Cunoscutul profesor universitar Liviu Papadima, de la Facultatea de Litere a Universității din București, a făcut joi, 28 noiembrie, un apel la responsabilitate după scandalul iscat după primul tur al alegerilor prezidențiale.
„Jocul furiei ar trebui să înceteze. Tinerii vor fi cei care vor deconta acest monstruos accident istoric” este mesajul profesorului Liviu Papadima către studenții săi de la Facultatea de Litere, scrie edupedu.ro.
Papadima a reacționat la rezultatele surprinzătoare din primul tur al alegerilor prezidențiale de duminică, 24 noiembrie, subliniind consecințele serioase ale alegerii lui Călin Georgescu, candidatul pro-rus cu un discurs neolegionar, care s-a clasat pe prima poziție, mai scrie sursa citată.
„Tinerii vor fi cei care vor deconta acest monstruos accident istoric”, a scris Papadima într-o postare pe pagina personală de Facebook. El susține că România se află într-un moment hotărâtor, iar continuarea unui „joc al furiei” riscă să aducă efecte ireparabile pentru viitorul României.
Profesorul a subliniat că, din perspectiva sa, rezultatul votului reflectă o „revărsare de furie și o poziționare acut revanșardă, atât în țară cât și în diaspora”. El a enumerat diverse motive care au contribuit la această furie, variind de la dezamăgirile generate de partidele tradiționale până la absența unui discurs autentic în timpul campaniei electorale.
„Furia, le-am spus studenților mei, mi se pare, mai ales când are temeiuri solide, o emoție legitimă. Mi se pare corect, sau măcar scuzabil, ca, la furie, să înjuri, prin introducerea unui buletin în urnă, chiar și să repezi palma sau pumnul, mințind, de exemplu, la întrebările de la exit-polluri. Mi se pare însă de neacceptat ca, cuprins de furie, să iei toporul ca să crăpi țeasta sau cuțitul ca să verși mațele celui care te-a înfuriat”, a scris pe rețeaua socială Papadima.
În mesajul său, Liviu Papadima a subliniat pericolele asociate cu transformarea acestei stări de furie în decizii politice pe termen lung: „Continuarea acestui joc, care transferă judecata asupra trecutului într-o ipotecă a viitorului, ne poate duce pe toți de râpă”.