TikTok a luat măsuri și a șters un „grup” de influenceri pro-ruși din România, relatează Financial Times. Gigantul chinez al rețelelor sociale a confirmat că a eliminat conturi care susțineau un naționalist pro-rus de extremă-dreapta, devenit un candidat surprinzător la alegerile prezidențiale din România.
Marți, 3 decembrie, în fața Parlamentului European, Brie Pegum, șeful global de produs al TikTok, a fost chestionat despre influența platformei în campania electorală românească. Bucureștiul solicitase o anchetă a Comisiei Europene, suspectând că algoritmii TikTok l-ar fi avantajat pe Călin Georgescu, candidatul care a câștigat primul tur al alegerilor.
Pegum a explicat că două „grupuri” de conturi care promovau candidaturile lui Georgescu și Mircea Geoană, fostul adjunct al șefului NATO, au fost eliminate pentru încălcarea regulilor platformei referitoare la publicitatea politică nemarcată. Geoană a strâns doar 6% din voturi, în timp ce Georgescu a obținut peste 20% și s-a calificat în turul doi alături de Elena Lasconi, candidata USR.
Într-un efort de a curăța platforma înaintea votului, TikTok a eliminat 66.000 de conturi false și 10 milioane de susținători falși, potrivit Carolinei Greer, director de politici publice la TikTok. De asemenea, un cont asociat cu partidul extremist AUR, având 299.000 de urmăritori, a fost închis.
Rezultatele primei runde a alegerilor au atras atenția Curții Constituționale, care a ordonat renumărarea voturilor în contextul suspiciunilor de fraudă și interferență străină, în special din partea Rusiei. Însă a doua numărătoare nu a adus schimbări semnificative, iar instanța a validat rezultatul.
În Parlamentul European, europarlamentarii și-au exprimat frustrarea față de răspunsurile primite. „Ce făceau moderatorii TikTok în timpul alegerilor?” a întrebat retoric Dirk Gotink, un parlamentar al Partidului Popular European, referindu-se la milioanele de vizualizări generate de unii candidați. Dan Nica, europarlamentar socialist român, a criticat dur reacțiile reprezentanților TikTok, întrebându-se de unde proveneau banii pentru reclamele politice mascate.
Anna Cavazinni, președinta comisiei parlamentare pentru piața internă, a spus că vor continua investigațiile, subliniind că multe dintre întrebările membrilor au rămas fără răspuns. Deocamdată, Comisia Europeană nu a decis dacă TikTok a încălcat Legea UE privind serviciile digitale, dar dacă se confirmă, platforma ar putea fi sancționată cu o amendă de până la 6% din cifra sa globală de afaceri.