Alegeri și algoritmi. Cum TikTok poate modela viitorul politic al României

Sambata, 30 Noiembrie 2024, ora 03:21
2522 citiri
Alegeri și algoritmi. Cum TikTok poate modela viitorul politic al României
DNSC a cerut interzicerea Tiktok încă din 2023 FOTO Arhivă

Victoria șocantă a unui candidat ultranaționalist și pro-rus în primul tur al alegerilor prezidențiale din România se transformă într-un test definitoriu de responsabilitate pentru TikTok, scrie Politico.eu.

Timp de ani de zile, aplicația de social media deținută de chinezi a ignorat îngrijorările legate de securitate din Statele Unite și Europa cu privire la faptul că ar putea fi utilizată pentru manipularea în masă, dar acum se confruntă cu o furtună intensă de reglementare la București cu privire la faptul dacă a jucat un rol în distorsionarea procesului democratic într-o țară din UE cu 19 milioane de locuitori.

Autoritățile de reglementare din domeniul mass-media și observatorii electorali se concentrează asupra modului în care Călin Georgescu - un necunoscut de extremă dreapta, sceptic NATO, fan al președintelui rus Vladimir Putin - a fost brusc catapultat din obscuritate, în ceea ce unii politicieni și experți suspectează a fi o operațiune secretă desfășurată prin mii de conturi false.

Pentru TikTok - deținut de ByteDance, o companie cu sediul central în China, aliatul comunist al Rusiei - este un moment de bilanț. Reacția din România amintește de cea cu care s-a confruntat Facebook în urma referendumului din 2016 privind Brexitul și a dezvăluirilor conform cărora firma de date Cambridge Analytica a ajutat campania de ieșire din UE prin manipularea rețelelor sociale și influențarea utilizatorilor în moduri opace și nefaste.

Clipurile TikTok captivante care au alimentat creșterea neașteptată a lui Georgescu au fost însoțite de muzică dramatică și subtitrări. El a fost arătat cum abia transpiră pe pista de alergare, cum își doboară adversarii la judo - à la Putin - și cum călărește un cal alb într-o cămașă tradițională românească.

Autoritățile de la București au semnalat „diverse nereguli” în ceea ce privește gestionarea generală a alegerilor de către TikTok, opacitatea cu privire la cine a plătit pentru campania online a lui Georgescu și frustrarea față de TikTok cu privire la răspunsurile lente ale aplicației la solicitările autorităților.

Consiliul Suprem de Apărare a Țării din România a constatat că atacurile cibernetice au încercat să influențeze alegerile și a sugerat cu tărie că Rusia ar fi putut juca un rol.

Mai exact, consiliul a afirmat într-o declarație că TikTok nu a marcat un candidat anonim - presupus a fi Georgescu - ca fiind candidat electoral, ceea ce înseamnă că videoclipurile sale nu au fost clasificate în conformitate cu un cod electoral, așa cum prevede legea română. Acest lucru i-a sporit vizibilitatea în mod semnificativ, a declarat consiliul, și a avut un impact asupra rezultatului final, încălcând normele.

Consiliul de apărare solicită ca autoritățile de aplicare a legii să investigheze în continuare TikTok cu privire la încălcări ale legislației electorale din România. Instanța supremă din România (CCR) solicită, de asemenea, renumărarea voturilor.

TikTok neagă că Georgescu a fost tratat diferit. „Este categoric fals să se afirme că contul său a fost tratat diferit față de orice alt candidat”, a declarat purtătorul de cuvânt Paolo Ganino, adăugând că învingătorul extremei drepte a fost tratat «în același mod ca orice alt candidat pe TikTok și supus exact acelorași reguli și restricții».

Compania a negat anterior că a văzut ceva care să semene cu o interferență străină sau cu utilizarea abuzivă a platformei sale, iar Ganino a calificat rapoartele privind o potențială interferență electorală drept „extrem de speculative” și „inexacte și înșelătoare”.

Alți observatori au sugerat că Georgescu a urmat pur și simplu manualul convențional al dreptei dure, care, în ultimul an, i-a văzut pe populiști învingându-i pe centriștii aflați la guvernare în țări precum Franța, Austria și Statele Unite, în parte prin ocolirea mass-mediei principale și vizând alegătorii cu mesaje directe pe social media și alte platforme.

Caz test pentru Bruxelles

Ducând lupta pe scena europeană, autoritățile române cer sprijinul autorităților de reglementare a rețelelor de socializare din Uniunea Europeană - iar cazul se transformă acum într-un test al noilor puteri de reglementare ale Bruxelles-ului asupra rețelelor de socializare.

În 2022, blocul celor 27 de țări a adoptat Legea serviciilor digitale (DSA), un cadru juridic puternic care impune platformelor online să combată „riscurile sistemice”, inclusiv dezinformarea și interferența electorală.

Cele mai mari astfel de platforme, precum Facebook, YouTube, Instagram și TikTok, intră sub supravegherea Comisiei Europene. Executivul UE are puterea de a amenda firmele neconforme cu până la 6 % din cifra lor de afaceri globală și chiar de a bloca o aplicație în întreaga Europă.

Autoritățile române au împărtășit concluziile lor cu Bruxelles-ul cu privire la măsurile TikTok în timpul alegerilor, au declarat în această săptămână. Comisia Europeană se va întâlni acum cu TikTok și alte platforme de social media înainte de turul al doilea al alegerilor prezidențiale din 8 decembrie, a declarat pentru POLITICO.

„În cazul în care Comisia suspectează o încălcare pe baza probelor de care dispunem, aceasta poate deschide o procedură pentru a examina respectarea de către TikTok a obligațiilor DSA”, a declarat purtătorul de cuvânt Thomas Regnier.

În același timp, „Comisia nu intervine în alegerile naționale și încearcă să asigure, în limitele competențelor sale, condiții de concurență echitabile pentru toți candidații”, a subliniat Regnier.

Nici Bruxelles-ul nu vrea să fie învinuit de amestec într-un scrutin național.

Georgescu devine viral

Pentru politicienii români, TikTok a fost prea mare pentru a fi ignorat atunci când și-au desfășurat campania prezidențială din 2024. Aplicația are un număr impresionant de 8 milioane de utilizatori în țară.

Acest lucru este semnificativ deoarece media online reprezintă o sursă de știri mai mare decât televiziunea sau presa scrisă. În general, majoritatea românilor au o părere proastă despre presă: Doar 27% au încredere în știri, în scădere de la 42% în 2021, potrivit Institutului Reuters.

Partidele politice „au încercat să profite de faptul că mulți utilizatori de internet nu mai citesc presa tradițională”, a declarat Bogdan Manolea, director executiv al Asociației Tehnologie și Internet, un ONG cu sediul în România.

Georgescu a exploatat cel mai bine această forță. El a fost „eficient” în utilizarea TikTok „pentru a transmite mesaje naționaliste simpliste care au rezonat cu alegătorii în ceea ce privește nemulțumirea față de grupurile politice principale”, a declarat Keith Kiely, coordonator al Observatorului bulgaro-român al media digitale.

Pe TikTok a atins acest sentiment de deziluzie, în special în rândul tinerilor.

Toți cei patru candidați principali aveau o audiență semnificativă pe TikTok, însă sprintul final al lui Georgescu a tras un semnal de alarmă. În special în ultimele două luni, popularitatea sa a crescut vertiginos, ajungând la 120 de milioane de vizualizări, a declarat săptămâna aceasta Observatorul European al Media Digitale, finanțat de UE.

Autoritățile, observatorii și chiar TikTok analizează acum datele pentru a stabili dacă această creștere a fost legitimă.

„Cum a reușit să folosească acest algoritm al TikTok pentru a ajunge atât de sus în trending topics?”, a întrebat Elena Calistru, fondatoarea Funky Citizens, un ONG care lucrează în domeniul dezinformării și care a colaborat cu TikTok pentru o campanie de educație mediatică înainte de alegeri.

Boți și influenceri

Au fost lansate acuzații potrivit cărora ascensiunea lui Georgescu nu a fost stimulată doar de un conținut viral captivant.

Cercetătorii și ONG-urile au indicat două tactici discutabile pe care Georgescu s-ar fi putut baza pentru ca acest cont al său să fie preluat de algoritmul TikTok: Fie conturile false au fost utilizate într-o campanie coordonată pentru a promova contul său, fie influenceri au fost plătiți pentru a-i promova direct contul.

Expertul în dezinformare Felix Kartte, care lucrează la Stiftung Mercator și a lucrat anterior la unitatea de dezinformare a Serviciului European de Acțiune Externă, a declarat că au fost identificate 5 000 de „conturi aparent coordonate”, menționând că acestea „pretindeau că sunt afiliate cu Georgescu și păreau dubioase”.

Manolea a adăugat: „Există un val de mii de conturi false care sunt pur și simplu utilizate ... cu nume similare cu numele candidaților ... care sunt pur și simplu utilizate pentru a face publicitate falsă.”

TikTok a respins cu fermitate aceste afirmații.

„Până în prezent, nu am găsit nicio dovadă a unei operațiuni de influență sub acoperire pe platforma noastră în ultimele câteva săptămâni pentru alegerile prezidențiale în curs de desfășurare din România, nici dovezi ale unei influențe străine”, a declarat platforma într-o scrisoare adresată autorităților române și văzută de POLITICO.

TikTok a adăugat că a „eliminat peste 150 de conturi de impostură legate de” Georgescu și peste 650 de conturi legate de alți candidați.

O a doua serie de preocupări se referă la faptul dacă influencerii au jucat un rol în promovarea contului lui Georgescu, dacă au fost plătiți și de către cine.

Autoritatea electorală a cerut deja anchetatorilor de poliție să analizeze finanțarea campaniei lui Georgescu, semnalând faptul suspect că candidatul extremei drepte nu a raportat nicio cheltuială.

„Există un număr crescut de acuzații, deja foarte credibile, din partea jurnaliștilor care arată că există cel puțin câteva cazuri de influenceri care spun că au fost plătiți pentru a promova acest conținut”, a declarat Calistru.

TikTok are o interdicție generală privind publicitatea politică. Plata influencerilor pentru a promova un cont sau un hashtag politic ar fi o modalitate de a eluda această interdicție.

Consiliul de apărare al României nu a avut nicio îndoială că TikTok a greșit.

„Rețeaua socială TikTok ... cu siguranță nu a respectat normele legale care reglementează desfășurarea procesului electoral, cu impact asupra rezultatului final al acestuia”, a declarat acesta.

SRI, noi precizări despre conturile TikTok folosite în campania lui Călin Georgescu: 800 au fost create înainte ca rețeaua să devină disponibilă în Europa
SRI, noi precizări despre conturile TikTok folosite în campania lui Călin Georgescu: 800 au fost create înainte ca rețeaua să devină disponibilă în Europa
SRI a transmis precizări joi, 5 decembrie, cu privire la informaţia cuprinsă în documentul pe cate l-a transmis CSAT şi în care a menţionat că 800 de conturi folosite în campania...
Comisia Europeană ia TikTok la bani mărunți după alegerile din România. Rețeaua chinezească nu are voie să șteargă informațiile care l-ar putea da de gol pe Călin Georgescu
Comisia Europeană ia TikTok la bani mărunți după alegerile din România. Rețeaua chinezească nu are voie să șteargă informațiile care l-ar putea da de gol pe Călin Georgescu
În contextul alegerilor din România în curs, Comisia și-a intensificat monitorizarea TikTok în temeiul Digital Services Act (DSA). Aceasta se referă la exercitarea competențelor Comisiei în...
#alegeri prezidentiale 2024, #alegeri legislative, #tiktok, #calin georgescu, #algoritmi , #Alegeri prezidentiale 2024
  1. BBC, despre Călin Georgescu: Candidatul de extremă dreapta la alegerile prezidenţiale din România promite să oprească ajutorul pentru Ucraina
  2. Elena Lasconi, despre implicarea Bisericii în politică: ”E trist că se întâmplă lucrul acesta”
  3. Turul doi al alegerilor prezidențiale, sub spectrul ingerințelor rusești. Este închis drumul către Cotroceni pentru Călin Georgescu după dezvăluirile din CSAT?
  4. Traian Băsescu a anunțat pe cine pune ștampila în finala prezidențialelor. "Eu votez Lasconi!"
  5. "Serviciile aveau informaţii de câteva luni". Lasconi se întreabă cine a blocat intervenția în cazul campaniei ilegale a lui Călin Georgescu
  6. Artistul Tudor Chirilă, înfuriat peste măsură de Călin Georgescu. "Nu te poți folosi de Dumnezeu ca să-ți creezi un avantaj politic. Eu un lucru urât" VIDEO
  7. Bolojan, despre controversa LGBT: Este o temă falsă, PNL garantează valorile tradiționale ale românilor
  8. Are 18 ani și anul acesta a mers pentru prima dată la urne. Ioana: "Profesorii ne-au spus că, dacă vrem să mai vedem și harta României pe harta Europei, să mergem la vot"
  9. O comisie din Congresul SUA, condusă de un politician al lui Trump, condamnă ingerința Rusiei în alegerile din România
  10. TikTok, acuzată de favorizarea unui candidat la alegerile din România. Explicațiile conducerii companiei nu au convins Bruxelles-ul