Călin Georgescu a reușit performanța de a strânge milioane de vizualizări în doar câteva ore după ce a anunțat lansarea unui noi canal de TikTok.
„Începând de astăzi, 8 decembrie, acesta este canal meu oficial de TikTok, aici ne vom regăsi împreună, aici vom face live, aici vom transmite mesajele”, a transmis Călin Georgescu.
Principalul motiv pentru noul cont ar fi legat de scăderea audienței, după ce pagina veche a fost vizată de măsuri luate de platforma socială (interdicție ShadowBan). Candidatul extremist Georgescu a acuzat „o formă de cenzură care a redus drastic vizibilitatea” contului său inițial.
Singurul videoclip lansat duminică pe contul calin.georgescu.real strânsese, până luni seară, la ora 00:00, acesta adunase 4,5 milioane de vizualizări, 562,4 mii de aprecieri și peste 44.000 comentarii. Modul în care această performanță este posibilă a fost analizat de jurnaliștii de la siteul de investigații Snoop.
„Toate celelalte platforme au departamente specializate pe conținut politic, alegeri, guvernare. De unde obții suport și poți dialoga. La TikTok nu există așa ceva, pentru că la ei politica oficială este că: nu fac politică pe platformă” – Andrei Bușe, specialist securitate cibernetică.
„A renunțat la contul vechi după ce Tik Tok a fost întrebat la nivelul Uniunii Europene ce măsuri pentru combaterea dezinformării a luat”, a explicat pentru Snoop Andrei Bușe, specialist marketing digital și securitate cibernetică.
Bușe a declarat că a observat un tipar al conturilor care interacționează cu cel al fostului candidat. Este vorba despre profiluri false, care nu postează imagini video, ci doar repostează clipuri cu Călin Georgescu. Utilizatori cu nume și prenume românești, dar și unii care imită pagini, cu litere lipsă (sindicatul.europo) sau, simplu, utilizator (user) urmat de un număr (cod) lung.
„Cu ajutorul unor instrumente specifice, mi-am dat seama de un șablon, un model prin care e realizată această creștere artificială. Așa cum se afirmă și în experimentul Recorder (n.r. Care a creat de la zero un clip cu un candidat fals și l-a urcat până la un milion de vizualizări în doar o oră), din trafic fake se generează trafic organic”, spune el.
Practic, o rețea de boți naște ”curentul” subteran, iar apoi boții le fac loc oamenilor reali. Audiența umană este captată de un videoclip „viral”.
Snoop explică felul în care se creează aceste rețele de boți. Acestea folosesc adrese de email temporare, nume false generate de programe speciale, iar script-urile (coduri scris de programator pentru automatizarea unui proces, care altfel ar trebui făcut manual) rezolvă testele Captcha, prin care utilizatorul selectează anumite imagini pentru a face deosebirea dintre om și robot), și astfel se pot face și conturi automat.
Prin asta, se evită o poartă de securitate implementată de TikTok. După aceea, un soft alege automat videoclipuri relevante
Prin web scraping, proces de extragere automată a datelor de pe internet, sunt identificate videoclipuri relevante pe baza unor cuvinte-cheie sau tag-uri. Apoi, linkurile de la aceste videoclipuri sunt urcate pe aplicația Telegram
Mecanismul descris de specialistul IT român este doar una dintre rețetele folosite pentru a genera creșterea semnificativă din online a postările despre Călin Georgescu în ultimele săptămâni.
Mai multe publicații de investigație au descoperit și arătat publicului metode diverse prin care numele lui Călin Georgescu a fost împins pe rețele precum TikTok, Facebook sau Telegram.