Ultima zi de campanie electorală pentru turul doi al alegerilor prezidențiale. Unde a fost deschisă prima secție de votare

Vineri, 06 Decembrie 2024, ora 07:37
1372 citiri
Ultima zi de campanie electorală pentru turul doi al alegerilor prezidențiale. Unde a fost deschisă prima secție de votare
Ștampilă de vot FOTO Hepta

Vineri, 6 decembrie, este ultima zi a campaniei electorale pentru turul al doilea de scrutin al alegerilor prezidenţiale din acest an.

În diaspora votarea a început în noaptea de joi spre vineri, 6 decembrie, prima secţie fiind deschisă în Noua Zeelandă, la Auckland, la ora 1,00, ora României.

Votarea în străinătate la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale se va desfăşura pe parcursul a trei zile:

* vineri, 6 decembrie, între orele locale 12,00 şi 21,00;

* sâmbătă, 7 decembrie, şi duminică, 8 decembrie, între orele locale 7,00 şi 21,00. Votarea se poate prelungi până la ora 23,59 pentru cetăţenii care se află în sediul sau la rând la secţia de votare.

Campania electorală pentru al doilea tur de scrutin a început marţi, după publicarea în Monitorul Oficial al României a hotărârii Curţii Constituţionale care a validat abia luni seara rezultatul primului tur al alegerilor prezidenţiale.

Conform hotărârii CCR, în turul doi al prezidenţialelor vor participa Călin Georgescu, candidat independent, şi Elena Lasconi, candidat al Uniunii Salvaţi România, în această ordine.

Curtea Constituţională a României a respins, luni, solicitarea lui Cristian Terheş, candidat la alegerile prezidenţiale, de anulare a rezultatelor din primul tur şi a confirmat şi validat scrutinul, stabilind că turul doi are loc pe 8 decembrie, la care vor participa Călin Georgescu (independent) şi Elena Lasconi (USR).

Decizia a venit după ce, joia trecută, CCR a cerut Biroului Electoral Central renumărarea voturilor valabil exprimate şi a celor nule de la primul tur al prezidenţialelor, iar BEC a transmis luni Curţii rezultatele parţiale ale renumărării voturilor exprimate, fără rezultatele din mai multe secţii din străinătate.

Marţi, Biroul Electoral Central a transmis o circulară către birourile electorale, în care precizează că, în perioada de la încheierea campaniei electorale pentru turul al doilea al prezidenţialelor şi până la terminarea votării, transmiterea de mesaje text sau audio-video pentru influenţarea opţiunii privind exercitarea dreptului de vot este considerată propagandă şi se sancţionează conform legii. Sesizările în acest sens trebuie transmise, în regim de urgenţă, agenţilor constatatori.

În circulară BEC se reaminteşte că sâmbătă, 7 decembrie, ora 7,00, se încheie campania electorală pentru cel de-al doilea tur de scrutin, urmând ca votarea în ţară să se desfăşoare duminică, 8 decembrie, în intervalul orar 7,00 - 21,00.

"Astfel, arătăm că, în perioada cuprinsă între momentul încheierii campaniei electorale şi momentul încheierii votării, transmiterea către utilizatori a mesajelor de tip text sau audio-video prin care se urmăreşte influenţarea opţiunii privind exercitarea dreptului de vot este considerată ca fiind o acţiune de continuare a propagandei electorale după încheierea acesteia", precizează BEC.

De asemenea, în circulară se arată că, potrivit dispoziţiilor art. 55 lit. t) şi ale art. 56 alin. (2) lit. a) din Legea nr. 370/2004, "continuarea propagandei electorale după încheierea acesteia constituie contravenţie care se constată de către ofiţerii, agenţii şi subofiţerii din cadrul Poliţiei Române, Poliţiei de Frontieră Română şi Jandarmeriei Române, precum şi de către poliţiştii locali, urmând ca aceştia să aplice sancţiunile prevăzute de lege".

"Pe cale de consecinţă, arătăm că sesizările, plângerile şi solicitările privind continuarea propagandei electorale după încheierea acesteia trebuie transmise, în regim de urgenţă, agenţilor constatatori anterior menţionaţi pentru a dispune potrivit competenţelor ce le revin în condiţiile legii", se mai menţionează în document.

CEDO a respins cererea lui Călin Georgescu de organizare a turului II, dar cazul merge mai departe. Ce se poate întâmpla de acum încolo
CEDO a respins cererea lui Călin Georgescu de organizare a turului II, dar cazul merge mai departe. Ce se poate întâmpla de acum încolo
CEDO a respins, în ziua de 21 ianuarie 2025, o cerere a lui Călin Georgescu în procesul legat de anularea alegerilor prezidențiale din anul 2024, însă procedura juridică urmează să...
Fost șef SIE, despre legăturile dubioase ale lui Călin Georgescu cu lumea politică: ”A fost și este un om al sistemului. Dădea tot timpul din coate”
Fost șef SIE, despre legăturile dubioase ale lui Călin Georgescu cu lumea politică: ”A fost și este un om al sistemului. Dădea tot timpul din coate”
În timp ce Călin Georgescu lansează acuzații la adresa unor lideri politici, contestând anularea primului tur al alegerilor prezidențiale din 2024, în spațiul public apar noi informații...
#alegeri prezidentiale 2024, #campanie electorala, #diaspora, #vot alegeri prezidentiale, #BEC , #Alegeri prezidentiale 2024
  1. De ce validarea lui Crin Antonescu în cadrul PSD nu garantează susținerea unitară a partidului pentru fostul lider liberal. Ce complicații pot apărea dacă va candida Victor Ponta
  2. Primul candidat care se retrage din cursa pentru Cotroceni. Motivele deciziei luate FOTO
  3. Atac dur al Elenei Lasconi după ce ÎCCJ a decis ca prescripția să curgă de la data pretinderii șpăgii, nu de la data primirii. "Iar băieții deștepți pot fura liniștiți"
  4. CEDO a respins cererea lui Călin Georgescu de organizare a turului II, dar cazul merge mai departe. Ce se poate întâmpla de acum încolo
  5. Aproape un sfert dintre angajații Senatului ar putea să fie dați afară. „Se încadrează în linia Bolojan, adică reformă, tăiere de cheltuieli”
  6. Orientarea românilor spre UE și NATO este mai puternică față de 2022, înainte ca Rusia să invadeze Ucraina SONDAJ
  7. Efectul scandalului Călin Georgescu asupra opțiunilor de vot ale românilor. Câți ar mai pune ștampila pe un candidat naționalist, care ar susține ieșirea din UE SONDAJ
  8. Argumentele conform cărora CCR ar putea să blocheze candidatura lui Călin Georgescu. "A contesta această prevedere înseamnă a contesta Constituția"
  9. Ludovic Orban e convins că PSD nu va merge până la capăt pe mâna lui Crin Antonescu: „Cea mai mare prostie din partea coaliției”
  10. O nouă lovitură pentru Călin Georgescu. CEDO i-a respins, în unanimitate, cererea privind anularea alegerilor prezidențiale