Politicienii și marile partide dau examenul maturității democratice. Vor lăsa interesele de partid deoparte și vor face front comun pentru Elena Lasconi în fața lui Călin Georgescu

Miercuri, 27 Noiembrie 2024, ora 03:00
6849 citiri
Politicienii și marile partide dau examenul maturității democratice. Vor lăsa interesele de partid deoparte și vor face front comun pentru Elena Lasconi în fața lui Călin Georgescu
PNL, alături de Elena Lasconi în turul doi al prezidențialelor FOTO Hepta

Partidele românești tradiționale sunt puse zilele acestea în fața unui test al maturității politice și democratice, în urma victoriei surprinzătoare a candidatului Călin Georgescu. Astfel, liderii politici se văd nevoiți să o susțină pe Elena Lasconi în al doilea tur de scrutin, în contextul pericolului extremist reprezentat de Călin Georgescu. Liberalii au anunțat deja, odată cu schimbarea conducerii, susținerea „fără niciun fel de negociere” a Elenei Lasconi, însă Social-Democrații par încă să aștepte terminarea alegerilor parlamentare pentru a lua o decizie. Canalizarea tuturor electoratelor convenționale către Elena Lasconi ar putea fi singura șansă pentru a evita instalarea unui extremist la Cotroceni.

Jurnalistul și analistul politic Ion M. Ioniță consideră că este esențial ca viitorul parlament să fie unul funcțional cu majoritatea forțelor democratice și a subliniat dificultățile celor două mari partide, PSD și PNL în a-și mobiliza propriul electorat, în contextul în care se vorbește despre o mobilizare a electoratului liberal și social-democrat pentru Elena Lasconi.

„Atât PSD cât și PNL sunt în stare de șoc în momentul ăsta. Practic nu înțeleg ce li s-a întâmplat. Și mai au foarte puțin timp să repare ceva până la alegeri. Nu este o veste bună pentru democrația din România. Pentru că sunt partide mari și sunt partide mainstream. Au foarte mulți aleși locali și este esențial ca viitorul parlament să fie un parlament funcțional cu majoritatea forțelor democratice. Așa încât pentru cele două partide, dar și pentru politica românească, ar fi bine ca PNL și PSD să recupereze rapid și să acționeze energic.”, a afirmat Ion M. Ioniță pentru Ziare.com.

Acesta consideră că social-democrații și liberalii ar trebui să se întoarcă la baza lor electorală și să o mobilizeze pe ultima sută de metri.

„Pentru că au structurile necesare. Vedeți la alegerile din primul tur al prezidențialelor, s-a spulberat cu adevărat un mit. Și anume mitul partidelor de primari. Iată că nu a funcționat deloc. Și ne putem întreba de ce n-a funcționat, de ce miile de primari PSD și PNL nu au adus voturi, nu au performat deloc, fiind județele pe care le controlau din punct de vedere al acoperirii primăriilor, mă refer. E o lecție foarte dură.”, spune acesta.

Analistul mai subliniază faptul că cele două partide nici măcar nu au fost în stare să mobilizeze propriul electorat, nu mai vorbim de alegătorii nehotărâți, iar susținerea candidatului pro-democrație ar fi ultimul lucru pe care l-ar mai putea face.

„La PNL am văzut ceva în susținerea democrației. PSD probabil stă în expectativă. S-ar putea să nu se pronunțe. Nu știm încă ce va face în noua situație. Pentru că la ei șocul este și mai mare, așteptându-se să se califice Marcel Ciolacu de pe primul loc în primul tur al alegerilor. Nu au reușit să-l obțină. Din nou, faptul că s-au clasat atât de prost arată că practic n-a funcționat nimic din structura de partid a PSD.”, spune Ion M. Ioniță.

Jurnalistul precizează că este nevoie de majorități pro-democratice în Parlament

„Este problema lor, dar și problema noastră. Pentru că, încă o dată, avem nevoie de majorități democratice în Parlamentul României și nu de instabilitate politică sau mai rău, de majorități care să se facă cu participarea partidelor extremiste ultranaționaliste.”, spune el.

„Deci nu știm ce vor face. Și nu știm ce decizie va lua partidul. Ce le va spune electorilor să facă, votanților lor să facă?”

Ion M. Ioniță consideră că în cazul PSD este important cum interpretează rezultatele alegerilor, atât prezidențiale, cât și parlamentare, în contextul unei noi conduceri de partid.

„Fie trag concluzia că nu au acționat, nu s-au mobilizat, nu și-au susținut partidul și atunci trebuie să facă ceva, să redinamizeze lucrurile. Fie pe linia pe care sunt acum. Fie ajung la concluzia că electoratul naționalist ar trebui țintit și de ei. Și atunci îi schimbă linia și virează și ei spre naționalism, antieuropenism și așa mai departe. Am mai fost în situația asta sub conducerea lui Dragnea. Să nu uităm că înainte s-a apară AUR și cea mai urmat după, conducerea Dragnea a dus partidul în direcția care acum se concretizează foarte puternică în România.”, a completat Ioniță.

Jurnalistul punctează faptul că pentru PSD este o mare responsabilitate acum să păstreze linia social-democrată europeană, a familiei europene din care fac parte, alternativa nedorită fiind „să se arunce și în tot felul de aventuri politice, crezând că acolo este marele câștig electoral”.

Acesta mai spune că este o necunoscută pe cine va susține UDMR în turul al doilea

„Ajungerea la putere în România a unor forțe ultranaționaliste ar fi un semn foarte rău pentru minoritățile din România. Oricare ar fi ele. Vă dați seama că am avut discurs anti-maghiar în România. Și atâta ne mai trebuie, ca pe acest fundal, să mai apară și o controversă de teme naționaliste în interiorul țării.”

Totuși, spune Ion M. Ioniță, UDMR mai are o problemă: atingerea pragului electoral de 5% pentru a putea intra în Parlament.

„Deci este esențial pentru ei și pentru democrația din România să fie prezenți în Parlament. Da, dacă se vorbea despre faptul că UDMR-ul este ținut în viață de partidele mari, acum partidele mari trebuie să-și împartă eforturile mai multe părți.”, spune acesta.

Conducerea UDMR a anunțat deja, ca și reprezentanții PSD, că nu-și va asuma susținerea unui candidat în cel de al doilea tur prezidențial și că vor face un anunț după alegerile parlamentare, probabil pentru a nu fi afectate rezultatele partidelor.

Mircea Geoană a anunțat deja că o susține pe Elena Lasconi în cel de al doilea tur prezidențial, în ciuda contrelor dintre cei doi din timpul campaniei electorale.

„Pentru turul al doilea susținerea mea merge către doamna Lasconi, singurul candidat pro-european si pro-NATO rămas în această competiție. Dar vreau să vă spun și de această dată, cum am spus-o și în campania pentru primul tur, pentru a obține majoritatea voturilor susținătorilor mei și o majoritate a românilor, doamna Lasconi va trebui să răspundă întrebărilor legitime care i-au fost adresate în această primă parte a campaniei, sunt critici justificate și constructive care au fost aduse. Trebuie să arate inclusiv, în opinia mea, o echipă credibilă, o echipă competentă și, în mod evident, mult mai diversă ideologic.”, a declarat Geoană, marți, 26 noiembrie.

Acesta a sfătuit-o pe candidata din turul al doilea să vină și cu alte teme, în afară de argumentele anti Rusia.

Noua conducere a Partidului Național Liberal, reprezentată de Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor, a anunțat deja că o va susține în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, „fără vreo negociere”.

„Vom susţine direcţia pro-europeană a România şi politicile de centru dreapta. În acest sens, am luat o decizie astăzi ca pentru alegerile prezidenţiale, pentru turul al doilea, în situaţia celor doi competitori, PNL să susţină fără niciun fel de negociere candidatura doamnei Elena Lasconi, varianta pro-europeană, iar PNL este promotorul acestei direcţii”, a precizat liderul interimar al liberalilor.

Ilie Bolojan a preluat conducerea partidului după rezultatul dezastruos al alegerilor prezidențiale, iar Nicolae Ciucă și vechea conducere a demisionat.

Elena Lasconi are deja susținerea Forța Dreptei, PMP și REPER, Ludovic Orban fiind, de altfel, candidatul care s-a retras în favoarea candidatei USR.

Turul al doilea al alegerilor prezidențiale va avea loc duminică, 8 decembrie.

Între timp, alegerile parlamentare vor avea loc pe 1 Decembrie.

Care sunt cotele Elenei Lasconi și a lui Călin Georgescu, pe cea mai mare platformă de pariuri din lume. Suma pariată a depășit 17 milioane de dolari
Care sunt cotele Elenei Lasconi și a lui Călin Georgescu, pe cea mai mare platformă de pariuri din lume. Suma pariată a depășit 17 milioane de dolari
Platforma Polymarket, cunoscută pentru predicțiile sale controversate și pentru că a prezis corect pe victoria lui Donald Trump la alegerile prezidențiale din SUA, o cotează acum pe Elena...
Cum stau Elena Lasconi și Călin Georgescu în cel mai nou sondaj. Foarte multe persoane și-ar anula votul
Cum stau Elena Lasconi și Călin Georgescu în cel mai nou sondaj. Foarte multe persoane și-ar anula votul
Călin Georgescu ar fi candidatul cu cele mai multe voturi în turul doi al alegerilor prezidențiale, potrivit unui sondaj Atlas Intel realizat între 2 și 4 decembrie 2024. Cercetarea,...
#alegeri prezidentiale 2024, #partide romania, #elena lasconi, #calin georgescu , #Alegeri prezidentiale 2024
  1. Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, îl critică pe Nicușor Dan pentru că nu se implică în susținerea Elenei Lasconi: „Nu spun mai mult”
  2. Alegerea lui Călin Georgescu ar fragiliza România și NATO, avertizează Ha’aretz
  3. Sprijin pentru Călin Georgescu de la soldați ruși de pe frontul din Ucraina: "Este un mare prieten al Rusiei. Așteptați-ne, dragi frați, ajungem curând" VIDEO
  4. Sorin Grindeanu (PSD), despre documentele desecretizate de CSAT: „Dacă ne facem că nu vedem şi trecem mai departe, nu am învăţat nimic”
  5. Dorin Cioabă, regele romilor, cere comunității să o voteze pe Elena Lasconi: „El dorește să ne facă să plecăm din țară”
  6. Presa turcă critică aderarea anticipată a Bulgariei și României în Schengen. Ce acuzații aduce Uniunii Europene
  7. Dacă se poate rău, de ce să fie bine?
  8. Remus Pircopie, rectorul SNSPA, cere scoaterea lui Călin Georgescu de pe buletinele de vot și reluarea primului tur, după declasificarea documentelor din CSAT
  9. "Lozinci golite de adevăr și conținut. Unele clanuri au folosit mai abil decât alții rețelele" Călin Georgescu vorbește de manipularea prin social media:
  10. Cum explică Mircea Geoană ascensiunea lui Călin Georgescu: „Există o impresie de corupție. Este începutul unui nou ciclu al istoriei!”