Omar Hayssam a fost condamnat în mai multe dosare:

  • 24 de ani în dosarul „Manhattan”, în care a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT pentru infracţiuni economice;
  • 20 de ani de închisoare pentru răpirea jurnaliştilor români, în 2005, în Irak (terorism);
  • 16 ani de închisoare în dosarul „Volvo Truck”,
  • 3 ani de închisoare în dosarul „Foresta Nehoiu”, precum şi
  • 2 ani de închisoare pentru trecerea frauduloasă a frontierei.

Premierul a încercat să clarifice subiectul fotografiei și a precizat că a fost făcută la o vânătoare și că poza cu cei doi este decupată dintr-o poză mai mare.

„Am fost la o vânătoare la care a fost invitat și Omar Hayssam și, dintr-o poză imensă, cum se face la vânătoare, s-a decupat acea imagine. Știți când a fost făcută acea fotografie? Acum 25 de ani! Dacă mă pot întoarce la 30 de ani, o fac cu plăcere”, a declarat liderul PSD.

În 2006, înainte de pronunțarea sentinței definitive, Hayssam a fost eliberat din arest pe baza unor documente medicale controversate, din care reieșea faptul că suferă de cancer în formă avansată. Câteva zile mai târziu, el a fugit din țară, stârnind un scandal fără precedent, în urma căruia și-au dat demisia Radu Timofte (șeful SRI), Gheorghe Fulga (șeful SIE), Virgil Ardelean (șeful DGIPI) și Ilie Botoș (procuror general al României), potrivit Adevărul.ro.

În prezent, Omar Hayssam execută o pedeapsă cu închisoarea de 24 de ani și 4 luni în Penitenciarul Mărgineni.

Controversa primului loc de muncă

Odată cu ascensiunea lui pe scena politică din România, CV-ul premierului Marcel Ciolacu a intrat în analiza opiniei publice, iar printre aspectele dubioase ale CV-ului său este primul loc de muncă.

Premierul susține public că ar fi lucrat la Întreprinderea Electronică Industrială București, însă, în realitate, acesta ar fi lucrat în 1989 ca muncitor necalificat la o cooperativă meșteșugărească din Buzău.

Jurnaliștii de la Recorder au stat de vorbă cu unul dintre foștii superiori ai lui Marcel Ciolacu de la Tehnometal Buzău, care a declarat pentru aceștia: „Eram vreo 70 de oameni acolo. Erau și câțiva meseriași în electronică, în mecanică, dar cei mai mulți erau tineri care terminaseră liceul și nu intraseră la facultate. Nu era niciun concurs. Selecția se făcea la cooperativă. Și s-au angajat cu relații toți. Între care și Marcel Ciolacu.”

Prin comparație cu cooperativa de la Buzău, Întreprinderea Electronica Industrială București era o importantă uzină comunistă de pe platforma Pipera, considerată un reper în electronica acelor vremuri, care, dă mult mai bine în CV.

Și în cadrul dezbaterii de la Antena 3, Marcel Ciolacu a continuat să susțină că a fost angajat la Întreprinderea Electronică Industrială București, fapt care naște o altă întrebare: Cum a putut fi declarat „luptător cu rol determinant la Revoluție”, în Buzău, având în vedere că susține că era angajat la București în acea perioadă.

„Luptător cu rol determinant la revoluție”

Marcel Ciolacu susține în continuare teza conform căreia a participat la Revoluție, în Buzău, având astfel un certificat de revoluționar încă din 1992.

În dosarul său consultat de Recorder figurează faptul că, în perioada 22-25 decembrie 1989, „a participat la înlocuirea vechii structuri, cu noua structură democratică”, a asigurat paza și ordinea în Palatul Comunal, Casa Albă și din centrul orașului (n.red. Buzău) și a apărat instituțiile statului, obiectivele importante și zonele industriale, „asigurând continuarea activității în municipiu și județ”.

„În dimineața zilei de 22 decembrie, cunoscând de la postul de radio Europa Liberă ce se întâmplă în Timișoara și București, am plecat la servici unde am propus colegilor să mergem în fața sediului județean al PCR”, spunea Ciolacu.

Șeful de atelier de la cooperativa din Buzău la care ar fi lucrat, în realitate, Marcel Ciolacu în acele zile relata pentru Recorder că nu s-ar fi întâmplat așa și că evenimentele de la Buzău ar fi început cu o zi mai târziu decât zice Ciolacu.

Marcel Ciolacu a depus cererea de a fi declarat luptător cu rol determinant la Revoluţie în aprilie 2019 şi a fost admisă, cu majoritate de voturi, de către fosta comisie, la data de 15 aprilie 2019.

Procedura nu a fost finalizată din cauza verificărilor pe care le-a făcut DNA, însă în martie 2023 procurorii au dispus clasarea cauzei, potrivit Hotnews.ro.

Noua comisie a reluat cererea lui Marcel Ciolacu, dar, cu majoritate de voturi, a decis că acesta nu întruneşte condiţiile necesare.

Ciolacu declara în septembrie 2023 că nu va avea nici pensie de revoluţionar şi nu va solicita statului român preschimbarea certificatului pentru a beneficia de ceva de pe urma lui, dar are dreptul să le arate nepoţilor că nu a fost un fals revoluţionar.

În decembrie 2023, Ciolacu l-a demis pe Mihai Iulian Dodu din funcţia de secretar de stat al Secretariatului de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945—1989, cel care a iniţiat respingerea cererii prim-ministrului de a fi declarat luptător cu rol determinant în Revoluţia din decembrie 1989.

Ciolacu a acționat decizia comisiei în instanță, la Tribunalul Buzău, iar în ianuarie 2024 a renunțat la proces și la visul de a fi declarat „luptător cu rol determinant la revoluție”.

„Nepoțelul” Mihai și afacerile prospere

De numele lui Mihai Ciolacu, nepotul liderului PSD, se leagă zilele acestea mai multe controverse.

Prima controversă care apare legată de numele nepotului lui Ciolacu este obținerea unor fonduri din PNRR pentru două firme din domeniul energiei, înființate de acesta, Solar Energy Production SRL și Development Power Solar Energy SRL. Acestea au primit finanțare pentru două parcuri fotovoltaice în 2023, deși aveau cifre de afaceri de ordinul zecilor de lei.

Acum, firmele sunt în proces de achiziție de către compania cehă Premier Energy, prezentă deja pe piața românească de energie și protejată de PSD.

Se naște astfel întrebarea: Cum a ajuns nepotul lui Marcel Ciolacu un om de afaceri prosper în doar un an, plecând de la cifre de afaceri de 10-13 lei și ajungând acum să vândă firme finanțate cu milioane de euro.

Marcel Ciolacu a declarat recent că nu și-a ajutat în niciun fel nepotul, fiind chestionat, totodată, cum a ajuns Mihai Ciolacu consilierul fostului ministru al Fondurilor Europene, Eugen Orlando Teodorovici, în 2013, deși lucra într-o benzinărie.

„S-au cunoscut la Buzău într-o campanie și Eugen a vrut să-i dea o șansă”, a răspuns Ciolacu în cadrul dezbaterii de miercuri, 30 octombrie, de la Antena 3.

Tot de numele lui Mihai Ciolacu se leagă o altă controversă. Potrivit unei analize Economedia, firma Marcos Provit a ajuns în ultimii ani unul dintre cei mai mari jucători din piața farmaceutică din România, cu brandul de farmacii Evofarm.

Firma este deținută de Marius Gabriel Neagu și Andrei Isac, doi asociați de afaceri ai lui Mihai Ciolacu.

Marius Gabriel Neagu a împrumutat PSD cu 445.000 de lei în decembrie 2020, când Marcel Ciolacu era deja președintele partidului, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.

Marcos Provit a cumpărat în ultimii ani zeci de farmacii deținute de alte companii puternice, precum Polisano și Farmacia de la Țară, ajungând să dețină peste 150 de farmacii în 15 județe.

Liniile de discurs ale lui Marcel Ciolacu - „Nu dă doi bani pe stângă”

De la venirea sa la conducerea Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu a avut o evoluție din punctul de vedere al prestației publice și ar discursului său, grație sfaturilor primite de la consilieri și consultanți, ajungând să adopte o atitudine defensivă și „de victimă” atunci când este atacat de adversari politici sau jurnaliști, ajungând să răspundă la acuzații, mai mereu, cu o întrebare.

Discursul său este unul clasic conservator cu tendințe ultra-conservatoare pe alocuri.

Politologul Cristian Pîrvulescu este de părere că majoritatea candidaților la alegerile prezidențiale nu au un discurs în sine, ci că totul este mai degrabă o transpunere a obsesiilor consultanților acestora de a se raporta strict la un electorat anume, identificat prin metode sociologice și psihologie politică.

„În general, nu văd un discurs, în sensul că mi se pare că vedem obsesia consultanților de a se raporta strict la un anume electorat, pe care l-au identificat prin metode de sociologie și psihologie politică. Și, ca urmare, discursul obișnuit, discursul ideologic lipsește. În principiu, putem să spunem că Ciolacu are un discurs conservator, dar cel mai clar definit a fost la congresul partidului și apoi la lansarea candidaturii, când, mă rog, citindu-l, deci nefiind un discurs care să fi fost interiorizat, lasă să se înțeleagă o viziune cât se poate de conservatoare despre societate și, da, aici e o problemă pentru că este în deplină contradicție cu linia ideologică a familiei politice de la care se revendică”, consideră Cristian Pîrvulescu.

Profesorul Pîrvulescu nu crede că Marcel Ciolacu ar putea explica în ce constă social-democrația, iar acest lucru este o problemă.

„De asemenea, nu știu dacă domnul Ciolacu va putea vreodată explica în ce constă social-democrația pe care o susține, pentru că, dacă va spune că ea este legată de protecție socială, atunci o să-i aducem aminte că Hitler a făcut o excelentă protecție socială germanilor, e adevărat, nu celorlalți. Deci nu protecția socială și nu discursul așa-zis social, ci cel societal este cel care definește stânga și, în primul rând, ideea de a apăra egalitatea, de a susține egalitatea, de a face posibilă egalitatea între toți cei care formează o comunitate, iar asta lipsește. Dar asta, știți, este, din perspectiva cuiva care se uită la viziunea doctrinare și ideologică a candidatului, o problemă”, adaugă Pîrvulescu.

Acesta explică faptul că lipsa unei linii ideologice de stânga nu este o problemă pentru electorat întrucât, în România, nu există un electorat de stânga.

„Aici văd principala problemă legată de discurs, dincolo de faptul că, mă rog, în discuții, deși se vede foarte clar antrenamentul pe care l-a făcut în ultimii ani și mai ales în ultimele luni, Ciolacu rămâne în continuare foarte aproximativ, vag, în mod asumat, fără o atitudine clară. Refuză atitudinea clară pentru a nu putea fi etichetat, deci pentru a nu putea fi atacat. Deci temerea candidatului Ciolacu și a echipei este de un atac devastator care îl destabilizează și atunci încearcă, pe cât posibil, să nu se implice”, este de părere politologul.

Acesta completează că președintele PSD evită confruntările și atacurile directe la contracandidați.

„Acum totul este cu adresabilitate clară către un anume electorat. De asta nu mai avem discurs, avem doar încercarea de a capta electoratul și în cazul ăsta vorbim de două electorate la celălalt, cu electoratul de primul tur care este vizat cu preponderanță și electoratul de al doilea tur care este menajat. Un candidat care se plimbă pe la muntele Athos de Crăciunul pe stil vechi este un candidat care nu trimite deloc la un candidat de stângă, ci la un candidat conservator spre ultraconservator, doar că nu-i pasă. Deci, domnului Ciolacu puțin îi pasă de stângă. Nu dă doi bani pe stângă”, încheie politologul.

Marcel Ciolacu este candidatul PSD la alegerile prezidențiale din 24 noiembrie - 8 decembrie și este cotat cu prima șansă de a intra în turul al doilea.

Tot ce este în neregulă cu candidații la prezidențiale
Tot ce este în neregulă cu Mircea Geoană. Controversele legate de tatăl său, gafele și greșelile trecutului și scandalurile din prezent
18.11.2024 03:00 - Tot ce este în neregulă cu Mircea Geoană. Controversele legate de tatăl său, gafele și greșelile trecutului și scandalurile din prezent
Mircea Geoană, probabil cel mai atacat candidat în această campanie electorală, are un parcurs și un trecut politic cel puțin controversat. Există semne de întrebare în legătură cu modul...
Tot ce este în neregulă cu Elena Lasconi. Declarațiile controversate, erorile și discursul vag
13.11.2024 03:00 - Tot ce este în neregulă cu Elena Lasconi. Declarațiile controversate, erorile și discursul vag
Elena Lasconi este candidatul care a lăsat meseria de jurnalist pentru o carieră de politician, încununată cu obținerea de două ori a primăriei orașului Câmpulung, apoi cu șefia USR și,...
Tot ce este în neregulă cu George Simion. De la evaziune fiscală la suspiciuni de colaborare cu Rusia și discursuri naționalist-populiste
12.11.2024 03:00 - Tot ce este în neregulă cu George Simion. De la evaziune fiscală la suspiciuni de colaborare cu Rusia și discursuri naționalist-populiste
Trecutul liderului Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) este unul cel puțin interesant, prin prisma ascensiunii de la activist unionist și fondator de galerie de fotbal, la intrarea în...
Tot ce este în neregulă cu Nicolae Ciucă: Doctoratul plagiat, mitul „eroului de la Nassiriya” și discursul politic lipsit de substanță
04.11.2024 03:00 - Tot ce este în neregulă cu Nicolae Ciucă: Doctoratul plagiat, mitul „eroului de la Nassiriya” și discursul politic lipsit de substanță
Președintele Partidului Național Liberal și candidatul partidului la alegerile prezidențiale, Nicolae Ciucă, a avut o traiectorie politică atipică, comparativ cu ceilalți colegi de...
Tot ce e în neregulă cu Marcel Ciolacu. „Micile” afaceri prospere, episodul Hayssam și discursul cu tendințe ultraconservatoare, doar o parte dintre probleme
02.11.2024 03:00 - Tot ce e în neregulă cu Marcel Ciolacu. „Micile” afaceri prospere, episodul Hayssam și discursul cu tendințe ultraconservatoare, doar o parte dintre probleme
Marcel Ciolacu, originar din Buzău, s-a bucurat în ultimii ani de o ascensiune politică abruptă, plecând de la un simplu membru al FSN-ului lui Ion Iliescu și mic antreprenor local, la...
#alegeri prezidentiale 2024, #marcel ciolacu, #candidat PSD , #stiri Marcel Ciolacu
  1. „Golăniile lui Rafila continuă în Sănătate”, acuză un deputat USR. Pe cine a pus ministrul Sănătății la șefia Institutului Marius Nasta FOTO
  2. Horațiu Potra scapă de arestul preventiv și este plasat sub control judiciar. Procurorii au găsit 2,2 milioane de dolari în seifurile sale
  3. Călin Georgescu dă în judecată Președinția, SRI, SIE, MAI și STS. Ce contestă fostul candidat
  4. USR cere audierea șefului SIE după ce a zburat cu un avion privat la Abu Dhabi la o cursă de Formula 1: ”Este revoltător”
  5. Monica Macovei, condamnată definitiv în dosarul accidentului din 2022. Ce pedeapsă a primit fosta ministră a justiției
  6. Kelemen Hunor ar vrea candidat comun la prezidențiale, dar respinge liderii principalelor partide: "Ilie Bolojan și Marcel Ciolacu nu stârnesc prea multe emoții"
  7. Cine sunt noii și vechii parlamentari. Lista completă cu numele membrilor noului Legislativ
  8. Partidele au recunoscut câți bani au cheltuit în campania pentru prezidențiale. Un candidat independent mai mult decât partidul lui Simion
  9. Vicepreședinte PSD, despre negocierile de formare a unei coaliții: "Nu există încrâncenare pentru a menține funcția de premier"
  10. O nouă rețea de boți în slujba lui Călin Georgescu. Schema prin care noul său cont a avut milioane de vizualizări în câteva ore FOTO