Marile controverse din jurul candidaților la alegerile prezidențiale. De la acuzații de plagiat la spionaj și legături cu Rusia

Sambata, 21 Septembrie 2024, ora 03:00
5920 citiri
Marile controverse din jurul candidaților la alegerile prezidențiale. De la acuzații de plagiat la spionaj și legături cu Rusia
Mai mulți pretendenți pentru fotoliul de la Cotroceni se confruntă cu probleme de imagine FOTO Adinistrația Prezidențială

Unii dintre candidații anunțați pentru fotoliul de la Cotroceni au fost „actorii principali” ai unor situații controversate. Printre cei mai cunoscuți, cu un trecut „bogat” în spațiul public, sunt Mircea Geoană, fostul șef PNL, Ludovic Orban, George Simion, liderul partidului AUR.

Actualul premier Marcel Ciolacu a acaparat atenția publică în ultimele săptămâni pe tema notei cu care a promovat examenul de Bacalaureat. Aflată în mijlocul unor speculații de mai mult timp, problema a fost tranșată printr-o confirmare a Inspectoratului Școlar din Buzău, care a arătat că șeful Guvernului a promovat în 1986, cu media 7,03.

Speculațiile din jurul premierului au dus, însă, la mai multe dezvăluiri. Marcel Ciolacu a explicat public că ia lecții la economie și la limba engleză, lucru pe care opozanții politici nu au ezitat să îl folosească în lupta pentru Cotroceni.

Recent, s-a confruntat cu probleme și Elena Lasconi, candidate USR pentru fotoliul de la Cotroceni. Potrivit Digi24, Parchetul European (EPPO) a confirmat, desfășurarea unei anchete privind fraudarea de către companii private a unor fonduri europene în cadrul unui proiect coordonat de către Primăria Cîmpulung Muscel, condusă de Elena Lasconi. În replică, Lasconi a afirmat că nu are nimic de ascuns, iar instituția pe care o conduce și-a îndeplinit toate obligațiile. Ea a acuzat totodată răspândirea unor zvonuri de către social-democrați.

Legături cu Rusia

De asemenea, George Simion și fosta colegă de partid, Diana Șoșoacă, au avut lungi „episoade” controversate în spațiul public. Ei au fost acuzați în mai multe rânduri de legături cu Federația Rusă, cei doi fiind „obișnuiți” cu teme sociale scandaloase, fie alegerile, fie pandemia de coronavirus sau certurile din Parlament.

George Simion s-a regăsit, adesea, în centrul atenției publice. De cele mai multe ori a fost acuzat de legături cu serviciile secrete rusești. Șeful AUR are interdicție în Ucraina și în Republica Moldova. Simion și reprezentanții partidului au negat de fiecare dată acuzațiile. Nu în ultimul rând, liderul AUR a spus în emisiunea Denisei Rifai că a fost implicat în evaziune fiscală în perioada în are avea propria sa afacere.

Spre deosebire de fostul său coleg de partid, Diana Șoșoacă, ajunsă acum în Parlamentul European, a apărut de mai multe ori la evenimente ale Ambasadei Ruse și a susținut adesea temele propagandei ruse. Pozițiile fostei senatoare au ajuns să fie promovate și de oamenii Kremlinului pe rețelele de socializare.

Probleme de plagiat

Principala problemă a fostului premier Nicolae Ciucă este acuzația de plagiat cu privire la lucrarea sa de doctorat și, implicit, speculațiile legate de modul în care ar fi blocat verificarea lucrării. O anchetă jurnalistică a G4Media arată că două completuri de judecată de la Curtea de Apel București și Înalta Curte de Casație și Justiție nu au făcut publice motivările din dosare care privesc acuzațiile împotriva fostului premier. În 2022 au fost suspendate sesizările cu privire la lucrarea sa, fiind invocate nevoia de stabilitate a țării și câștigul opozanților politici.

Acuzațiile de plagiat au ridicat semne de întrebare și cu privire la cartea sa, „Un ostaș în slujba țării”. Nu în ultimul rând, președintele PNL se confruntă și cu critici pe tema faptelor relatate.

Potrivit unei anchete Recorder, doi generali italieni susțin că românii nu au fost implicați direct în lupte, însă au asigurat protecția în zona Suq al Shuyukh, contrazicând relatările lui Nicolae Ciucă cu privire la bătălia de la Nassiriya.

Probleme cu acuzațiile de plagiat are și Mircea Geoană, vizat, de asemenea, de o anchetă a PressOne. Jurnalista Emilia Șercan susține că fostul secretar general al NATO ar fi plagiat, prin traducere, fără atribuire, zeci de pagini din rapoartele a doi președinți americani: Bill Clinton și George W. Bush.

Pe lângă acuzații, Mircea Geoană se confruntă și cu o serie de greșeli făcute de la intrarea în campanie, dar și din candidaturile sale anterioare. În 2009, în seara dinaintea unei dezbateri politice, candidând împotriva lui Traian Băsescu, Geoană a fost acasă la fostul patron de televiziune Sorin Ovidiu Vântu, care a fost condamnat ulterior în mai multe dosare. A ales, la acel moment, să păstreze tăcerea cu privire la întâlnirea sa, fapt care i-a adus eșecul. O altă vizită controversată este cea la Moscova, despre care nu a oferit detalii.

Nu în ultimul rând, cumnatul lui Mircea Geoană, Ionuț Costea, fost președinte Eximbank, a fost condamnat. În 2023 pentru complicitate la luare de mită, fiind vizat pentru extrădare din Turcia.

Accidente rutiere

Președintele Forța Dreptei, Ludovic Orban, care și-a anunțat recent candidatura, a fost implicat într-un accident rutier, în decembrie 2007, pe Șoseaua Cotroceni, în Capitală. La acel moment fostul șef liberal a rănit o adolescentă de 14 ani. Fata ar fi suferit o contuzie la braț, însă părinții nu au depus plângere.

În 2015, fostul șef liberal, actual președinte al Forței Drepte, s-a răsturnat cu mașina în localitatea Sârca, județul Iași. Ludovic Orban a povestit atunci că premierul de la acea vreme, Victor Ponta, s-a oprit și l-a fotografiat.

Îndepărtați de partid

Ludovic Orban a fost îndepărtat de liberali de la conducerea formațiunii. Fostul lider PNL a pierdut alegerile în Congres, fiind ulterior exclus din partid pentru că ar fi încălcat statutul și codul etic al formațiunii.

Și Cristian Diaconescu a trecut printr-o serie de confruntări în instanță după ce a fost îndepărtat de la conducerea partidului PMP, fiind acuzat atunci că ar fi dus partidul către desființare. Procesul prin care era contestată decizia din Congresul în care a pierdut conducerea partidului a fost rejudecat, decizia finală fiind favorabilă actualului președinte Eugen Tomac.

Un alt candidat este Călin Georgescu, la care formațiunea AUR a renunțat după ce candidatul a susținut în 2020 că „Ion Antonescu și Corneliu Zelea Codreanu sunt eroi prin care „a trăit istoria națională, prin ei vorbește și a vorbit istoria națională și nu prin lachei de serviciu ai puterilor globaliste care astăzi conduc România vremelnic”.

Printre candidații mai noi este și Răzvan Constantinescu, care a fost suspendat în 2021 din cadrul UMF Iași, fiind cercetat disciplinar și anchetat de Colegiul Medicilor, fiind cunoscut deja în spațiul public pentru contestarea pandemiei de coronavirus. Medicul este susținut acum de Partidul Patrioții Poporului Român (PPR).

Mircea Geoană: ”Decizia Curții deja produce efecte, ne arată că avem în față o situație modificată democratic și un sentiment de blat generalizat”
Mircea Geoană: ”Decizia Curții deja produce efecte, ne arată că avem în față o situație modificată democratic și un sentiment de blat generalizat”
Mircea Geoană, candidatul independent la Președinția României, consideră că decizia Curții Constituționale cu privire la respingerea candidaturii Dianei Șoșoacă ”deja produce efecte”...
Efectele deciziei CCR care o elimină pe Șoșoacă din cursa prezidențială: „Se dă apă la moară”. De ce consideră specialiștii că există un pericol pentru democrație ANALIZĂ
Efectele deciziei CCR care o elimină pe Șoșoacă din cursa prezidențială: „Se dă apă la moară”. De ce consideră specialiștii că există un pericol pentru democrație ANALIZĂ
Decizia Curții Constituționale (CCR) care îi ia posibilitatea Dianei Șoșoacă de a candida la alegerile prezidențiale ar urma să producă mai multe efecte, potrivit specialiștilor...
#alegeri prezidentiale 2024, #Cotroceni, #Ludovic Orban, #Mircea Geoana, #George Simion , #alegeri 2024
  1. Ce spune Silvestru Șoșoacă despre scandalul în care este implicată fosta sa soție: "Ea este foarte ușor de dus de nas, foarte ușor de manipulat”
  2. Ciucă revine după gafa de la Măruță: ”Nu s-a prins lumea de tâlcul răspunsului” VIDEO
  3. Haos la dezbaterea candidaților pentru funcția de președinte din Republica Moldova. Maia Sandu a refuzat să participe, iar Alexandr Stoianoglo a părăsit studioul
  4. A murit Simona Maya Teodoroiu, deputat PSD de Prahova și fost judecător al CCR. Avea 55 de ani
  5. Cum încearcă candidații la prezidențiale să fure electoratul oponenților: „Strategia este cu bătaie lungă, inclusiv pentru turul doi”
  6. Mircea Geoană: ”Decizia Curții deja produce efecte, ne arată că avem în față o situație modificată democratic și un sentiment de blat generalizat”
  7. Ciucă susține că moțiunea de cenzură lansată de USR este "un exerciţiu neserios". Elena Lasconi, invitată la discuții pentru „viitorul țării” VIDEO
  8. Ludovic Orban:"Iohannis și Ciucă sunt prizonierii PSD”. Mesajul fostului premier pentru liberali
  9. Aderarea completă a României la Schengen nu va fi pe masa Consiliului JAI. „Nu o să se întâmple nimic concret”. Când ar putea primi țara noastră o decizie definitivă
  10. Kelemen Hunor comentează ruperea pe hârtie a coaliției de guvernare: "E o vorbă, câinele nu pleacă de la măcelărie"