Ministerul Afacerilor Externe a transmis că nu a găsit documente în arhivă care să lămurească modul în care a ajuns Călin Georgescu, câștigătorul primului tur al alegerilor prezidențiale, să ocupe o funcție importantă la Organizația Națiunilor Unite. Totuși, la vremea respectivă, Externele lăudau numirea acestuia pe lângă Consiliul pentru Drepturile Omului.
În propriul CV, Călin Georgescu scrie că a lucrat la Consiliul ONU pentru Drepturile Omului între 2011 și 2013. Numirea acestuia la organizația internațională era prezentată drept un „succes” în 2010, într-un comunicat de la Ministerul Afacerilor Externe, scrie Digi24.
„Consiliul ONU pentru Drepturile Omului (CDO) de la Geneva a desemnat, la data de 18 iunie 2010, în funcţia de Raportor special ONU pentru efectele adverse ale transportului de produse şi deşeuri toxice şi periculoase asupra realizării drepturilor omului, candidatul din partea României, domnul Călin Georgescu. Este primul mandat tematic obţinut de România de la înfiinţarea CDO, în 2006. Durata mandatului este de 3 ani, cu posibilitatea prelungirii”, anunța MAE, în iunie 2010.
La acel moment, MAE spunea că „succesul marcat prin alegerea reprezentantului român se datorează atât elementelor de pregătire şi experienţă personale ale candidatului, cât şi importanţei pe care România o acordă domeniului respectării şi promovării drepturilor omului”. Georgescu ar fi fost selectat, împreună cu alți șapte raportori, dintr-un lot de 290 de candidați. Numele său apare și într-un comunicat al Consiliului, de la data numirii.
Pe pagina Consiliului pentru Drepturile Omului se menționează faptul că acesta a lucrat ca raportor între 2010 și 2012, în timp ce CV-ul său menționează intervalul 2011-2013, mai scrie sursa citată.
Ministerul Afacerilor Externe spune că a transmis trei nume către Consiliu pentru ocuparea funcției, dar nu a furnizat Digi24 informații cu privire la cine a făcut numirea.
„În cursul anului 2010, Ministerul Afacerilor Externe a transmis OHCHR trei candidaturi din partea României pentru trei dintre cele șase posturi vacante. Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, după parcurgerea procedurilor specifice, l-a selectat pe domnul Călin Georgescu în calitate de Raportor special ONU pentru efectele adverse ale transportului de produse şi deşeuri toxice şi periculoase asupra realizării drepturilor omului. În arhiva MAE nu au fost identificate documente care să ateste procedura de identificare a candidaturii domnului Călin Georgescu pentru această poziție”, arată răspunsul transmis pentru sursa citată.
Fostul ministru Teodor Baconschi, care a fost șef la Externe în timpul guvernării lui Emil Boc, spune că nu îl cunoaște pe Georgescu și că nu a făcut propunerea pentru ONU.
„Se poate să fi fost o recomandare din partea României (...), dar eu nu rețin să fi fost o propunere formală a României. Cred că totuși el s-a lipit de această funcție temporară pe cont propriu, nu cred să fi fost o chestie de algoritm politic regional sau național. Nu am avut o discuție formală pe tema asta. Nici nu-l cunosc, adică nu l-am întâlnit niciodată”, a spus fostul șef al diplomației.
Înainte de a ajunge raportor special la ONU, Georgescu a lucrat pentru MAE. În 2004, a fost încadrat consilier personal al lui Mircea Geoană, pe atunci ministru de Externe, conform precizărilor Ministerului pentru Europa FM. Tot în acel an a fost angajat cu contract individual de muncă la MAE și a fost numit director la Direcția Organizații Economice Internaționale. În iunie 2005, acesta a demisionat, după ce conducerea de la Externe s-a schimbat, șef peste diplomație fiind Mihai Răzvan Ungureanu, conform Europa FM.