La parlamentarele din ziua de 1 decembrie, voturile au fost puternic fragmentate între partide, niciuna dintre formațiunile politice neavând capacitatea de a depăși 25% din voturi. Sociologul Robert Santa a discutat despre cauzele acestei divizări a voturilor, precum și despre turul doi al alegerilor prezidențiale.
În opinia acestuia, unul dintre motivele principale este chiar faptul că „societatea a ajuns să fie foarte divizată în bule ce nu comunică între ele și există temeri ce au fost propagate online, temeri diferite pentru grupuri diferite. A contat foarte mult faptul că societatea românească e puternic îmbuibată negativist, motiv pentru care există o dorință de schimbare destul de radicală, evident, în direcții destul de diferite din partea electoratului. Iar un al treilea motiv e reprezentat de divizările sociale, asta se poate vedea și în direcțiile în care au mers de exemplu voturile din mediul urban și cele din mediul rural”, relatează adevarul.ro.
Sociologul a detaliat și unul dintre motivele esențiale pentru care blocul suveranist AUR-SOS-POT a înregistrat o creștere atât de semnificativă.
„Din cauza modului în care a reușit să se promoveze online. Practic, votul suveranist în toată Europa, nu doar în România, are o capacitate unică față de alte partide, de a își crea propriile teme. Vedem de exemplu că o temă pregnantă în spatele votului care i-a diferențiat de exemplu de USR a fost teama de război și că ei sunt pro-pace, temă ce s-a bazat foarte mult pe faptul că avem un război la graniță”, a spus Robert Santa.
Santa preconizează că în al doilea tur al prezidențialelor va exista o competiție strânsă în privința voturilor. Dacă CCR nu va hotărî reluarea primului tur, în turul doi din 8 decembrie 2024 se vor confrunta liderul USR Elena Lasconi și independentul Călin Georgescu.
„Din punctul meu de vedere, nu va fi un scor radical într-o singură parte și în niciun caz nu vom vedea una dintre tabere acceptând că cealaltă are mesajul corect. Cred că turul doi al alegerilor prezidențiale va avea o prezență ridicată la vot. Și anticipez că nu va vindeca fracturile, ba dimpotrivă. Rezultatul va fi destul de strâns, nu cred că vom vedea diferența de procente din 2019 dintre Iohannis și Viorica Dăncilă. Și cred că după vot vor rămâne destul de multe diviziuni”, a declarat sociologul Robert Santa pentru ”Adevărul”.
În 2019, pe 24 noiembrie, în al doilea tur al prezidențialelor, prezența la urne a fost de 54,86%. Klaus Iohannis a obținut atunci 66,09% dintre voturi, aproape dublu față de Viorica Dăncilă, care a avut doar 33,91%.