Se anunță turbulențe majore pe scena politică până la depunerea oficială a candidaturilor pentru alegerile prezidențiale, data limită fiind 15 martie 2025. Jocurile politice se intensifică, iar partidele sunt prinse între lupte interne pentru supraviețuire electorală. Într-o perioadă sensibilă din punct de vedere social și economic, presiunile cresc, iar unele formațiuni pot fi forțate să își regândească strategia.
În interiorul Partidului Național Liberal, tot mai multe voci ar vrea ca Ilie Bolojan să devină candidatul coaliției la alegerile prezidențiale, în locul lui Crin Antonescu. Această discuție vine pe fondul nemulțumirilor interne și al unor sondaje care arată o susținere modestă pentru Antonescu. Analistul politic Adrian Zăbavă a comentat pentru Ziare.com această variantă și a arătat atât provocările, cât și oportunitățile unui asemenea scenariu.
În opinia acestuia, Ilie Bolojan este considerat unul dintre puținii politicieni care se bucură de o credibilitate solidă la nivel național. Imaginea sa, construită printr-o administrare eficientă la nivel local, este una nepătată, ceea ce îl face un candidat atractiv într-un moment dificil din punct de vedere economic și social pentru România.
Lupta pentru Palatul Cotroceni este tot mai aprigă pe măsură ce se apropie scrutinul electoral. Cu toate că partidele de la guvernare au anunțat un candidat comun pentru alegerile din 4 și 18 mai, în culisele PNL sunt discuții despre un scenariu surpriză: înlocuirea lui Antonescu, fost liberal, cu Ilie Bolojan, devenit pentru scurt timp președinte interimar al României.
Analistul politic Adrian Zăbavă a vorbit, într-un dialog cu Ziare.com, despre această variantă, menționând că există un anumit entuziasm în jurul numelui Ilie Bolojan.
„E o variantă de lucru și e clar că demisia președintelui Iohannis poate da naștere și altor mișcări de acest gen. Există un oarecare entuziasm creat în jurul domnului Bolojan pentru că e unul dintre puținii politicieni din PSD și PNL care au ceva credibilitate națională. Spun credibilitate și pun semnul egal cu o imagine bună. Pentru că imaginea asta de la Oradea este nepătată și pentru că stilul său este extrem de orientat către eficiență. Este extrem de dorit în perioada asta, mai ales într-o situație extrem de complicată pentru români din punct de vedere economic. Există potențial pentru candidatura lui Ilie Bolojan, însă contextul politic e complicat atât în PSD cât și în PNL”, a spus Adrian Zăbavă pentru Ziare.com.
Situația politică actuală este complicată. PSD și PNL guvernează împreună și au decis susținerea unui candidat comun la alegerile prezidențiale, pe Crin Antonescu. Dacă în următoarele săptămâni sondajele nu vor indica o creștere semnificativă a susținerii pentru Crin Antonescu, posibilitatea unei schimbări de candidat în favoarea lui Ilie Bolojan ar putea deveni din ce în ce mai plauzibilă, însă nu din partea coaliției, consideră analistul politic.
„Nu cred că Ilie Bolojan poate să fie candidatul comun al alianței. Nu cred că PSD e în situația în care să poată susține la alegeri prezidențiale un președinte al PNL. Crin Antonescu a fost o soluție de compromis și nu cred că dacă schimbarea lui se va produce va mai exista un candidat comun. În consecință, Ilie Bolojan dacă ar deveni candidatul PNL ar putea fi doar candidatul PNL. Sau poate, prin absurd, susținut de PNL și alte forțe politice din partea cealaltă, din partea reformistă, să spunem așa, greu de crezut și asta. Dar să nu uităm că obiectivul tuturor ar trebui să fie ca România să rămână și după luna mai pe un drum european și euroatlantic. Practic, să nu aibă un președinte suveranist, pro-rus, extremist și așa mai departe.
Deci dacă toată lumea de partea bună a eșichierului politic pleacă de la obiectivul ăsta și soluția Ilie Bolojan se dovedește a fi cea care poate să atingă acest obiectiv, nu văd de ce n-ar putea să devină candidat. E adevărat, acest lucru se poate întâmpla doar în cazul în care candidatura lui Crin Antonescu se dovedește în aceste săptămâni că nu are efectul scontat în sondajele de opinie, ceea ce deocamdată pare că așa este”, a punctat Adrian Zăbavă pentru Ziare.com.
Crin Antonescu vine după o absență de 10 ani din spațiul public și încearcă să își îmbunătățească prezența printr-o strategie digitală adaptată la noile realități politice. El și-a făcut cont pe TikTok și a început să își transmită mesajele în stilul aplicației, strategie care amintește de încercările altor politicieni de a cuceri electoratul tânăr.
„E absolut normal. Era un politician fără canale de comunicare digitală și nu poți exista într-o campanie prezidențială fără acest lucru. Faptul că își face inclusiv pe TikTok e mai puțin important, e mai important ce comunică pe TikTok și cât este această comunicare adaptată mediului și publicului de acolo”, a afirmat analistul Adrian Zăbavă pentru Ziare.com.