Situația politică din România se complică pe zi ce trece, mai ales după alegerile prezidențiale anulate și tot haosul care a urmat imediat după. Incertitudinea cu privire la candidatura lui Călin Georgescu amplifică tensiunile sociale și politice, iar precampania electorală din acest an pare mai degrabă o arenă a confruntărilor brutale decât o dezbatere democratică. Dacă va candida și va câștiga, România ar putea să plătească un preț imens în plan internațional și național, iar un astfel de scenariu ar putea marca o schimbare radicală în orientarea strategică a țării, cu riscuri majore pe termen lung.
Analistul politic Adrian Zăbavă a declarat pentru Ziare.com că ambele scenarii posibile – fie că Georgescu va candida, fie că va fi împiedicat să participe – reprezintă variante sumbre pentru viitorul democrației românești.
În cazul în care Călin Georgescu își oficializează candidatura, România se va confrunta cu o campanie electorală dură. Georgescu și-ar concentra întreaga campanie pe un discurs anti-sistem, alimentând frustrările acumulate în rândul unei populații sătule de promisiuni deșarte și de scandaluri politice.
Întrebat dacă Georgescu va fi pe buletinul de vot, Adrian Zăbavă a răspuns: „N-aș putea decât să speculez în momentul de față privind acest scenariu. Îmi pare că diverse grupări sau diverse grupuri iau în calcul ambele scenarii astăzi. Dar cert este că în cazul în care Călin Georgescu va candida, el va fi foarte greu de învins. Iar dacă nu va candida, dacă nu va fi lăsat să candideze, atunci situația nu poate să fie decât una distructivă pentru societatea românească și pentru democrație, indiferent de motivele sau argumentele invocate, tocmai pentru că ceea ce s-a întâmplat în 29 noiembrie și ulterior, mai ales, n-a făcut decât să scadă încrederea în tot acest proces”, a spus consultantul politic Adrian Zăbavă pentru Ziare.com.
Pe de altă parte, un scenariu în care lui Călin Georgescu i s-ar interzice să candideze ar avea efecte catastrofale pentru democrația din România. Deja există suspiciuni legate de invalidarea rezultatelor primului tur al alegerilor și de lipsa de transparență a autorităților.
„Suntem la câteva luni deja de momentul 29 noiembrie și ceea ce s-a întâmplat în campania electorală și încă există semne de întrebare cu privire la invalidarea rezultatelor alegerilor din turul 1. Am văzut doar niște documente desecretizate din CSAT, dar care spun prea puține lucruri față de câte a așteptat societatea românească și de cât ar trebui să existe pentru a lua o decizie atât de gravă. Deci, aș spune că ambele scenarii sunt extrem de negre pentru România astăzi”, a declarat Adrian Zăbavă pentru Ziare.com.
Călin Georgescu a candidat independent la alegerile anulate din 24 noiembrie și a obținut cele mai multe voturi dintre toți candidații (2.120.401) intrând în turul 2 alături de Elena Lasconi, reprezentanta USR.
Georgescu este recunoscut ca unul dintre cei mai categorici promotori ai mesajelor anti-occidentale din România. El a devenit un exponent al unui discurs naționalist extrem, care nu doar contestă liderii români pro-europeni, dar lansează atacuri directe asupra alianțelor strategice ale țării, în special relațiile cu Uniunea Europeană și NATO.