Călin Georgescu, candidatul independent care a reușit să intre în turul doi al alegerilor prezidențiale, este o figură cunoscută pentru utilizatorii unor rețele sociale, dar mai puțin pentru publicul larg.
Implicat activ în politica românească din anii '90, Georgescu nu este un nume complet necunoscut, dar investigarea carierei sale înainte de perioada de glorie electorală a relevat detalii importante despre traseul său profesional și familial.
Jurnaliștii de la Snoop.ro au adunat o colecție de articole din presa tipărită a vremii, în care Georgescu apare implicat în foarte multe situații controversate.
Una dintre principalele surse de informații este arhiva ziarului România Liberă, care, de-a lungul anilor '90, a publicat mai multe investigații despre Călin Georgescu, subliniind multiple aspecte controversate ale carierei sale.
Călin Georgescu a fost consilier al ministrului Mediului, Marcian Bleahu, în 1991, la vârsta de 29 de ani, și și-a continuat activitatea ca președinte al Asociației Tineretul Ecologist din România. Această implicare i-a oferit o platformă pentru a stabili relații cu instituții de top, inclusiv Academia Română, o legătură care va reveni de-a lungul carierei sale.
Investigațiile publicate de România Liberă la acea vreme subliniază modul în care, în 1997, Georgescu a devenit secretar general în Ministerul Mediului, sub conducerea lui Sorin Frunzăverde.
Jurnaliștii au subliniat controversele legate de concursul pentru această funcție, citându-l pe secretarul de stat Viorel Raicu, care recunoaște că Georgescu era mai slab pregătit decât contracandidatul său, dar a fost favorizat prin adăugarea de anexe la dosar pentru a-i mări nota.
De-a lungul timpului, Călin Georgescu a fost acuzat că ar fi fost implicat în afaceri dubioase legate de fonduri internaționale. Un articol din România Liberă din 2003 relata despre utilizarea de fonduri americane pentru proiectele sale de dezvoltare durabilă, menționând că utilizarea unei limuzine cu număr diplomatic era un exemplu al legăturilor sale cu puterea.
De asemenea, relațiile cu PSD erau evidente. Georgescu era prezentat ca un “lobbyist PSD”, iar legăturile sale cu Ion Iliescu, Petre Roman și alți lideri ai partidului au fost subiectul mai multor articole de presă. În 2003, investigațiile subliniau cum Georgescu atrăgea fonduri pentru proiecte de mediu, favorizând primarii din zona PSD.
Cariera sa a fost strâns legată de activitatea ONG-urilor sprijinite de guvern, cum ar fi Centrul Național pentru Dezvoltare Durabilă (CNUD), care a avut legături cu PNUD și Academia Română. Cu toate acestea, observațiile din presă au criticat mai des rezultatele concrete ale acestor inițiative, subliniind faptul că multe dintre proiectele de mediu nu erau mai mult decât teorie și propuneri ambițioase, cu impact minim. Mai multe detalii găsiți în ancheta celor de la snoop.ro
A... Vezi tot
Presa scrie ce vrea, presa este corupta,... Vezi tot