Alegeri prezidențiale 2024. Peste 9,2 milioane de români au votat deja / Prezența la urne a depășit 51% / Scandal din cauza exit-poll-urilor LIVE TEXT

Duminica, 24 Noiembrie 2024, ora 19:44
26348 citiri
Alegeri prezidențiale 2024. Peste 9,2 milioane de români au votat deja / Prezența la urne a depășit 51% / Scandal din cauza exit-poll-urilor LIVE TEXT
Românii votează pe 24 noiembrie în primul tur pentru Prezidențiale FOTO Hepta

Peste 19 milioane de cetăţeni români cu drept de vot sunt aşteptaţi duminică, 24 noiembrie, la urne pentru a-şi alege preşedintele, în cele aproape 19.000 de secţii organizate în ţară. Se poate vota la orice secție de votare de pe teritoriul României. Pe buletinele de vot se regăsesc 14 candidați, însă unul, Ludovic Orban, s-a retras la începutul acestei săptămâni.

UPDATE 20.12 La ora 20.00, prezența la urne se situa puțin sub 51,2% în țară, în timp ce peste 767.500 de votanți din străinătate își exprimaseră opțiunea electorală. În țară, peste 9,2 milioane de români au fost în cabina de vot.

UPDATE 19.59 Rareș Bogdan este ferm convins că în turul 2 al alegerilor prezidențiale, Elena Lasconi și Nicolae Ciucă se vor confrunta. Oficialul PNL a făcut declarațiile duminică seara, în jurul orei 19:00, deci cu puțin timp înainte de închiderea urnelor.

UPDATE 19.50 Liderul AUR, George Simion, a declarat duminică, de la sediul formaţiunii, că încercări ale reţelei Coldea şi a statului paralel de a ne păcăli alegătorii au eşuat şi mai sunt două ore de vot în România, trei ore în Italia, Spania, Olanda, Belgia, Germania şi patru ore în Regatul Unit şi în Irlanda.

UPDATE 19.43 Peste 9 milioane de români s-au prezentat deja la vot înainte de ora 19.30, transmite Autoritatea Electorală Permanentă duminică, 24 noiembrie. Prezența la vot a depășit pragul de 50%.

UPDATE 19.37 Dan Barna, europarlamentar USR și fost candidat la prezidențiale al partidului, acuză PSD că a ordonat simpatizanților săi să voteze intens pentru candidatul AUR George Simion pentru a-l califica în finala prezidențială.

UPDATE 19.31 Mai mulți actori și cântăreți au votat duminică, 24 noiembrie, în primul tur al alegerilor prezidențiale și au trimis îndemnuri de ieșire la vot. Artiștii au subliniat că alegerile românilor contează.

UPDATE 19.20 Peste 250 de acte de identitate au fost eliberate sâmbătă, 23 noiembrie, şi în prima parte a zilei de duminică, de către Serviciul Judeţean de Evidenţă a Persoanelor (SJEP) din Tulcea, persoanelor care au dorit să-şi exercite dreptul constituţional la alegerile prezidenţiale.

UPDATE 19.14 Poliţiştii din Timiş au deschis un dosar penal după ce un fost cadru militar s-a prezentat la o secţie de votare, cu intenţia de a-şi exprima opţiunea la alegerile prezidenţiale, având la el o armă pe care o deţinea legal. Incidentul a avut loc în localitatea Giroc din judeţul Timiş, aflată la marginea municipiului Timişoara.

UPDATE 19.05 Prezența la vot la ora 19.00 a fost de peste 49%. Cu două ore înainte de închiderea urnelor din țară, numărul votanților este peste 8,8 milioane, iar cei mai mulți alegători vin din mediul urban.

UPDATE 18.47 Elena Lasconi, candidata USR la alegerile prezidențiale, a mărturisit reporterilor prezenți duminică, la sediul de campanie al USR, că a suferit o criză biliară din cauza emoțiilor. Aceasta a mai spus că nu a dormit în noaptea dinaintea alegerilor, scrie Antena 3 CNN.

UPDATE 18.40 Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a votat la primul tur al alegerilor prezidenţiale.

UPDATE 18.30 Nicușor Dan, îndemn pentru români, în ziua alegerilor: „Fiecare vot în plus pentru alegerile prezidențiale înseamnă un tur 2 în care nu vom fi nevoiți să alegem răul ce mai mic."

UPDATE 18.10 Cu trei ore înainte de închiderea urnelor, prezența la urne este de 45,85%, iar numărul votanților se apropie de 8,3 milioane, arată datele oficiale. Diferența dintre mediul urban și cel rural se adâncește, cu un plus de 1,4 milioane de alegători în dreptul orașelor. Până la această oră au votat peste 675.000 de români din afara țării.

UPDATE 17.25 Peste 4,38 de milioane de români din mediul urban au votat până la ora 17.10 pentru primul tur al alegerilor prezidențiale. Deși și acum 5 ani existase o mobilizare mai puternică în orașe decât în mediul rural, diferențele sunt mai accentuate în acest an. În afara orașelor, numărul votanților este sub 3,1 milioane de alegători.

UPDATE 17.20 Un bărbat din județul Alba a depus o " target="_blank" rel="nofollow">cerere pentru urnă mobilă în numele unui alt alegător. Acesta din urmă le-a spus membrilor comisiei care se deplasaseră la domiciliu că nu a făcut nicio astfel de solicitare. Poliția s-a autosesizat și a deschis o cercetare penală.

UPDATE 17.10 Funcția supremă în stat, cea de președinte al României, are un rol esențial în asigurarea bunei funcționări a instituțiilor și a societății. Responsabilitățile președintelui sunt stipulate în legea fundamentală a țării, Constituția. Acest document definește îndatoririle și responsabilitățile, precum și protecția de care se bucură președintele României.

UPDATE 17.06 Până la ora 17.00, 41,56% dintre românii cu drept de vot (adică 7,5 milioane) s-au prezentat la urne.

Cifrele sunt asemănătoare cu cele din 2019, când Klaus Iohannis a câștigat primul tur, iar Viorica Dăncilă s-a poziționat pe locul al doilea.

UPDATE 16.49 Românii din afara granițelor au ieșit la vot în număr mai mare decât acum cinci ani, arată datele de până la ora 16.40. Aproape 600.000 de români au votat până la această oră de peste tot din lume.

UPDATE 16.40 Cât timp urnele de vot sunt deschise, prezentarea de exit-polluri cu privire la alegeri este o practică interzisă, de lege. Astfel, Consiliul Național al Audiovizualului a decis să sesizeze Biroul Electoral Central (BEC) și Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), după ce mai multe site-uri au publicat diverse sondaje de opinie.

UPDATE 16.30 Autoritățile din Maramureș au transmis că au depistat șapte posibile incidente electorale de la începerea votării în această dimineață. Dintre acestea, două au fost confirmate, iar forțele de ordine fac verificări pentru alte patru.

UPDATE 16.25 Poliţiştii din Satu Mare au întocmit un dosar penal pentru nerespectarea regimului urnei de vot, în cazul unei femei, vicepreşedinte al unei secţii de votare, care s-a deplasat cu urna mobilă fără să fie însoţită de cadre ale Ministerului Afacerilor Interne, informează Centrul de Comunicare Judeţean.

UPDATE 16.20 Alegătorii au semnalat observatorilor din societatea civilă mai multe dificultăți în a-și exprima opțiunea electorală duminică, 24 noiembrie. Cel mai des, problemele au legătură cu referendumul din Capitală, dar votanții din București și din străinătate au informat că li se cer în mod nejustificat documente suplimentare.

UPDATE 16.15 Peste 6,6 milioane de români au votat până la ora 16.00, adică un procent de 36,68% dintre cei cu drept de vot.

UPDATE 16.12 Contestația Alinei Gorghiu la decizia BEJ Argeș a fost admisă, duminică, de către Biroul Electoral Central, acesta argumentând că BEJ nu avea în competență soluționarea acestei spete. Sesizarea a fost transmisă către Biroul Electoral al Sectorului 1.

UPDATE 15.10 Aproape 6 milioane de români au votat până la ora 15.00, în primul tur al alegerilor prezidențiale. Procentul a fost așadar de 31,94%.

UPDATE 14.40 Caz revoltător în București. Un bărbat cu viză de flotant nu a fost lăsat să voteze la referendum: ”Când am pronunțat AEP, li s-au dilatat pupilele”

UPDATE 14.10 Veteran de război, în vârstă de 102 ani, mesaj pentru români: ”Am votat pentru binele nostru, pentru copiii noştri, nepoţi”

UPDATE 14.00 Jurnalistul Cristian Tudor Popescu l-a criticat aspru pe președintele Klaus Iohannis pentru tăcerea sa la ieșirea de la urne, în ziua alegerilor prezidențiale din 2024. Președintele, aflat la finalul celui de-al doilea mandat, a refuzat să răspundă întrebărilor jurnaliștilor după ce a votat la Liceul Jean Monnet din București, gest care a atras un val de reacții.

UPDATE 13.44 David Popovici, unul dintre cei mai buni sportivi români din 2024, dublu medaliat la Jocurile Olimpice de la Paris, având inclusiv o medalie de aur, a mers la vot, pentru alegerile prezidențiale.

UPDATE 13.40 O serie de informații privind rezultate parțiale ale votului la orele prânzului circulă în media. Sunt citate surse politice. Candidatul independent la Prezidențiale Mircea Geoană critică dur aceste date pe care le consideră drept "mincinoase și manipulatoare".

UPDATE 13.22 Marian Ceauşescu, devenit cunoscut pentru abordarea unor persone publice, politicieni ori oameni implicaţi în diverse acţiuni în instanţe, a fost amendat, după ce i s-a adresat preşedintelui Klaus Iohannis cu apelativul ”borfaşule”, atunci când acesta a ajuns la secţia de votare de la Liceul ”Jean Monnet” din Bucureşti.

UPDATE 13.15 Deputatul Ciprian Ciubuc, fost membru AUR, este cercetat de poliție după ce a postat pe TikTok un videoclip din interiorul cabinei de vot. Mai exact, acesta a desenat o căsuță suplimentară, în care a scris numele Dianei Șoșoacă, candidatura acesteia la alegerile prezidențiale fiind, de altfel, respinsă. În plus, acum riscă o amendă cuprinsă între 1.000 și 2.500 de lei.

UPDATE 13.00 Un bărbat de 87 de ani din localitatea Ciocănești, județul Argeș, a decedat în timp ce se afla în secția de votare pentru alegerile prezidențiale. Conform primelor informații, acesta s-a simțit rău și, în ciuda intervenției, nu a putut fi salvat. Poliția a demarat o anchetă pentru a clarifica circumstanțele exacte ale incidentului.

UPDATE 12.10 Până la ora 12.00 au votat peste 3 milioane de români, respectiv un procent de 18,47%. 3.327.355 români și-au exercitat votul la alegerile prezidențiale 2024. La secțiile din străinătate au votat puțin peste 300 de mii de persoane, iar în țară 2,65 milioane.

UPDATE 11.55 Poliţiştii din Bucureşti au început verificări după ce au fost sesizaţi că europarlamentarul Diana Şoşoacă a făcut un clip video în cabina de vot. Şoşoacă a publicat mai multe imagini cu buletine de vot pe care fusese adăugată, cu pixul, o căsuță cu textul "Diana Iovanovici Șoșoacă", peste care a fost aplicată ştampila ”Votat”.

UPDATE 11.40 Candidatul independent Cristian Diaconescu a afirmat, după ce a votat la alegerile prezidenţiale, că îi îndeamnă pe români să vină la vot. Cristian Diaconescu mai spune că e un moment crucial prin care vom trece ca țară, ca familii și ca cetățeni.

UPDATE 11.35 Candidatul independent Mircea Geoană a afirmat că, la alegerile prezidenţiale din anul 2024, nu alegem doar un preşedinte, ci şi o direcţie pentru ţară. El a precizat că avem de ales între corupţie şi extremism, între competenţă şi patriotism şi că este nevoie de o participare cetăţenească masivă.

UPDATE 11.30 Fostul preşedinte Traian Băsescu a lansat, duminică, un îndemn pentru alegători să vină la vot şi să opteze pentru ce îşi doresc în continuare. Traian Băsescu s-a prezentat la o secţie de votare împreună cu soţia sa.

UPDATE 11.25 Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a declarat că a votat pentru un lider priceput care şi-a pus ţara pe primul loc, cu devotament şi responsabilitate. El a amintit că sunt aleşi conducători pricepuţi prin participarea tuturor la vot, iar conducătorii nepricepuţi sunt aleşi de oamenii buni care nu vin la vot.

UPDATE 11.20 Preşedinta USR, Elena Lasconi, care este și candidat la alegerile pentru funcția de șef al statului, a afirmat că a votat cu încrederea că nimeni nu o să-şi facă bagajul pentru a pleca în altă ţară în care funcţionează instituţiile statului şi a adăugat că a votat cu încrederea că vom avea o Românie pentru toţi.

UPDATE 11.15 Peste 2 milioane de români au votat la secțiile din țară, majoritatea dintre ei pe liste permanente. Procentual, prezența la vot a depășit 11%. Până la ora 11.00, s-au prezentat la urnele de vot puțin peste două milioane de români, adică 11,34% dintre persoanele cu drept de vot.

UPDATE 11.10 Diana Șoșoacă nu s-a putut abține și a desenat chiar pe buletinul de vot propria ștampilă. De asemenea, eurodeputata a fost live încă de dimineață.

UPDATE 11.00 Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat că este convins că vom avea un preşedinte mult mai atent la ceea ce doreşte societatea românească şi a menţionat că România are nevoie de un preşedinte protector.

UPDATE 10.45 Preşedintele Consiliul Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, a afirmat că a votat pentru un preşedinte responsabil, pentru o României modernă şi europeană. Ilie Bolojan şi-a exercitat, duminică, 24 noiembrie dreptul de vot, la o secţie de votare din Oradea.

UPDATE 10.30 Candidatul independent la alegerile prezidențiale, Călin Georgescu, a votat și susține că a făcut-o în numele celor „umiliți”. Călin Georgescu mai spune că votul nu e doar un simbol al democrației, e credință în oameni.

UPDATE 10.00 Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat că a votat pentru a-și exercita dreptul constituțional. "Am votat si acum, la alegerile naționale, cum votez de 35 de ani, pentru democrație și pentru o direcție europeană. Am votat pentru referendumul local pentru ca Bucureștiul să fie un oraș modern, guvernabil, cu o alocare corectă a banilor". Primarul general a precizat că și-a exprimat opțiunea "pentru un București guvernabil, administrabil și împotriva mafiei imobiliare".

UPDATE 09.37 Premierul Marcel Ciolacu, președinte al PSD și candidat la alegerile prezidențiale, s-a arătat nemulțumit de numărul mare de persoane, inclusiv foarte mulți jurnaliști, care veniseră să vadă momentul când se prezintă la secția de votare și când intră în cabina de vot.

UPDATE 09.29 Până la ora 09.00, în România au votat 769.000 de persoane (447.000 în mediul urban şi 322.000, în mediul rural), reprezentând 4,33 la sută dintre alegătorii cu drept de vot (18 milioane). Cea mai mare prezenţă la vot se înregistrează în Olt – 4,54 la sută, Teleorman – 4,32 la sută şi Ilfov – 4,15 la sută.

UPDATE 09.15 Peste 300 de sesizări au fost semnalate, sâmbătă, cu privire la posibile incidente electorale, iar 33 dintre acestea nu s-au confirmat şi 87 sunt în curs de verificare, a anunţat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog.

UPDATE 08.22 Până la ora 8.00 au votat 454.360 de alegători, reprezentând 2,52% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă.

UPDATE 07.45 Bucureştenii cu drept de vot sunt chemaţi duminică, 24 noiembrie, să îşi spună părerea referitor la dezvoltarea Capitalei, la referendumul iniţiat de primarul general Nicuşor Dan, cele aproape 1.300 de secţii din Bucureşti fiind deschise la ora 7.00.

UPDATE 07.15 Aproape 218.000 de alegători s-au prezentat la urne în diaspora, până duminică la ora 3,00, pentru a vota în primul tur al alegerilor prezidenţiale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Au dreptul să voteze cetăţenii români care au 18 ani împliniţi până în ziua alegerilor inclusiv. Nu au dreptul de vot debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie, şi nici persoanele condamnate la pierderea drepturilor electorale, prin hotărâre judecătorească definitivă.

Autoritatea Electorală Permanentă a anunţat că 19.002.912 cetăţeni cu drept de vot erau înscrişi în Registrul electoral la data de 31 octombrie.

Din totalul de alegători români care figurează în Registrul electoral, 18.011.923 au domiciliul sau reşedinţa în ţară, iar 990.989 au domiciliul în străinătate şi sunt posesori de paşaport CRDS.

Potrivit AEP, în ţară sunt organizate 18.968 de secţii de votare.

În Bucureşti sunt aproape 1.300 de secţii: în Sectorul 1 - 166; Sectorul 2 - 202; Sectorul 3 - 294; Sectorul 4 - 189; Sectorul 5 - 198; Sectorul 6 - 240.

Unde votează alegătorii?

În cazul în care alegătorul se află în unitatea administrativ-teritorială unde îşi are domiciliul sau reşedinţa, el poate vota numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi are domiciliul ori reşedinţa, conform legii; în cazul în care se află în altă unitate administrativ-teritorială decât cea unde îşi are domiciliul sau reşedinţa, poate vota la orice secţie de votare din cadrul acesteia.

Totodată, alegătorul cu domiciliul sau reşedinţa în municipiul Bucureşti nu îşi poate exercita dreptul de vot la o secţie de votare situată în alt sector al Capitalei decât cel în care are domiciliul sau reşedinţa, dar poate vota la orice secţie de votare aflată în alt judeţ, urmând a fi înscris în lista electorală suplimentară.

De asemenea, alegătorul care nu şi-a preschimbat actul de identitate după modificarea limitei unităţii administrativ-teritoriale unde îşi are domiciliul sau reşedinţa votează fie la secţia de votare în a cărei listă electorală permanentă este înscris, fie la oricare altă secţie de votare, urmând a fi înscris în lista electorală suplimentară. Cel care a fost omis din lista electorală permanentă a secţiei de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi are domiciliul sau reşedinţa este înscris în lista electorală suplimentară.

În cazul în care se află în străinătate, poate vota la orice secţie de votare organizată în străinătate.

Românii din diaspora pot vota începând de vineri, de la ora locală 12,00.

În cazul în care alegătorul îndeplineşte funcţia de membru al biroului electoral al secţiei de votare sau de operator de calculator al biroului electoral al secţiei de votare ori asigură menţinerea ordinii, votează la secţia de votare unde îşi desfăşoară activitatea.

În cazul în care alegătorul are mobilitate redusă, poate vota la orice secţie de votare care îi asigură accesul la urne.

Votarea în ţară la prezidenţiale începe duminică, la ora 7,00, şi se încheie la ora 21,00. Alegătorii care la ora 21,00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot pot să îşi exercite dreptul constituţional până cel mult la ora 23,59.

Pe durata votării li se interzice membrilor birourilor electorale şi persoanelor acreditate să poarte ecusoane, insigne sau alte însemne de propagandă electorală.

Sunt interzise comercializarea şi/sau consumul de alcool‚ în jurul sediului secţiei de votare din ţară, pe durata votării, până la o distanţă de 500 metri. Prin organizarea evenimentelor de orice gen nu se poate obstrucţiona accesul persoanelor la secţiile de votare în preziua votării şi în zilele votării.

Cu ce acte de identitate se votează?

Alegătorii votează cu un act de identitate valabil în ziua votării, emis de statul român: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; carnetul de serviciu militar (în cazul elevilor din şcolile militare).

Paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic şi paşaportul simplu temporar pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de cetăţenii români care votează în străinătate sau de cetăţenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România.

Cum se desfăşoară votarea?

Alegătorii prezintă actele de identitate operatorilor de calculator, care preiau şi introduc datele personale în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV).

Alegătorii votează separat în cabine închise, aplicând ştampila cu menţiunea "VOTAT" înăuntrul patrulaterului care cuprinde numele candidatului pentru care optează.

Alegătorul care, din motive temeinice, constatate de preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabina de votare un însoţitor ales de el, pentru a-l ajuta. Acesta nu poate fi din rândul persoanelor acreditate, al membrilor biroului electoral al secţiei de votare sau al candidaţilor.

După ce a votat, alegătorul are obligaţia de a introduce buletinul de vot în urnă.

Ştampila încredinţată pentru votare se restituie preşedintelui sau acelor membri ai biroului electoral al secţiei de votare desemnaţi de acesta.

Tentativa unei persoane de a vota de mai multe ori sau fără a avea acest drept se pedepseşte conform legii penale.

Potrivit Biroului Electoral Central, fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot este interzisă.

Cine poate vota cu urna specială?

Alegătorul care, din motive obiective, cauzate de boală sau invaliditate, atestate prin înscrisuri, nu se poate deplasa la sediul secţiei de votare organizate în ţară, poate depune cerere de vot prin intermediul urnei speciale.

Cererea se depune la secţia de votare la care este arondată adresa imobilului unde se solicită deplasarea echipei formate din cel puţin doi membri ai biroului electoral, în preziua votării, între orele 18,00 - 20,00.

Prin excepţie, cererile de vot prin intermediul urnei speciale, precum şi copiile actelor din care rezultă boala, starea de sănătate ori de invaliditate pot fi depuse la biroul electoral judeţean sau la biroul electoral al sectorului municipiului Bucureşti, cel mai târziu vineri, ora 12,00, fizic sau prin mijloace electronice, potrivit AEP.

Cererea de vot poate fi depusă prin intermediul oricărei persoane, cu excepţia celor care au calitatea de candidat sau de soţ, soţie, rudă şi afin al acestuia până la gradul al doilea inclusiv. Trebuie să fie datată şi semnată olograf de către alegătorul care solicită urna specială şi cuprinde, în mod obligatoriu, numele, prenumele, codul numeric personal, domiciliul alegătorului netransportabil (conform menţiunilor din actul de identitate), adresa imobilului unde se solicită deplasarea echipei, seria şi numărul actului de identitate, precum şi numărul de telefon. Lipsa numărului de telefon nu atrage respingerea cererii.

Cererea de vot prin intermediul urnei speciale trebuie să fie însoţită de copii ale oricărui act din care rezultă boala, starea de sănătate ori de invaliditate sau de adeverinţa eliberată de medicul de familie al alegătorului.

În cazul în care alegătorul care solicită exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale nu îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege, acesta este înştiinţat de îndată, ''prin grija preşedintelui biroului electoral judeţean, al biroului electoral al sectorului municipiului Bucureşti sau al biroului electoral al secţiei de votare la care a fost depusă cererea'', se arată într-o decizie a Biroului Electoral Central.

Alegătorii care, în ziua alegerilor, se află în ţară şi care, din cauza specificului activităţii pe care o desfăşoară, nu se pot prezenta la secţia de votare, îşi pot exercita dreptul de vot prin intermediul urnei speciale. În această situaţie, cererea de votare va fi însoţită de o adeverinţă emisă de angajator din care rezultă că, în ziua alegerilor, alegătorul nu poate părăsi locul de muncă în intervalul orar 7,00 - 21,00. Nu este obligatorie ştampilarea adeverinţei de către angajator.

Şi alegătorii care, în ziua alegerilor, vor fi internaţi într-o unitate sanitară publică sau privată, cămin pentru persoane vârstnice ori alte asemenea aşezăminte sociale publice sau private pot solicita exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale.

Tot prin intermediul urnei mobile pot vota şi persoanele reţinute, persoanele deţinute în baza unui mandat de arestare preventivă şi persoanele care execută o pedeapsă privativă de libertate, dar care nu şi-au pierdut drepturile electorale.

Persoanele aflate în arest la domiciliu îşi exercită dreptul de vot prin intermediul urnei speciale, în condiţiile în care depun o cerere în acest sens, cel mai târziu în preziua votării între orele 18,00 - 20,00, la biroul electoral al celei mai apropiate secţii de votare.

14 candidaţi pe buletinul de vot; Ludovic Orban, aflat pe poziţia a 10-a, şi-a anunţat la începutul acestei săptămâni retragerea din cursa electorală

Conform Biroului Electoral Central, ordinea pe buletinul de vot, la alegerile prezidenţiale de duminică, este următoarea:

* poziţia nr. 1 - Elena-Valerica Lasconi - Uniunea Salvaţi România;

* poziţia nr. 2 - George-Nicolae Simion - Alianţa pentru Unirea Românilor;

* poziţia nr. 3 - Ion-Marcel Ciolacu - Partidul Social Democrat;

* poziţia nr. 4 - Nicolae-Ionel Ciucă - Partidul Naţional Liberal;

* poziţia nr. 5 - Hunor Kelemen - Uniunea Democrată Maghiară din România;

* poziţia nr. 6 - Mircea-Dan Geoană - candidat independent;

* poziţia nr. 7 - Ana Birchall - candidat independent;

* poziţia nr. 8 - Alexandra-Beatrice Bertalan-Păcuraru - Partidul Alternativa pentru Demnitate Naţională;

* poziţia nr. 9 - Sebastian-Constantin Popescu - Partidul Noua Românie;

* poziţia nr. 10 - Ludovic Orban - Forţa Dreptei;

* poziţia nr. 11 - Călin Georgescu - candidat independent;

* poziţia nr. 12 - Cristian Diaconescu - candidat independent;

* poziţia nr. 13 - Cristian-Vasile Terheş - Partidul Naţional Conservator Român;

* poziţia nr. 14 - Silviu Predoiu - Partidul Liga Acţiunii Naţionale.

Daniel Funeriu anunță că vrea să candideze la prezidențiale. De ce nu sunt buni Crin Antonescu și Eduard Hellving
Daniel Funeriu anunță că vrea să candideze la prezidențiale. De ce nu sunt buni Crin Antonescu și Eduard Hellving
Daniel Funeriu, fostul ministru al Educaţiei, este vehiculat ca posibil candidat la alegerile prezidenţiale. El a anunțat, joi seară, că este dispus să candideze. ”Da, vreau să candidez...
Călin Georgescu a recunoscut că a fost sâmbătă la ferma de cai din Ciolpani alături de Horațiu Potra. "Nu văd de fapt care este fapta. Ne-am întors la dictatură"
Călin Georgescu a recunoscut că a fost sâmbătă la ferma de cai din Ciolpani alături de Horațiu Potra. "Nu văd de fapt care este fapta. Ne-am întors la dictatură"
Călin Georgescu a admis joi seara, 12 decembrie, că pe 7 decembrie s-a aflat la ferma de la Ciolpani, unde se afla și Horațiu Potra. După ce a avut câteva ezitări în a oferi un răspuns...
#alegeri prezidentiale 2024, #votare, #sectii votare, #alegeri presedinte , #Alegeri prezidentiale 2024
  1. Europarlamentarul cu cele mai mari venituri este un român. De unde îi vine suma uriașă încasată anual, pe lângă salariul impresionant de la Parlamentul European
  2. Planul lui George Simion, în cazul în care o nouă candidatură la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu ar fi respinsă. „Dacă există motive să fie scos din cursă”
  3. Rareș Bogdan, în lacrimi la Realitatea Plus. A criticat decizia CNA de întrerupere a emisiei și l-a lăudat pe patronul Maricel Păcurar, care a scăpat de închisoare
  4. Daniel Funeriu anunță că vrea să candideze la prezidențiale. De ce nu sunt buni Crin Antonescu și Eduard Hellving
  5. România oferă primul test major pentru poliția digitală a Europei. „Nu există capacitatea de a interveni rapid" ANALIZĂ
  6. Călin Georgescu a recunoscut că a fost sâmbătă la ferma de cai din Ciolpani alături de Horațiu Potra. "Nu văd de fapt care este fapta. Ne-am întors la dictatură"
  7. "Trebuie făcut ceva, mers peste ei şi dat foc". Noi stenograme incendiare din dosarul controversatului lider al mercenarilor Horațiu Potra
  8. Marcel Ciolacu, premier sau nimic. Negocierile dintre partidele pro-europene vor decide soarta liderului PSD
  9. Discuțiile dintre Horațiu Potra și acoliții săi înainte să fie prinși cu portbagajele pline de arme. Interceptări din dosar
  10. Câte ministere ar putea avea PNL în viitorul guvern. Ilie Bolojan: ”Voi susţine cele mai bune resurse pe care le putem trimite în Executiv”