Deja de la jumătatea zilei de duminică, 24 noiembrie, apăruseră mai multe cifre care pretindeau să arate rezultatele de la primul tur al alegerilor prezidențiale. Sociologii atrag atenția că românii nu ar trebui să se încreadă în astfel de cifre, care nu prezintă corect realitatea și pot fi chiar considerate „intoxicări”.
Cătălin Stoica, fost director al casei de sondare CURS, acum profesor la SNSPA, a declarat pentru HotNews că nicio cifră apărută înainte de ora 21 nu poate susține că reprezintă corect opțiunile votanților.
„Am făcut multe exit-poll-uri la alegeri. Și niciodată nu poți avea la prânz sau după amiază date care să poată tratate drept rezultate. Așteptați ora 21! De regulă, cifrele de la 22:30, care cuprind închiderea de la ora 21, acelea trebuie luate în calcul”, spune Stoica. Profesorul amintește că și sondajul de la ora 21 se referă la date culese până la ora 20.
Sociologul gelu Duminică se arată sceptic cu privire la cifrele apărute în spațiul public, spunând că nu crede că sunt date de institute.
„Un institut care ar furniza astfel de date s-ar decredibiliza. Nici nu cred că sunt date de la institute”, a spus expertul, care este de acord că astfel de informații apărute în mass-media ar putea fi în interesul unor partide, al unor candidați „sau interesul oricui altcuiva”. „Mai ales într-un exercițiu de vot neclar, cu atât de mulți nehotărâți, e imposibil să pretinzi că ai rezultatele atât de devreme. Cifrele care apar sunt intoxicări”, a mai spus Duminică.
Prezentarea cifrelor înainte de închiderea urnelor este una ilegală. Consiliul Național al Audiovizualului a decis duminică să sesizeze Biroul Electoral Central (BEC) și Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), după ce mai multe site-uri au publicat diverse sondaje de opinie.
Lista de site-uri sesizată de CNA este: stiripesurse.ro; libertatea.ro; romaniatv.net; fanatik.ro (site+canal YouTube); n365.ro; ziarulunirea.ro; realitateaoltului.ro; activenews.ro; adevarul.ro. De asemenea, și Digi24.ro, ȘtirilePROTV.ro sau Dc News au publicat procente și nume de candidați, lucru interzis de Legea privind alegerea președintelui României.