Precampania electorală în era diviziunilor sociale: Radicalizare și război ideologic. Se va impune agenda extremistă?

Joi, 27 Februarie 2025, ora 04:00
2933 citiri
Precampania electorală în era diviziunilor sociale: Radicalizare și război ideologic. Se va impune agenda extremistă?
Politologul Andrei Țăranu, profesor SNSPA FOTO Facebook Andrei Țăranu

Într-un context politic marcat de tensiuni și polarizări, precampania electorală din România se desfășoară sub semnul radicalizării discursului și al amenințării extremiste. Mulți oameni se întreabă dacă se va impune agenda extremistă în alegerile viitoare și dacă vor reuși autoritățile să contracareze această tendință periculoasă sau societatea românească va fi prinsă într-un război ideologic care va afecta profund viitorul ei.

Precampania electorală din România se transformă într-un câmp de luptă ideologic, în care derapajele din mesaje și ascensiunea extremismului domină scena politică. Politologul Andrei Țăranu, profesor la SNSPA – Facultatea de Științe Politice, a oferit o analiză pentru Ziare.com asupra fenomenelor care conturează actuala precampanie electorală, marcând impactul profund al extremismului.

Politologul consideră că diviziunile sociale, amplificate de acest climat de instabilitate, duc la câștigarea de teren a acestei agende, în special a narațiunii care se revendică a fi „suveranistă”. Nu vorbim doar despre o perioadă electorală tensionată, ci despre un război ideologic care riscă să adâncească faliile deja existente în societatea românească.

Andrei Țăranu: „Partida extremistă este, de fapt, fascistă”

În această atmosferă politică din ce în ce mai fracturată, precampania electorală din România se transformă într-un teren de confruntare ideologică, marcată de excese. Politologul Andrei Țăranu aduce în prim-plan realitatea unei precampanii tensionate, care pune în evidență riscurile radicalizării discursului politic.

„Ea este tensionată fără discuții și este tensionată oarecum din background pentru că vine pe fondul anulării fostelor alegeri prezidențiale și pe tensiunea extrem de puternică pe care partida extremistă, dar care este de fapt fascistă, o pune pe autorități. Și de aici acest sentiment, acest sindrom de tensiune, de obsesie, de diviziune socială foarte puternică și pe de altă parte discursurile tot mai radicale care încep să se radicalizeze, foarte interesant, și în tabăra care n-ar trebui să fie neapărat de partea respectivă, mă refer mai degrabă la USR. Deci, nu este o campanie foarte liniștită, chiar dacă ea nu se manifestă neapărat prin declarații publice violente, ci mai degrabă prin atitudini violente, în special din partea extremistă”, a spus Andrei Țăranu pentru Ziare.com.

Autorități amorfe și politicieni în așteptare

Profesorul a punctat că nici Guvernul, nici Parlamentul nu sunt instituții foarte active în această perioadă, fiind blocate într-o stare de așteptare. Această „așteptare tensionată” pare să domine viața politică românească în prezent, alimentând un sentiment de instabilitate și confuzie în rândul cetățenilor într-o perioadă în care așteptările sunt mai mari decât niciodată.

Întrebat dacă sunt speranțe acum mai mult de la autorități decât de la politicieni, profesorul a răspuns că și ele sunt în așteptări. „Nu neapărat de la autorități. Autoritățile, din nefericire, par amorfe, cele mai multe dintre ele, ne referim la autoritățile cu care intră în contact cetățenii. Pe de altă parte, nici Guvernul și nici Parlamentul nu sunt extrem de activi în această perioadă, pentru că sunt și ei într-un fel de așteptare, să-i spunem, a ceea ce se va întâmpla după alegerile prezidențiale.

Dacă acest Guvern va mai rezista, dacă va mai rezista coaliția de guvernare și așa mai departe, atunci este o formă de asta, de pur și simplu, așteptare tensionată din partea tuturor. Și cred că asta domină viața politică românească în această clipă”, a afirmat Andrei Țăranu pentru Ziare.com.

Ultima găselniță a extremiștilor: câștigarea alegerilor și repetarea turului doi cu Lasconi și Georgescu. De ce este imposibilă o astfel de intervenție
Ultima găselniță a extremiștilor: câștigarea alegerilor și repetarea turului doi cu Lasconi și Georgescu. De ce este imposibilă o astfel de intervenție
De la anularea alegerilor prezidențiale din 2024, curentul naționalist-extremist a diseminat în societatea civilă faptul că turul al doilea al alegerilor anulate poate fi reluat, deși Curtea...
Avertismentul unui fost europarlamentar pentru liderul AUR. „Simion are de ce se teme”. Contestația la CCR, judecată duminică
Avertismentul unui fost europarlamentar pentru liderul AUR. „Simion are de ce se teme”. Contestația la CCR, judecată duminică
Curtea Constituțională a României va analiza duminică, 16 martie, contestația depusă împotriva acceptării candidaturii președintelui AUR, George Simion, la alegerile prezidențiale din...
#alegeri prezidentiale 2025, #Andrei Taranu SNSPA, #extremism , #stiri politice
  1. Șoșoacă atacă la CCR decizia BEC prin care i se interzice candidatura. Europarlamentara, mesaj pentru Putin
  2. Avertismentul unui fost europarlamentar pentru liderul AUR. „Simion are de ce se teme”. Contestația la CCR, judecată duminică
  3. „Made in Romania”. Antonescu, atac la Georgescu. „Cei care visează la izolaționism și lozinci despre „industria calului” să nu uite că respectul nu vine din vorbe goale”
  4. Lasconi despre proiectul care va face "un pic de curăţenie". "Avem soluţii pentru ca fake news-ul să fie dat jos de pe TikTok în maximum 15 minute"
  5. Lasconi insistă că voturile pentru Georgescu, de anul trecut, au fost corecte. "Românii au ales să voteze un candidat care se dădea drept salvator şi mare patriot"
  6. Candidatul care a obținut doar 0.16% din voturi la scrutinul din noiembrie s-a înscris din nou în cursa electorală
  7. Mario Nawfal, influencer apropiat de Musk, critică decizia autorităților române de respingere a candidaturii Dianei Șoșoacă: "Este aceasta UE liberă?"
  8. Elena Lasconi se declară mândră de manifestanții pro-UE din Piața Victoriei. ”Mă bazez pe românii care doresc să rămânem în Uniunea Europeană”
  9. Remus Pricopie și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale. Cum vrea să schimbe legea electorală din temelii
  10. Candidatura lui Victor Ponta, contestată pentru a 3-a oară la CCR. Duminică, decizia finală