Aproape 50.000 de români din străinătate deja au votat. Cum procedezi dacă nu ești în țară

Sambata, 23 Noiembrie 2024, ora 10:53
2631 citiri
Aproape 50.000 de români din străinătate deja au votat. Cum procedezi dacă nu ești în țară
Vot pentru alegerile prezidențiale - FOTO Hepta

Peste 46.000 de români din străinătate au votat la alegerile prezidenţiale până sâmbătă, 23 noiembrie 2024, la ora 10.00.

În anul 2019, la aceeaşi oră, numărul votanţilor era aproape dublu.

Conform site-ului prezenta.roaep.ro, 46.594 de perrsoane au votat la secţiile de votare din străinătate până în ziua de 23 noiembrie 2024, la ora 10. Acestora li se adaugă 4.227 de persoane care au optat pentru votul prin corespondenţă.

În 2019, la aceeaşi oră, votaseră peste 88.000 de persoane, cărora li s-au adăugat 25.189 care au votat prin corespondenţă.

În urrmă cu cinci ani, 675.348 de alegători din străinătate au votat în primul tur al alegerilor prezidenţiale.

Votarea în străinătate la primul tur al alegerilor prezidenţiale se desfăşoară pe parcursul a trei zile: vineri, 22 noiembrie 2024, între orele locale 12:00 şi 21:00, sâmbătă, 23 noiembrie 2024 şi duminică, 24 noiembrie 2024, între orele locale 7:00 şi 21:00 (cu posibilitatea prelungirii până la ora 23:59, în ziua de duminică, pentru cetăţenii care, la ora 21:00, se află în sediul secţiei de votare, precum şi pentru cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot).

Urmare a propunerilor transmise de Ministerul Afacerilor Externe, realizate pe baza informaţiilor şi a datelor primite de la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României, au fost înfiinţate 950 de secţii de votare în străinătate, cu 35 mai multe faţă de cele 915 organizate cu ocazia procesului electoral din 9 iunie 2024, în care au fost aleşi reprezentanţii României în Parlamentul European.

„Cetăţenii români cu drept de vot care locuiesc în afara teritoriului României sau se află temporar în străinătate pot vota la alegerile prezidenţiale la oricare din secţiile organizate în afara ţării, pe baza unui act de identitate emis de statul român, valabil în ziua votării: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; paşaportul simplu; paşaportul simplu electronic; paşaportul simplu temporar; în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar”, a precizat Autoritatea Electorală Permanentă.

Lista sediilor secţiilor de votare organizate de Ministerul Afacerilor Externe în străinătate pentru alegerile prezidenţiale din anul 2024 poate fi consultată pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente.

Crin Antonescu, despre Călin Georgescu: „Nu păcătuieşte printr-o orientare anti-occidentală, ci prin faptul că minte”
Crin Antonescu, despre Călin Georgescu: „Nu păcătuieşte printr-o orientare anti-occidentală, ci prin faptul că minte”
Fostul preşedinte al PNL Crin Antonescu afirmă că, în opinia sa, Călin Georgescu nu ”păcătuieşte” prin poziţia sa anti-occidentală, ci prin faptul că minte în legătură cu...
Opinie: Călin Georgescu, sfințit de ÎPS Teodosie
Opinie: Călin Georgescu, sfințit de ÎPS Teodosie
Nu există aproape nici un mesaj al predicatorului Călin Georgescu călare pe un cal alb în care să nu îl implice pe Iisus în treburile românilor, care trebuie salvaţi din ghearele...
#alegeri prezidentiale 2024, #diaspora alegeri prezidentiale, #diaspora voteaza alegeri prezidentiale, #MAE, #AEP, #sectii de votare in strainatate , #Alegeri prezidentiale 2024
  1. Lunga istorie a alianțelor politice de conjunctură: trădări, certuri și intrigi. Ce urmează
  2. Fost preşedinte al UDMR: „Modul în care se conturează coaliţia de guvernare este un lucru neobişnuit. Îmi aminteşte de 1996”
  3. ”România a devenit primul stat în care au aplicat aceleași metode”, spune un fost lider al opoziției din Georgia despre amestecul rusesc în alegerile prezidențiale
  4. Crin Antonescu, despre Călin Georgescu: „Nu păcătuieşte printr-o orientare anti-occidentală, ci prin faptul că minte”
  5. Crin Antonescu, despre o eventuală candidatură la președinția României: ”Am spus foarte clar că de dorit nu îmi doresc, nu am în agendă aşa ceva”
  6. Opinie: Călin Georgescu, sfințit de ÎPS Teodosie
  7. Kelemen Hunor: ”PSD-ul trebuie să dea primul ministru. Asta este principiu democratic”
  8. POT, Partidul Oamenilor nu prea Tineri. Media de vârstă a membrilor formațiunii ajunși în Parlament depășește 45 de ani
  9. Tiktok nu a răspuns încă la cererile de informații trimise de Comisia Europeană referitoare la alegerile din România. Termenul limită și amenda uriașă pe care o poate primi
  10. Potra susține că la Ciolpani s-a întâlnit doar cu echipa de securitate a lui Călin Georgescu. "Niște băieți de treabă care au lucrat în Congo"