După ce Președinția României a desecretizat documentele din ședința CSAT legată de primul tur al alegerilor prezidențiale, care arată clar implicarea „actorilor statali și non-statali” în procesul electoral și modalitatea prin care a fost exploatat algoritmul TikTok în avantajul candidatului Călin Georgescu, s-a născut întrebarea: se mai poate desfășura turul al doilea al alegerilor prezidențiale? Întrebarea este una legitimă, în contextul în care asupra turului al doilea planează aceleași suspiciuni de ingerință.
Totodată, documentele din CSAT arată că independentul Călin Georgescu a beneficiat de o susținere, indirectă, din partea unui cont de TikTok care a donat către alte conturi de propagatori și influenceri, sume care se ridică la aproximativ 1.000.000 de euro.
Mandatul unui candidat ales poate fi invalidat, totuși, conform legii finanțării partidelor politice și a campaniei electorale, „dacă raportul detaliat al veniturilor și cheltuielilor electorale pentru fiecare partid politic sau candidat independent nu a fost depus în condițiile legii”.
Jurnalistul și analistul politic Ion M. Ioniță spune că dubiile legate de organizarea celui de-al doilea tur prezidențial sunt justificate, în contextul în care planează suspiciuni grave legate de vicierea primului tur electoral.
„Este o întrebare care frământă foarte multă lume acum, pentru că, de fapt, ceea ce aflăm din documentele CSAT desecretizate este că aceste alegeri au fost atacate prin diverse mijloace pentru a fi influențată decizia oamenilor. Efectele s-ar putea să le vedem acum și, atunci, cum garantăm că aceste alegeri sunt corecte, cum garantăm că asemenea ingerințe nu și-au făcut deja efectele și că avem de a face cu un proces electoral viciat? Foarte importante întrebări și eu cred că toate aceste lucruri ar trebui lămurite înainte de turul al doilea al alegerilor prezidențiale, pentru că, am văzut, Curtea Constituțională a validat primul tur al alegerilor dar nu avea aceste documente. În urma apariției acestor documente, se schimbă ceva?”, afirmă Ion M. Ioniță pentru Ziare.com.
Putem avea încredere în acest al doilea tur de scrutin, după ce răul a fost deja făcut, în sensul în care vedem că statul român certifică faptul că au existat ingerințe și că a fost în spatele acestor ingerințe un actor statal și, aici citez, un actor statal.
Analistul punctează faptul că documentele declasificate mai conțin niște pasaje blurate, fiind niște informații atât de importante și de sensibile încât nu au fost date publicității.
„Dar, oare, autoritățile statului implicate în procesul de asigurarea corectitudinii alegerilor, nu ar trebui să aibă acces și la pasajele la care publicul larg nu are acces? Mă întreb. Adică cred că au acces și atunci înseamnă că sunt și mai multe informații cu dovezi probabil care vorbesc despre tendința de influențare gravă a opțiunii de vot a cetățenilor. Punându-ne aceste întrebări, sigur, că avem o mare întrebare: poate continua procesul electoral?”, se întreabă jurnalistul.
Acesta precizează că, în ciuda dezvăluirilor din ședința CSAT de săptămâna trecută, decizia se află în mâinile instituțiilor statului.
„Avem informațiile legate de ceea ce s-a discutat în CSAT, dar decizia privind corectitudinea procesului de vot și validarea alegerilor depinde de hotărârea unor instituții, cum am avut Curtea Constituțională. Deocamdată nu există o hotărâre legată de constatarea definitivă că procesul electoral n-a avut loc în mod corect. Poate se va lua, dar eu mă refer la ceea ce se întâmplă acum. Acum nu, din contră, singura decizie pe care o avem acum este decizia Curții Constituționale care a spus că procesul electoral poate continua conform calendarului”, mai spune analistul politic.
Ion M. Ioniță crede că există „o contradicție în termeni” și că nu poate fi lăsat procesul electoral să meargă înainte având în vedere datele desecretizate de CSAT.
„Ca atare, instituțiile statului au de judecat. Cine se ocupă de alegerile prezidențiale? Se ocupă Curtea Constituțională. Curtea a primit sesizări și, foarte rapid, Curtea, pentru că nu poate să judece aceste sesizări lungi trebuie să le judece foarte rapid, că deja a luat decizia de renumărare a voturilor, nu? Păi, cum ai luat decizia de renumărare a votului că a reclamat un candidat pentru trei secții de votare și ai decis să renumeri toate voturile cum să nu iei să nu judeci sesizările legate de vicierea profundă a procesului electoral în integralitatea lui prin dubiile legate de campania electorală a lui Călin Georgescu”, conchide analistul.
Documentele prezentate în CSAT, declasificate de Klaus Iohannis, arată clar influența Rusiei în primul tur al alegerilor prezidențiale din România prin susținerea candidatului Călin Georgescu: influenceri plătiți de o firmă-fantomă, campanie identică cu aceea pusă în practică de Kremlin în Ucraina, atacuri hibride ruse, scurgeri de informații, donații de peste 1 milion de euro făcute de un cetățean român și o rețea pe social media bine pusă la punct cu o firmă de marketing digital.
Curtea Constituţională a primit joi patru sesizări în care se solicită anularea rezultatelor de la turul întâi al alegerilor prezidențiale.
Au depus sesizări în acest sens Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului, publicaţia Calea Europeană şi candidatul independent Cristian Terheş, potrivit Euronews.ro.
În ceea ce privește turul al doilea al alegerilor prezidențiale, deznodământul acestuia este unul incert, indiferent de cine câștigă turul al doilea.
Potrivit articolului 47 din Legea finanțării partidelor politice și a campaniei electorale, mandatul unui candidat ales poate fi invalidat „dacă raportul detaliat al veniturilor și cheltuielilor electorale pentru fiecare partid politic sau candidat independent nu a fost depus în condițiile legii”.
Având în vedere dezvăluirile din CSAT legate de sumele de bani direcționate prin terți către conturi de TikTok, afirmația lui Călin Georgescu potrivit căreia nu a cheltuit niciun ban în campanie, nu mai stă în picioare.
Turul al doilea al alegerilor prezidențiale va avea loc pe data de 8 decembrie.
Realitatea este ca bizonii ăștia din... Vezi tot