De ce nu putem avea încredere în „rezultate” de exit-poll care apar înainte de închiderea urnelor. „Sunt intoxicări”, spun sociologii

Duminica, 24 Noiembrie 2024, ora 17:35
4129 citiri
De ce nu putem avea încredere în „rezultate” de exit-poll care apar înainte de închiderea urnelor. „Sunt intoxicări”, spun sociologii
Primele statistici de tip exit-poll apar după ce se închid urnele. FOTO Hepta

Deja de la jumătatea zilei de duminică, 24 noiembrie, apăruseră mai multe cifre care pretindeau să arate rezultatele de la primul tur al alegerilor prezidențiale. Sociologii atrag atenția că românii nu ar trebui să se încreadă în astfel de cifre, care nu prezintă corect realitatea și pot fi chiar considerate „intoxicări”.

Cătălin Stoica, fost director al casei de sondare CURS, acum profesor la SNSPA, a declarat pentru HotNews că nicio cifră apărută înainte de ora 21 nu poate susține că reprezintă corect opțiunile votanților.

„Am făcut multe exit-poll-uri la alegeri. Și niciodată nu poți avea la prânz sau după amiază date care să poată tratate drept rezultate. Așteptați ora 21! De regulă, cifrele de la 22:30, care cuprind închiderea de la ora 21, acelea trebuie luate în calcul”, spune Stoica. Profesorul amintește că și sondajul de la ora 21 se referă la date culese până la ora 20.

Sociologul gelu Duminică se arată sceptic cu privire la cifrele apărute în spațiul public, spunând că nu crede că sunt date de institute.

„Un institut care ar furniza astfel de date s-ar decredibiliza. Nici nu cred că sunt date de la institute”, a spus expertul, care este de acord că astfel de informații apărute în mass-media ar putea fi în interesul unor partide, al unor candidați „sau interesul oricui altcuiva”. „Mai ales într-un exercițiu de vot neclar, cu atât de mulți nehotărâți, e imposibil să pretinzi că ai rezultatele atât de devreme. Cifrele care apar sunt intoxicări”, a mai spus Duminică.

Prezentarea cifrelor înainte de închiderea urnelor este una ilegală. Consiliul Național al Audiovizualului a decis duminică să sesizeze Biroul Electoral Central (BEC) și Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), după ce mai multe site-uri au publicat diverse sondaje de opinie.

Lista de site-uri sesizată de CNA este: stiripesurse.ro; libertatea.ro; romaniatv.net; fanatik.ro (site+canal YouTube); n365.ro; ziarulunirea.ro; realitateaoltului.ro; activenews.ro; adevarul.ro. De asemenea, și Digi24.ro, ȘtirilePROTV.ro sau Dc News au publicat procente și nume de candidați, lucru interzis de Legea privind alegerea președintelui României.

Consiliul Național al Audiovizualului va funcționa 24 de ore din 24 până la încheierea alegerilor prezidențiale. „Libertatea de exprimare este un principiu al democrației”
Consiliul Național al Audiovizualului va funcționa 24 de ore din 24 până la încheierea alegerilor prezidențiale. „Libertatea de exprimare este un principiu al democrației”
Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a transmis vineri, 6 decembrie, că va funcționa în regim de permanență în perioada de până la încheierea oficială a alegerilor prezidențiale...
Victor Micula, acuzat că a plătit influenceri de pe TikTok să promoveze AUR. Parchetul a deschis un dosar penal VIDEO
Victor Micula, acuzat că a plătit influenceri de pe TikTok să promoveze AUR. Parchetul a deschis un dosar penal VIDEO
Parchetul Bihor a anunțat, în ziua de 11 decembrie 2024, că a deschis un dosar penal in rem pentru coruperea alegătorilor, în contextul alegerilor prezidențiale din anul 2024. Dosarul a...
#alegeri prezidentiale 2024, #exit poll prezidentiale, #rezultate vot, #sociolog, #CNA , #Alegeri prezidentiale 2024
  1. Scandalul Șoșoacă-Georgescu, văzut de CTP: "Partenera lui Iisus se încaieră cu trimisul lui Iisus". Concluzia jurnalistului: "Trăim tot în RSR"
  2. Ce avantaje ar aduce României un președinte provenit din mediul de afaceri: ”Probabil că și partenerii externi ar fi mai fericiți”
  3. Victor Micula, acuzat că a plătit influenceri de pe TikTok să promoveze AUR. Parchetul a deschis un dosar penal VIDEO
  4. Analiză: Valul extremist și nevoia de reformă a partidelor
  5. Șoșoacă scoate armele împotriva lui Călin Georgescu și George Simion. "Lăsați-mă cu toți fătălăii!”
  6. De ce nu are permis de port-armă Horațiu Potra. Motivele grave invocate de polițiști și judecători
  7. Clotilde Armand pierde mandatul de senator. Vlad Voiculescu anunță cine îi va lua locul
  8. Propunerea neașteptată de președinte care l-a încântat pe CTP: ”Mai trebuie să și vrea. Are toate datele...”
  9. Noi negocieri pentru formarea guvernului: PSD, PNL, USR și UDMR au decis reducerea numărului de ministere și de secretari de stat SURSE
  10. Academia Română, apel la echilibru și stabilitate: „Compromiterea statutului de ţară democratică e o insultă la adresa luptei înaintaşilor noştri pentru libertate”