Alegerile prezidențiale se apropie. Cei care vizează funcția supremă în stat trebuie să-și depună candidaturile până pe 15 martie. Între timp, opinia publică speculează și discută scenarii cu privire la cine ar putea fi președintele României începând cu luna mai. Întrucât nu există o listă finală a candidaților, sondajele actuale sunt mai degrabă indicii speculative, decât prognoze precise.
Cu prezidențialele la orizont, toată atenția se îndreaptă către sondajele de opinie, dar rezultatele actuale nu oferă o imagine completă, așa cum subliniază sociologul și analistul politic Vladimir Ionaș într-un dialog cu Ziare.com. Un alt punct de incertitudine este participarea lui Călin Georgescu. Deși este văzut de mulți ca un posibil favorit în primul tur, există întrebări legate de eligibilitatea sa.
Sociologul Vladimir Ionaș spune că, în acest moment, Călin Georgescu este creditat cu prima șansă în sondaje, însă bătălia pentru locul al doilea este strânsă între Crin Antonescu și Nicușor Dan. Alegerile rămân deschise, însă, iar evoluțiile din luna următoare vor stabili direcția competiției prezidențiale.
„Evident că toată lumea are această curiozitate, dar intenția de vot în acest moment nu are nicio valoare, cea declarată în sondajele de opinie. Pentru că, în primul rând, noi nu știm care este lista finală a candidaților, cine sunt cei care se vor înscrie în cursă. Pe de altă parte, nu știm dacă principalul candidat, Călin Georgescu, va avea dreptul să participe la această cursă sau nu. Și evident că oricare dintre aceste lucruri pot da peste cap toate calculele. Astăzi când vorbim, da, domnul Georgescu este favorit în primul tur, iar lupta pentru locul al doilea se dă între domnul Crin Antonescu și domnul Nicușor Dan. Dar, repet, e mult, mult prea devreme pentru a putea avea o imagine cât de cât clară asupra a cum vor arăta rezultatele”, a spus Vladimir Ionaș pentru Ziare.com.
Sociologul Vladimir Ionaș a comentat și situația tensionată din USR, în contextul alegerilor prezidențiale care se apropie. Potrivit acestuia, nu este vorba despre o destabilizare a partidului, ci mai degrabă despre o confruntare de viziuni între taberele care îl susțin pe Nicușor Dan și cele care preferă ca Elena Lasconi să rămână candidata USR.
„Destabilizare e mult spus. Probabil vor exista în continuare lupte între cei care îl susțin pe Nicușor Dan și cei care ar vrea ca doamna Lasconi să meargă mai departe în această cursă. Dar, probabil, odată cu apropierea momentului alegerilor și când datele se vor clarifica, partidul va lua o decizie dacă o susține pe doamna Lasconi sau se orientează către Nicușor Dan. Momentan e o expectativă, e mai degrabă o precampanie destul de liniștită. Din punctul meu de vedere, din păcate, niciunul dintre candidați, nici doamna Lasconi, nici Nicușor Dan, nici domnul Crin Antonescu nu se uită cât ar trebui de mult către domnul Călin Georgescu și nu îi transmit acestuia mesaje, ci au rămas închistați într-o luptă internă între ei și e oarecum ciudat”, a mai analizat Vladimir Ionaș pentru Ziare.com.
Alegerile prezidențiale vor avea loc pe 4 și pe 18 mai 2025. Până în acest moment și-au anunțat candidatura mai mulți doritori ai fotoliului de la Cotroceni printre care: Crin Antonescu, din partea PNL-PSD-UDMR și minorități, Elena Lasconi – USR, Nicușor Dan – independent, Lavinia Șandru – PPUSL. Alți trei independenți care și-au anunțat public intenția de a candida sunt afaceristul Cristian Sima, fostul ministru al Educației - Daniel Funeriu și fosta ministră a Justiției, Ana Birchall. În cursă vrea să intre și fostul candidat Călin Georgescu. Victor Ponta nu a anunțat expres că va candida, dar a menționat intenția de a analiza o astfel de posibilitate și s-a apucat să strângă semnături.