O publicația ucraineană a analizat viitoarea poziție a României, în lumina posibilelor rezultate de la alegerile prezidențiale de anul acesta. Un scenariu care pune probleme pentru Kiev este o posibilă schimbare de atitudine într-una critică, pe modelul Ungariei.
Alegerile din România cântăresc greu în Ucraina, dată fiind apropierea țării noastre de Ucraina, iar rezultatele alegerilor pot avea influențe și asupra parcursului european al țării vecine, arată o analiză publicată de Obozrevatel și citată de HotNews. În funcție de cine va ocupa fotoliul de la Cotroceni, țara noastră ar putea avea o poziție opusă față de cea de la Bruxelles, conform sursei citate.
În Ungaria, premierul Viktor Orban susține o încetare forțată a războiului, iar prim-ministrul slovac, Robert Fico, are o poziție similară.
Premierul Marcel Ciolacu face „un joc periculos”, notează publicația. Obozrevatel spune că ar fi discutat cu experți români, fără a le cita numele, care „au presupus” că „Ciolacu l-a ajutat în mod deliberat pe Simion, care este perceput negativ de mulți români, pentru a intra cu el în turul doi”. Publicația face o paralelă cu fotul președinte ucrainean, Leonid Kucima, care a apelat la o strategie similară în 1999. Atunci, fostul lider l-a susținut pe candidatul comunist, Petro Simonenko, în al doilea tur, iar alegătorii l-au ales pe Kucima.
Din perspectiva publicației de peste graniță, problema unui astfel de joc este că partidul AUR, condus de George Simion, va obține rezultate bune la alegerile parlamentare de săptămâna viitoare.
Partidele tradiționale ar trebui să obțină cele mai bune rezultate la parlamentare, se așteaptă publicația, dar avertizează că „partidele vădit antiucrainene vor fi prezente și în Parlamentul României, sporindu-și semnificativ realizările electorale”. Ucrainenii sunt sfătuiți să fie atenți la Simion, pe care publicația îl descrie ca lider al extremei drepte. „Acesta face jocul Rusiei și își modelează agenda pe baza retoricii anti-ucrainene, anti-NATO și anti-europene”, conform Obozrevatel.
Simion s-a poziționat împotriva ajutorului pentru Ucraina și, acuză publicația, a răspândit viziunea Moscovei cu privire la război și a criticat o posibilă aderare a Ucrainei la UE și NATO. Obozrevatel arată cu degetul și către „scandaloasa politiciană antisemită și pro-rusă Diana Șoșoacă”, care ar putea intra în Parlament, deși candidatura ei la șefia statului a fost respinsă de Curtea Constituțională.
Publicația încheie într-o notă ambiguă cu privire la șansele României de a trece cu bine peste turbulențele politice.
Expertul ucrainean Sergii Gerasimciuk a declarat pentru Obozrevatel că îngrijorător este faptul că reprezentanții AUR au început să exploateze tema României Mari, și vorbesc despre teritoriile care acum aparțin Ucrainei sau Republicii Moldova. Același expert spune că nu este clar cum va arăta o viitoare alianță parlamentară.
Una dintre posibilități este să avem o mare coaliție a partidelor tradiționale, care să excludă extrema dreaptă, ceea ce ar fi o veste bună pentru Kiev.
„Dar nu este încă clar ce va prevala – egoismul politic la scară națională sau înțelegerea situației că dacă România cade acum într-o zonă de turbulență politică, va avea probleme”, a adăugat expertul.
cum curtea constitutionala... Vezi tot