Serviciul de Telecomunicații Speciale a recunoscut, în seara de 28 noiembrie 2024, ca urmare a întrebărilor transmise de jurnaliști, că asupra unor infrastructuri informatice cu rol în desfășurarea alegerilor prezidențiale din România s-au identificat "atacuri cibernetice".
"Atacurile cibernetice detectate asupra infrastructurilor informatice au fost blocate la nivelul echipamentelor de securitate", susține STS, în cel de-al doilea comunicat transmis în seara de 28 noiembrie 2024.
Textul integral al acestui al doilea comunicat este următorul:
"Ca urmare a solicitărilor de presă suplimentare privind amploarea și tipul atacurilor cibernetice pe timpul procesului electoral, precizăm următoarele:
În perioada premergătoare alegerilor și pe timpul desfășurării acestora, atacurile cibernetice au înregistrat o creștere numerică și a complexității. Cele mai frecvente tipuri de atacuri sunt cele volumetrice (DDoS) care au scopul de a indisponibiliza infrastructura sau serviciile expuse în internet.
Atacurile cibernetice detectate asupra infrastructurilor informatice au fost blocate la nivelul echipamentelor de securitate"
Cu circa 45 de minute înaintea acestui al doilea comunicat, STS transmisese primul comunicat despre ziua alegerilor prezidențiale.
În acel prim comunicat, STS anunța următoarele:
"Pentru organizarea scrutinului din 24 noiembrie 2024, la nivelul STS au fost implementate măsuri proactive de prevenire și contracarare a riscurilor de securitate cibernetică, iar sistemele informatice au funcționat în parametri optimi. Nu au fost identificate vulnerabilități în ceea ce privește furnizarea, în condiții de securitate, a serviciilor de comunicații și tehnologia informației puse la dispoziția AEP, organizatorul alegerilor. De asemenea, nici anterior și nici pe timpul desfășurării procesului electoral, STS nu a primit informații de la alte entități cu responsabilități în domeniul securității cibernetice privind derularea unor atacuri cibernetice.
La nivelul instituției noastre nu există suspiciuni sau indicii în legătură cu modificarea sau alterarea datelor din infrastructura IT&C suport pentru procesul electoral din 24 noiembrie.
Nu au fost identificate disfuncționalități în funcționarea Sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV), a Sistemului informatic de centralizare a proceselor-verbale (SICPV) și a site-ului prezenta.roaep.ro, acestea având o disponibilitate de 100%. Precizăm că site-ul de transparență prezenta.roaep.ro nu reprezintă un punct de intrare în SIMPV/SICPV, aspect care exclude posibilitatea compromiterii datelor în format electronic. În același timp, orice suspiciune a alterării datelor electronice de la nivelul SIMPV/SICPV se poate verifica și în prezent de către public, în sistemul blockchain compus din noduri naționale și aflate în statele membre ale Uniunii Europene. Acestea au rolul de a asigura trasabilitatea și integritatea datelor.
Reamintim că site-ul public de transparență prezenta.roaep.ro a fost accesibil neîntrerupt, chiar și în condițiile unui număr mare de accesări. Pe acest portal au fost prezentate în timp real datele cu privire la prezența la vot, iar după ora 21:00 au fost prezentate rezultatele cumulate, pe măsură ce au fost centralizate de secțiile de votare. Aceste date au reflectat întocmai rezultatele consemnate în procesele-verbale pe hârtie, semnate și asumate în secțiile de votare și în birourile electorale de circumscripție electorală superioară, inclusiv Biroul Electoral Central. Datele din sistemul informatic au coincis întocmai cu cele consemnate în procesele-verbale pe hârtie, conform verificărilor INS și birourilor electorale superioare. Reiterăm faptul că rezultatele oficiale ale alegerilor sunt cele consemnate pe hârtie.
Terminalele informatice, resursele de comunicații de acces din secțiile de votare și aplicațiile specifice au fost evaluate constant de către specialiștii STS din prisma securității cibernetice și nu au fost identificate anomalii pe timpul desfășurării procesului electoral. Sistemele tehnice puse la dispoziția AEP pentru sprijinirea procesului electoral nu au fost contestate de către organizații, experți sau observatori electorali"
Primul comunicat al STS începea cu următoarea idee:
"Ca urmare a solicitărilor de presă adresate STS privind posibilele atacuri în spațiul cibernetic în legătură cu procesele electorale, precum și referitor la participarea STS în ședința CSAT din 28 noiembrie"
Totuși, nici primul nici al doilea comunicat al STS nu fac vreo referire la numele sau funcția persoanei, din cadrul STS, care ar fi participat la ședința CSAT din data de 28 noiembrie 2024.
Ziare.com a adresat o solicitare oficială către STS în care a cerut să fie comunicată această informație dar STS nu a răspuns nimic.
Într-adevăr, directorul STS nu face parte din CSAT. Dar la ședința din 28 noiembrie, directorul STS fusese invitat să participe, lucru care rezultă inclusiv din fotografiile difuzate de Președinția României. În fotografii se vede un loc gol la masa unde stau participanții la ședința CSAT. În dreptul acestui loc gol se află un ecuson pe care scria "Serviciul de Telecomunicații Speciale".
Primul dintre cele două comunicate preciza că "Serviciul de Telecomunicații Speciale a pus la dispoziția CSAT toate informațiile necesare în legătură cu suportul tehnic asigurat de către STS pentru Autoritatea Electorală Permanentă" dar nu preciza de ce locul reprezentantului STS a fost gol la ședința CSAT.
STS are un director, un prim-adjunct al directorului și doi adjuncți ai directorului. În cazul în care directorul nu poate participa la o acțiune (de exemplu la o ședință CSAT), el poate însărcina un alt membru al conducerii să-i țină locul.
La data de 28 noiembrie 2024, CCR a decis renumărarea buletinelor de vot de la primul tur al alegerilor prezidențiale din România.
N-a venit... Vezi tot