Observatorii anunță incidente și nereguli la vot. Ce probleme reclamă alegătorii din țară și din străinătate

Duminica, 24 Noiembrie 2024, ora 16:22
1128 citiri
Observatorii anunță incidente și nereguli la vot. Ce probleme reclamă alegătorii din țară și din străinătate
Românii votează pe 24 noiembrie în primul tur pentru Prezidențiale FOTO Hepta

Alegătorii au semnalat observatorilor din societatea civilă mai multe dificultăți în a-și exprima opțiunea electorală duminică, 24 noiembrie. Cel mai des, problemele au legătură cu referendumul din Capitală, dar votanții din București și din străinătate au informat că li se cer în mod nejustificat documente suplimentare.

Coaliția VotCorect transmite că a înregistrat aproape 180 de apeluri până la ora 15.00, iar cele mai multe sesizări sunt legate de limitarea sau îngreunarea accesului la vot pentru alegătorii din Bucureşti pentru referendum, conform unui comunicat transmis Agerpres. Au fost identificate şi alte nereguli care ţin de nerespectarea procedurilor electorale, înţelegerea limitată a procedurilor de vot, accesul dificil al observatorilor acreditaţi în secţii de votare, implicarea directă a observatorilor acreditaţi de alte organizaţii în procesul electoral, continuarea campaniei electorale şi publicarea de posibile exit polluri.

La ora 12.30 pagina web România TV a prezentat posibile rezultate ale unor exit poll-uri, fapt care este interzis până la încheierea votării.

Printre cele mai frecvente probleme raportate sunt cele de la alegători care au dificultăţi în a vota în Bucureşti cu viza de reşedinţă. Au fost cazuri în care alegători care şi-au exercitat dreptul de vot la alegerile prezidenţiale au fost împiedicaţi să voteze la referendum pe motiv că actele lor de identitate nu aveau adresa completă (carte de identitate provizorie), că au viză de reşedinţă sau că aceasta fusese obţinută recent. Printre secţiile unde au fost raportate astfel de probleme se numără 1148, 405, 410, 1080, 397, 112, 71, 564, 203, 83, 463 sau 96. Unele dintre aceste situaţii au fost soluţionate după înaintea de sesizări sau contactarea birourilor electorale superioare. Am solicitat Biroului Electoral Central să emită instrucţiuni pentru birourile secţiilor de votare din Bucureşti pentru a informa preşedinţii acestora să permită votarea dacă se îndeplinesc condiţiile administrative. Reamintim că potrivit Hotărârii BEC 6/2024 alegătorii pot vota în localitatea unde au domiciliul sau reşedinţa, indiferent de vechimea acesteia.

Observatorii au semnalat şi dificultăţi în accesul la secţiile de votare. În unele secţii din Bucureşti, Torino şi Viena, accesul acestora a fost îngreunat prin solicitări nejustificate de documente suplimentare, cum ar fi copii după cartea de identitate sau acreditări în format diferit de cel cerut de lege. Printre secţiile unde au fost raportate astfel de probleme se numără şi 321 (B) sau secţia 253 din Rogova (Mehedinţi). În secţia 400 din Bolduţ, Cluj, observatorul a fost intimidat, iar în acest caz a fost sesizat şi biroul electoral judeţean.

La secţia 411 (Mischii) din Dolj, observatori acreditaţi de organizaţii neguvernamentale (Millenium for Human Rights şi Organizaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului (OADO), s-au prezentat iniţial din partea PNL şi PSD. Un astfel de observator a fost văzut gestionând listele electorale, o practică nepermisă.

Problemele de organizare au fost de asemenea semnalate. Sunt raportate cozi semnificative la mai multe secţii de votare, dintre care şi 484, 81 sau 167 (Bucureşti). La secţiile 36, 40 şi 41 din Bruxelles s-a raportat că mai mulţi alegători au fotografiat buletinele de vot.

Au fost transmise mai multe sesizări privind continuarea campaniei electorale în ziua alegerilor, care se regăsesc pe pagina votcorect.ro. În unele cazuri, au fost transmise sesizări legate de alegerile parlamentare, unde campania este permisă.

Până la ora 13:30 desfăşurarea votării a fost evaluată ca bună şi foarte bună în 95% dintre cele peste 300 de secţii de votare vizitate de observatorii Vot Corect. Observatorii au semnalat aglomeraţie la 20% din secţiile vizitate şi atmosferă tensionată în 5%. Persoane neautorizate au fost prezente în 7% din secţiile observate, iar în 3% persoane din afara BESV au intervenit în activitatea acestuia. În opt cazuri observatorii au semnalat că alegătorii au primit mai multe buletine de vot decât aveau dreptul, iar în două cazuri că li s-a permis să voteze fără documente de identitate corespunzătoare. În 2,5% din cazuri observatorii au considerat că procesul a fost lipsit de transparenţă. În 12% din secţiile observate a existat cel puţin un caz în care alegătorilor domiciliaţi în alte localităţi nu li s-a permis să voteze la alegerile prezidenţiale. În Bucureşti, nu toate comisiile de votare au aplicat corect procedurile privind desfăşurarea referendumului, iar în 14 cazuri alegători care nu au avut reşedinţa sau domiciliul în localitate au putut vota la referendum. În mod regretabil, 25% dintre secţiile vizitate nu sunt accesibile pentru persoanele cu dizabilităţi.

De ce susținerea PSD pentru Lasconi nu garantează un vot coordonat anti-extremism în turul doi. Amprenta pe care epoca Dragnea a lăsat-o asupra electoratului PSD
De ce susținerea PSD pentru Lasconi nu garantează un vot coordonat anti-extremism în turul doi. Amprenta pe care epoca Dragnea a lăsat-o asupra electoratului PSD
Rezultatul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, care va avea loc pe 8 decembrie, este în continuare incert, în contextul în care nu este clar la care dintre cei doi candidați...
Legătura dintre Călin Georgescu și credința de care se folosește pentru a ajunge președintele României: ”Instrumentalizează religia pentru voturi”
Legătura dintre Călin Georgescu și credința de care se folosește pentru a ajunge președintele României: ”Instrumentalizează religia pentru voturi”
Călin Georgescu, candidatul independent la alegerile prezidențiale și soția sa sunt adepții unei alte religii decât creștinismul. Istoricul religiilor Alin Suciu a explicat pentru Ziare.com...
#alegeri prezidentiale 2024, #referendum nicusor dan, #probleme vot diaspora, #incidente vot, #observatori alegeri , #Alegeri prezidentiale 2024
  1. De ce susținerea PSD pentru Lasconi nu garantează un vot coordonat anti-extremism în turul doi. Amprenta pe care epoca Dragnea a lăsat-o asupra electoratului PSD
  2. Legătura dintre Călin Georgescu și credința de care se folosește pentru a ajunge președintele României: ”Instrumentalizează religia pentru voturi”
  3. Alexandru Gussi, politolog: Suveranismul "de tip Georgescu" e mai apropiat de Ceaușescu. Suveraniștii anti-UE trebuie să se adapteze
  4. Cu 4 zile înainte de finala prezidențială, Călin Georgescu se gândește la schimbarea Constituției. "Sunt lucruri care trebuiesc modificate"
  5. Călin Georgescu pune în alertă băncile străine din România: „Îmi doresc să fie 80 la sută bănci româneşti”
  6. Cum s-au cunoscut Elena Lasconi și Călin Georgescu, adversarii din turul doi al prezidențialelor. "A venit la Câmpulung. Mi s-a părut dubios"
  7. Președintele AEP a sesizat Parchetul legat de campania lui Călin Georgescu după ce a primit documente ”de la un cetățean”
  8. Strategia care l-a propulsat pe Georgescu la prezidențiale. Tăvălugul promovării pe TikTok a pornit cu puțin timp înainte de alegeri pe 25.000 de conturi deodată
  9. Călin Georgescu a declarat că-l cunoaște pe Aleksandr Dughin, ideologul lui Putin, și că s-a întâlnit cu el de două ori
  10. Elena Lasconi, mesaj pentru tinerii speriați că vor fi înrolați dacă iese președinte. "Nu voi accepta să curgă o picătură de sânge românesc pe teritoriul Ucrainei"