"Nu avem un președinte pe deplin legitim". Motivul din cauza căruia România nu este băgată în seamă de UE, SUA sau NATO, crede Crin Antonescu

Marti, 18 Februarie 2025, ora 19:36
2435 citiri
"Nu avem un președinte pe deplin legitim". Motivul din cauza căruia România nu este băgată în seamă de UE, SUA sau NATO, crede Crin Antonescu
Președintele interimar, Ilie Bolojan, și candidatul coaliției la Cotroceni, Crin Antonescu FOTO Hepta

Candidatul Coaliției PSD, PNL și UDMR la prezidențialele din mai, Crin Antonescu, a declarat marți, 18 februarie, la Timișoara, că în momentul de față el și partidele care îl susțin au un proiect de țară intitulat 'România Occidentală', iar cea mai mare dificultate actuală a țării este că nu are un președinte ales.

Candidatul liberal a subliniat că liderii politici care să susțină un proiect de țară sunt cei pe care electoratul i-a ales în alegerile parlamentare de la 1 decembrie.

'Liderii politici există, sunt cei pe care îi avem la îndemână, cei pe care românii au ales în recentele alegeri, din 2024 pentru a-i reprezenta în Parlamentul României. Cred că există proiectul și există liderii care să reunească România esențială pe o anumită direcție. Proiectul nostru este 'România Occidentală', cu tot ceea ce înseamnă această opțiune făcută de mult de națiunea română prin reprezentanții săi (...)', a afirmat Crin Antonescu, într-o conferință de presă.

El a subliniat că acest proiect va fi reconfirmat de electorat prin alegerea unui președinte care să garanteze stabilitatea internă și direcția occidentală a României.

Crin Antonescu a menționat și că în prezent reprezintă două pericole mari pentru țară dezbinarea electoratului și faptul că încă nu avem un președinte ales.

'Este această lipsă de coeziune și, mai mult decât atât, această dezbinare fără precedent din interiorul corpului electoral și din interiorul opiniei publice românești și mai ales evoluția tensiunilor și evenimentelor internaționale, care pot să inducă încă o notă de neclaritate în ceea ce privește opțiunile noastre.

În momentul în care noi spunem 'România Occidentală', parcursul occidental european și transatlantic al României, aceasta presupune că Uniunea Europeană, structurile în care noi am intrat, ne-am consolidat poziția, ne-am câștigat un profil (...), trebuie să fie convergentă cu acțiunea administrației americane, cu politica americană esențială și pentru parteneriatul strategic între România și Statele Unite, și desigur pentru NATO, o structură de securitate și o structură politică de securitate fără de care e greu de conceput tot ceea ce înseamnă structura occidentală, incluzând Uniunea Europeană, Europa în general și Statele Unite. (...).

Deocamdată, dificultatea României este că nu are un președinte pe deplin legitim, un președinte ales, ci are doar un președinte interimar. (...). Până la alegerea unui nou președinte, e foarte dificil și pentru parteneri să înțeleagă încotro se va îndrepta România după 18 mai (...) Pericole există, însă și până atunci e foarte important ca toți cei care vorbesc în numele României să dea cât mai multe informații și cât mai multe garanții partenerilor noștri din Europa și din Statele Unite', a afirmat Crin Antonescu.

Candidatul la Președinția României a subliniat că faptul că suntem în Uniunea Europeană, dar suntem în același timp în parteneriat și cu Statele Unite și membrii NATO reprezintă 'valorile, busola, călăuza și temeiul pe care noi ne vom pronunța și în interiorul Uniunii Europene și în dialogul bilateral cu Statele Unite atunci când el va avea loc'.

Întrebat dacă ar accepta să se retragă din cursa pentru Cotroceni în favoarea actualului președinte interimar, Ilie Bolojan, el a răspuns că nu se pune cazul pentru o astfel de problemă. 'Cum aș primi o astfel de veste? Nu aș primi-o. Nu se pune această problemă', a mai spus Crin Antonescu.

Candidatul susținut de PSD, PNL și UDMR pentru prezidențiale a ales Timișoara pentru a-și începe precampania electorală. El a discutat cu primari din județul Timiș, cu reprezentanții ai mediului academic local și ai oamenilor de afaceri și a avut o întrevedere cu Mitropolitul Banatului, Ioan Selejan.

Crin Antonescu, critic la adresa lui Nicușor Dan. Ce i-a reproșat candidatul PSD-PNL-UDMR primarului Capitalei
Crin Antonescu, critic la adresa lui Nicușor Dan. Ce i-a reproșat candidatul PSD-PNL-UDMR primarului Capitalei
Candidatul coaliţiei de guvernare, Crin Antonescu, a declarat miercuri că Nicuşor Dan a vorbit, dintre toate prerogativele preşedintelui, că numeşte procurori, ceea ce arată foarte clar nu...
Marcel Ciolacu: ”Nu am să îl critic niciodată pe Victor Ponta”. Dar îi dă un sfat care sună a acuzație gravă
Marcel Ciolacu: ”Nu am să îl critic niciodată pe Victor Ponta”. Dar îi dă un sfat care sună a acuzație gravă
Premierul Marcel Ciolacu a declarat că nu îl va critica niciodată pe Victor Ponta, candidatul independent la alegerile prezidențiale exclus din PSD. Liderul social-democrat are însă și un...
#alegeri prezidentiale 2025, #Crin Antonescu, #presedinte deplin legitim , #stiri Crin Antonescu
  1. Cinci susținători ai lui Călin Georgescu, trimiși în judecată. Acuzațiile grave care li se aduc: ”Să înceapă războiul / Cu răngi şi topoare peste nemernici” UPDATE
  2. Nicușor Dan, întâlnire secretă cu Ilie Bolojan la Palatul Cotroceni. Motivul tête-à-tête-ului
  3. Premierul Marcel Ciolacu folosește cheltuielile cu zborurile lui Iohannis pentru a se îndepărta de scandalul Nordis: ”Cu toţii am făcut şi greşeli”
  4. UPDATE Anamaria Gavrilă, și "agasată", și sancționată. Lidera POT a chemat Poliția la Parlament să-i îndepărteze pe jurnaliștii care-și făceau meseria VIDEO
  5. Crin Antonescu, critic la adresa lui Nicușor Dan. Ce i-a reproșat candidatul PSD-PNL-UDMR primarului Capitalei
  6. Dacă nu Crin, atunci cine? Candidatul Coaliției spune cine crede că va fi președintele României dacă nu va fi el acela
  7. Reacția lui Marcel Ciolacu după ce mai mulți candidați la prezidențiale au promis că îl vor schimba din funcție: „Doar PSD poate face asta”
  8. Marcel Ciolacu: ”Nu am să îl critic niciodată pe Victor Ponta”. Dar îi dă un sfat care sună a acuzație gravă
  9. De ce are Mihail Neamțu o problemă cu numirea lui Cioloș la Cotroceni. „Un pion plasat în țara noastră, o relicvă a sistemului”
  10. Anamaria Gavrilă, prima reacție după validarea candidaturii la CCR. Anunțul așteptat de tabăra suveranistă