Europarlamentarii din comisia pentru apărarea democrației au discutat luni, 17 februarie, un raport din Franța care a evidențiat manipularea alegerilor din România. Cristian Terhes, membru al comisiei, a subliniat că au fost identificate peste 22.000 de conturi gestionate din Turcia, care au utilizat boți pentru a înșela algoritmul TikTok în favoarea AUR și a lui Călin Georgescu, rezultând o distribuire masivă a acestora pe rețeaua socială.
În plus, platforma nu a reușit să determine cine a finanțat aceste conturi. Terhes a adăugat că micro-influencerii care au susținut campania electorală pentru Călin Georgescu au fost remunerați, iar mulți dintre ei nu erau conștienți de persoana pe care o promovau, scrie antena3.ro.
„Dacă România are 9 milioane de useri azi pe TikTok din 19 milioane și ai cel puțin 300.000 de conturi pe care TikTok spunea zilele trecute într-un comunicat de presă că au fost eliminate ca urmare a faptului că au fost folosite în mod special pentru inducerea în eroare a utilizatorilor. Ca urmare stai și te intrebi am avut sau nu am avut cu adevărat alegeri libere și corecte?”, s-a întrebat retoric Terhes.
Europarlamentarul a menționat că în cadrul comisiei s-au analizat concluziile TikTok referitoare la alegerile din România.
„TikTok spune că a identificat 4453 de conturi operate din Turcia pentru AUR și pentru Călin Georgescu în 17 decembrie. TikTok face update pe 7 ian și spune că în urma anchetei de la cele 4453 s-au găsit 22.764 de conturi operate din Turcia, conturi cu două sau trei clipuri. Țineți minte boții ăia de aveai zeci de mii de comentarii pe secundă, al căror rol era să împingă postările? Aceste conturi au fost operate din Turcia, un stat în afara UE, un stat care ne e prieten, întrebarea e cine a plătit? O terță parte a plătit a spus TikTok, dar nu a putut identifica cine a plătit concret, aici e atributul statului român”, a mai declarat Terhes.
Nu mai puțin de 130 de micro-influenceri au fost folosiți în campania candidatului independent Călin Georgescu.
„E o problemă că un microinfluencer face campanie electorală? NU. E liber să facă. E o problemă că e plătit cu bani și face campanie pe perioada campaniei fără să spună, da? Au fost manipulați algoritmii în masă într-un mod care a dezinformat”, a mai spus Cristian Terhes.