Marie-Hélène Fabra Brătianu, strănepoata fostului prim-ministru al României, Ion I.C. Brătianu, a comentat rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale din România și scorul slab obținut de Partidul Național Liberal (PNL).
Aceasta și-a exprimat surprinderea față de situația actuală a politicii românești, evocând moștenirea și valorile familiei Brătianu, care a scris pagini de aur din istoria României.
Marie-Hélène Fabra Brătianu este fiica Ileanei Brătianu și nepoata Elenei Brătianu și a istoricului liberal Gheorghe Brătianu. Legătura ei profundă cu România s-a concretizat prin obținerea cetățeniei române, în octombrie 2020. ”M-au surprins în mod evident rezultatele alegerilor prezidențiale din România. Iar înfrângerea marilor partide din România, PSD și PNL. Dacă analizăm rezultatele, românii nu cred că în rândul PSD și PNL există o persoană care să se ridice peste interesele unui partid și să conducă România, o persoană recomandabilă moral”, a declarat aceasta pentru Adevărul.
Ion I.C. Brătianu, străbunicul intervievatei, a fost unul dintre cei mai importanți oameni politici din istoria modernă a României. Ca președinte al Partidului Național Liberal și de cinci ori prim-ministru, acesta a avut un rol esențial în realizarea Marii Uniri din 1918 și în dezvoltarea statului român. Cu un mandat total de aproape 11 ani și jumătate în fruntea guvernului, Ion I.C. Brătianu rămâne cel mai longeviv prim-ministru din istoria României.
Marie-Hélène Fabra Brătianu, purtând moștenirea acestei familii de excepție, observă cu regret declinul actual al PNL, partidul de care numele Brătienilor este legat.
”Este o înfrângere dură pentru Partidul Național Liberal, asta e clar. E cumva normal ca în viața unui partid să fie și căderi. Și e o înfrângere cauzată și de divizarea voturilor și de nemulțumirile românilor privind situația actuală din țară”, a explicat aceasta.
Critică actuala clasă politică
Marie-Hélène Fabra Brătianu consideră că declinul marilor partide, inclusiv al PNL, este un rezultat al nemulțumirilor față de clasa politică.
”Clasa politică românească s-a pierdut cumva într-un anumit procent într-o luptă de interese, asta e una dintre impresiile mele. Marile partide au pierdut voturi și din cauza hățișului instituțional la care s-a ajuns. Un hățiș instituțional de care m-am lovit și eu în repetate rânduri când am dorit să clarific situația unor proprietăți ale mamei mele. Din fericire, România continuă să se dezvolte, iar marile partide trebuie să înțeleagă că interesul comun este dezvoltarea României, progresul”, subliniază aceasta.
Analizând profilurile celor doi candidați rămași în cursa prezidențială, Marie-Hélène Fabra Brătianu a evidențiat calitățile Elenei Lasconi.
”Elena Lasconi este o persoană autentică, foarte deschisă și empatică. Dacă va câștiga alegerile prezidențiale, va trebui să se înconjoare de consilieri foarte bine pregătiți în toate domeniile, este extrem de important. Nimeni nu le poate ști pe toate. Știu și că a fost o jurnalistă apreciată timp de mulți ani și că are reușite importante ca primar la Câmpulung. Elena Lasconi este fidelă valorilor autentice pe care românii le apreciază.”
Pe de altă parte, aceasta și-a exprimat rezervele față de Călin Georgescu.
”În ceea ce îl privește pe Călin Georgescu, culmea e că se pretinde naționalist autentic, însă este atașat de Rusia. E un paradox. Și ar mai fi un alt paradox: cum a putut Călin Georgescu să se prezinte la alegerile democratice din România spunând că este admirator al doi notorii anti-democrați, în speță Ion Antonescu și Corneliu Zelea Codreanu?”, se întreabă Marie-Hélène Fabra Brătianu.