De ce are nevoie independentul Mircea Geoană de un partid. Surpriza care se pregătește pentru alegerile din iarnă: „Nu este un cec în alb”

Sambata, 07 Septembrie 2024, ora 03:15
8109 citiri
De ce are nevoie independentul Mircea Geoană de un partid. Surpriza care se pregătește pentru alegerile din iarnă: „Nu este un cec în alb”
Mircea Geoană a demisionat din funcția de secretar general adjunct la NATO FOTO Facebook/Mircea Geoana

Demisionat recent din funcția de secretar general adjunct al NATO, Mircea Geoană ar urma să intre oficial în cursa prezidențială. În același timp, ultima sesiune legislativă aduce mutări în lanț pe scena politică, anunțând atât prezența unui partid nou în Parlament, cât și intenția formării unei alianțe a independenților. Cele din urmă au capacitatea de a majora șansele fostului lider NATO.

În cadrul alegerilor prezidențiale din iarnă, Mircea Geoană, chiar dacă păstrează moneda independentului, ar putea beneficia de pe urma susținerii unui partid cu oameni în Legislativul român, prin asigurarea reprezentanților în secțiile de vot. Condiția în cazul unui partid care nu a dat testul electoral este prezența a 10 membri în Camera Deputaților sau a 7 membri în Senat, pentru a avea oameni în secții.

Formațiunea politică în jurul căreia s-au strâns instant controversele, Dreptate și Respect în Europa Pentru Toți (DREPT), a cerut Camerei Deputaților, luni, 2 septembrie, recunoașterea apartenenței la partid a 10 foști membri din PNL, USR, UDMR și AUR, îndeplinind astfel condiția pentru asigurarea reprezentanților în secțiile de vot, conform Legii. Cererea a fost însă admisă abia marți, fiind motivat, potrivit unor surse din partid, că a venit după începerea ședinței Biroului permanent al Camerei. Astfel, nu a fost transmisă pe 2 septembrie de către secretariatul general al Camerei Deputaților. Drept urmare, partidul a fost exclus de către Biroul Electoral Central. Reprezentanții formațiunii politice ar urma să atace decizia BEC la Înalta Curte.

Alianță în „anul independenților”

Contactat de Ziare.com, fostul europarlamentar Vlad Gheorghe a explicat că nu este președintele formațiunii și nici nu este membru, afirmând că își dorește o alianță care să elimine politica de partid, al cărui scop are în vedere șansele scăzute ale independenților în prezent și o victorie împotriva partidelor, cu „propriile” lor arme.

Vlad Gheorghe a precizat că dorește să se asocieze cu oameni integri și independenți, care „gândesc independent”. „Nu există taxă de partid, nu există ordin, nu există șefisme, ci pur și simplu suntem niște oameni care vrem să facem lucruri bune, vrem să ne asociem pe legislația electorală așa cum este ea azi, pentru că vrem să o schimbăm, dar ca să participăm, trebuie să respectăm legislația de astăzi”, a mai explicat fostul eurodeputat considerând actualele reglementări neplăcute sau chiar absurde. Alianța ar urma să privească candidații pentru parlamentare și pentru prezidențiale.

„Eu vorbesc pentru ceea ce sper eu că va deveni alianța independenților în curând și spun accepțiunea mea. O să fim mai mulți care vor decide. (...) Pe lângă faptul că vom decide împreună pe cine susținem și în ce condiții, pot să vă spun foarte clar că nu este nicio decizie luată în acest sens și condițiile de susținere vor fi foarte clare. Nu îmi doresc să fie o susținere pe ochi frumoși, ci o susținere pe idei și pe angajamente scrise și nu discutăm numai despre candidații existenți. Cred că o să mai apară și alți candidați și atunci trebuie să avem această discuție atunci când sunt toți candidații la masă, nu doar cei care s-au anunțat până acum. Decizia trebuie luată după ce se închid candidaturile la prezidențiale și, foarte important, după ce fiecare candidat își anunță partea de program, ca să știm despre ce discutăm. Nu putem să chemăm niște oameni la discuții, care au o gândire diametral opusă”, a mai explicat Vlad Gheorghe, argumentând că și alianța trebuie să își prezinte programul.

Referitor la susținerea lui Mircea Geoană, fostul eurodeputat a mai completat că „nu este niciun fel de cec în alb dat vreunui candidat”, precizând totodată că nu crede că este o problemă în cazul unei afirmații de susținere din partea unui membru al alianței, „pentru că vorbim despre independenți și toată ideea ca oamenii să gândească independent, să nu fie constrânși de ce facem noi împreună”, urmând însă să existe decizii și la nivelul alianței.

Fostul eurodeputat a și anunțat pe Facebook, într-o postare recentă, că 2024 este anul independenților, lucru susținut și de către Mircea Geoană într-o altă postare pe platforma de socializare.

Partidul DREPT

Partidul politic cu denumirea integrală „DREPTATE ŞI RESPECT ÎN EUROPA PENTRU TOŢI” și denumirea prescurtată „D.R.E.P.T.”, a fost înregistrat conform dispozițiilor sentinței civile nr.98P pronunțate de Tribunalul București - Secția a IV-a Civilă, în dosarul nr. 30863/3/2023 în ședința publică din data de 11.12.2023, decizia fiind definitivă, potrivit paginii Tribunalului București. Cererea a fost înaintată, potrivit portalului instanțelor, de către Nămoloșanu Iulian, Spătaru Dan Cristinel și Spătaru Iulica.

Cei 10 membri ai Camerei Deputaților care s-au alăturat DREPT sunt: Liviu-Ioan Balint și Gheorghe Pecingină, foști membri ai PNL, Ion-Marian Lazăr, Radu Tudor Ciornei, Daniel-Liviu Toda, Cristian-Paul Ichim, foști membri ai USR, Florică Ică Calotă, Daniel Florea și Daniel-Sorin Gheba, foști membri ai AUR, dar și Norbert Apjok, plecat din UDMR.

Pentru formarea alianței dorite de fostul europarlamentar Vlad Gheorghe, trebuie să existe minim două organizații juridice. Apariția formațiunii politice în Parlament a stârnit zvonuri privind susținerea candidaturii lui Mircea Geoană, lucru care a fost negat până în prezent de către reprezentanții DREPT.

Geoană, avertisment privind încercările Rusiei de a vulnerabiliza România: „Trebuie luate în serios și contracarate”
Geoană, avertisment privind încercările Rusiei de a vulnerabiliza România: „Trebuie luate în serios și contracarate”
Fostul secretar general adjunct al NATO, Mircea Geoană, candidat independent la alegerile prezidențiale din iarnă, a subliniat că încercările Rusiei de a vulnerabiliza România, prin...
Reacția NATO în scandalul în care Mircea Geoană, fost secretar adjunct al Alianței și candidat la președinție, este acuzat de legături cu Rusia
Reacția NATO în scandalul în care Mircea Geoană, fost secretar adjunct al Alianței și candidat la președinție, este acuzat de legături cu Rusia
Mircea Geoană a activat în cadrul NATO ca secretar general adjunct după ce a obţinut în prealabil, potrivit regulamentelor, o autorizaţie de securitate de la autorităţile naţionale, a...
#alegeri prezidentiale 2024, #alegeri parlamentare 2024, #Vlad gheorghe, #alianta, #Mircea Geoana, #independenti , #alegeri 2024
  1. Traian Băsescu poate influența votul românilor în următoarele alegeri, speră Eugen Tomac
  2. Reacția NATO în scandalul în care Mircea Geoană, fost secretar adjunct al Alianței și candidat la președinție, este acuzat de legături cu Rusia
  3. Ana Birchall, a zecea pe lista pentru Cotroceni: "România s-a săturat să vadă circ, minciună, impostură, incompetenţă"
  4. Elena Lasconi luată peste picior de PNL. "România nu e o comunitate mică de munte"
  5. Adriean Videanu și soția sa sunt pensionarii români prinși cu bijuterii de peste jumătate de milion de euro pe aeroport la Munchen
  6. ANAF îl anchetează pe Daniel Constantin, liderul PNL Teleorman
  7. Un europarlamentar și-a înscris candidatura pentru funcția de președinte al României. Din partea cărui partid candidează
  8. PNL, fără candidați la alegerile parlamentare în Diaspora. Ce s-a întâmplat la Biroul Electoral Central
  9. Cristian Diaconescu şi-a depus candidatura pentru alegerile prezidențiale. „Mă angajez să lupt pentru o Românie în care fiecare dintre noi să fie respectat”
  10. Opinie: Amestecul lui Hodorkovski. De ce nu face față Geoană