Calculele partidelor ar urma să fie afectate de numărul de candidați care se anunță în cursa pentru prezidențiale. Potrivit experților, alegerile pentru viitorul președinte sunt mai atipice anul acesta, dat fiind caracterul candidaților, dar și intercalarea cu parlamentarele. Deși nu au forță pentru a rupe electoratul, în unele cazuri, socotelile partidelor pentru anumite segmente de electorat se pot complica. Cei mai vizați ar fi șeful PNL Nicolae Ciucă, șeful AUR George Simion, dar și independentul Mircea Geoană.
Ultimul anunțat în cursa pentru prezidențiale este fostul șef PNL, Ludovic Orban, care ar urma să fie susținut de o coaliție Forța Dreptei-PMP.
Printre cei anunțați sunt candidatul PSD, premierul Marcel Ciolacu, candidatul PNL, Nicolae Ciucă, candidatul USR, Elena Lasconi, dar și o serie de independenți: Mircea Geoană, Ana Birchall și Cristian Diaconescu.
Ca independent se anunță în luptă și Călin Georgescu, fost oficial ONU și fosta propunere AUR pentru șefia Guvernului, urmând să concureze pe același segment de public suveranist. Același lucru este valabil și în cazul lui Răzvan Constantinescu, medic cunoscut pentru opoziția față de vaccinarea împotriva COVID19.
Tot aici sunt și candidatul AUR, George Simion, cel al SOS România, Diana Șoșoacă, și Cristian Terheș, candidatul PNCR.
Experții nu dau șanse prea mari candidaților mai puțin cunoscuți pentru prezidențiale, însă punctează că pot complica calculele în unele cazuri pentru alți candidații și partidele care îi susțin.
De altfel, în unele cazuri, ținta poate să nici nu fie fotoliul de la Cotroceni. „Sunt candidați care se știu că nu au șanse, dar care au un ego foarte puternic și vor să și-l hrănească. Sunt alți candidați care au un mesaj de transmis. (...) Mai sunt candidați care vor ca prin candidatura lor să dea mai multă putere partidelor din care fac parte, pentru că știm că sunt aproape simultan alegerile. Și atunci putem să discutăm din perspectiva asta. Care partide ar fi dezavantajate de anumiți candidați. Sunt partidele care nu au candidați”, a punctat sociologul Mircea Kivu pentru Ziare.com, arătând că partidele care vor trimite candidați în turul doi vor fi avantajate la scrutinul pentru intrarea în Parlament.
Potrivit sociologului, actualul calendar obligă partidele să acționeze pe două fronturi, fapt care ajută atât partidul la scrutinul pentru Legislativ, cât și candidatul său în cursa pentru prezidențiale.
Intrarea în cursă a independentului Mircea Geoană, fost șef și candidat PSD, anunțată oficial recent, complică calculele pentru candidatul PSD, Marcel Ciolacu, care pleacă cu cele mai mari șanse pentru turul doi în sondaje, este de părere Remus Ștefureac, directorul INSCOP, potrivit RFI. „Vorbim în primul rând de abilitățile, carisma domniei sale, care nu e extraordinară și e și dânsul conștient de acest lucru. Apoi, este un prim-ministru în funcție, prin urmare, trebuie să ducă în spate toate problemele guvernării și vorbim de un prim-ministru în funcție la finalul unui ciclu de guvernare”, a punctat șeful INSCOP.
Noua prezență mai puțin așteptată în cursă, cea a lui Ludovic Orban, ar urma să afecteze punctajul candidatului PNL, Nicolae Ciucă, care este deja cotat fără șanse pentru turul al doilea în sondaje.
„Din păcate pentru Ludovic Orban, nici Forța Dreptei și PMP nu au părut să emane o forță electorală considerabilă, pentru că au fost percepute că fiind în umbră USR la alegerile europarlamentare, când scorul ADU a fost interpretat de principiu că fiind scorul USR. Totuși, când ca individ, că politician, Orban are mai multă anvergură și notorietate decât alți candidați cu șanse mai mici și ar putea stârni suficiente nostalgii în rândul electoratului fidel al PNL, așa încât să ia câteva procente de la candidatul Ciucă, care oricum pleacă oarecum în defensivă în competiția asta. Deci da, candidatura lui Orban e o veste mai proastă pentru Ciucă decât sunt candidaturile altor independenți pentru independentul Geoană”, a explicat politologul George Jiglău pentru Ziare.com.
Potrivit expertului, actuala cursă este însă una mai neobișnuită, dat fiind punctajul mare din sondaje al candidatului independent Mircea Geoană. „Este prima data când avem un independent care are două cifre în sondaje”, a mai arătat George Jiglău.
Potrivit politologului, o problemă este însă în cazul lui George Simion, candidatul AUR, care își împarte deja electoratul cu Diana Șoșoacă, șefa SOS România.
„Nu mi se pare că sunt mai mulți candidați decât altădată. Dar cred că de aceste alegeri prezidențiale, unii au intrat în joc doar pentru a îngustă culoarul de alergare al altora. Aleargă lângă ei să le ia din suflu, dacă nu cumva să-i placheze și să-i pună la pământ. Vizați mi se par Geoană, Ciucă, Simion. Dar cu excepția lui Ludovic Orban, care sigur îl va atacă pe Nicolae Ciucă, restul nu cred că au vreo speranța să și aibă rezultate. Desigur, pot face declarații despre alți candidați, care să fie foarte comentate, dar fără vreun efect extraordinar la vot”, a explicat pentru Ziare.com fostul consilier prezidențial Valeriu Turcan.
În ceea ce privește sona suveranistă, unde s-au anunțat mai mulți candidați, fostul consilier prezidențial este de părere că „este cea mai mare aglomerație. Însă este un curent supraevaluat în România”.
„De aceea cred că vor fi multe eșecuri lamentabile în rândul acestor candidați. Suveranismul se termină când le pui întrebarea - vreți să ieșim din NATO și UE, deci să renunțăm și la banii pentru subvențiile agricole și banii pentru programele de infrastructură”, a punctat fostul consilier prezidențial.
candidatii psd&pnl.
2. in turul 2:
a. daca se califica... Vezi tot