Maia Sandu a înfuriat Kremlinul. Cererea urgentă a Rusiei care nu a primit încă răspuns de la Chișinău

Miercuri, 31 Ianuarie 2024, ora 21:10
5331 citiri
Maia Sandu a înfuriat Kremlinul. Cererea urgentă a Rusiei care nu a primit încă răspuns de la Chișinău
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu FOTO Facebook/ Maia Sandu

Faptul că autorităţile proeuropene de la Chişinău nu au dat încă un răspuns Moscovei la solicitarea acesteia privind deschiderea de secţii de votare pentru alegerile prezidenţiale din martie din Federaţia Rusă a înfuriat oficialităţi ruse, care au criticat dur miercuri, 31 ianuarie, conducerea Republicii Moldova.

De când Maia Sandu a devenit preşedinte al Republicii Moldova, această ţară reduce în mod artificial numărul secţiilor de votare pentru alegerile preşedintelui Federaţiei Ruse, în timp ce Republica Moldova deschide cât mai multe secţii de votare în ţări europene, a declarat Ella Pamfilova, preşedinta Comisiei Electorale Centrale (CEC) din Rusia, citată de RIA Novosti.

Republica Moldova a fost o ţară căreia Rusia i-a oferit întotdeauna cele mai bune condiţii de vot, dar odată cu venirea la putere a ”marionetei” Maia Sandu, circumstanţele s-au schimbat, a mai spus Ella Pamfilova.

”Dacă ei cereau deschiderea unui anumit număr de secţii, noi le ofeream exact acel număr. Alta e situaţia în ultimii ani, după ce a venit la putere marioneta. Dacă anterior aveam multe secţii, chiar mult mai multe decât în Europa şi alte ţări, acum, în ciuda faptului că mulţi cetăţeni moldoveni care lucrează la noi au cerut deschiderea acestor secţii, ei au început să scadă artificial numărul lor. Este o strategie politică de conjunctură, adoptată în detrimentul dorinţelor alegătorilor, cetăţenilor R. Moldova”, a declarat Pamfilova, ale cărei declaraţii sunt preluate de publicaţia Deschide.md de la Chişinău.

La rândul său, Pavel Andreev, membru al Comisiei Electorale ruse, a spus că cea mai complicată situaţie cu deschiderea secţiilor de votare peste hotarele Rusiei se înregistrează în Republica Moldova şi, în special, în regiunea transnistreană, potrivit RIA Novosti.

Comisia Electorală Centrală a Rusiei aşteaptă deschiderea a cel puţin unei secţii de votare în Republica Moldova la ambasada rusă, a indicat el.

”Desigur, o problemă stringentă ţine de organizarea votării în Transnistria, unde, după cum ştim, locuieşte un număr destul de mare de cetăţeni ruşi care participă tradiţional la alegerile (din Rusia). Acum înregistrăm o problemă destul de complicată cu trimiterea de angajaţi diplomatici care să acţioneze pentru accelerarea organizării muncii la secţiile de votare din Transnistria. Acum practic nu există o astfel de posibilitate. Ministerul Afacerilor Externe este acum implicat activ în acest sens”, a declarat Andreev.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că Rusia va deschide mai puţine secţii de votare în Republica Moldova şi în alte state ”neprietenoase” în vederea alegerilor prezidenţiale din această primăvară, aminteşte Deschide.md.

Chişinăul încă discută dacă să deschidă secţii de votare pentru alegerile prezidenţiale din Rusia, a recunoscut vicepremierul Mihai Popşoi, ministru al Afacerilor Externe. În acelaşi timp, potrivit lui Popşoi, Republica Moldova nu poate interzice deschiderea unei secţii de votare la Ambasada Moscovei din Chişinău. Cu toate acestea, a evidenţiat ministrul, deschiderea secţiilor de votare în regiunea transnistreană este inacceptabilă, iar dacă se va întâmpla acest lucru Chişinăul va trebui să ia măsuri, a relatat cu o zi în urmă portalul Newsmaker.

”Este un subiect care se discută în acest moment. Cum vom avea o decizie, aceasta va fi anunţată. Este o decizie care trebuie consultată, aşa încât să fie ce mai bună, cea mai oportună”, a afirmat ministrul, întrebat în cadrul unei emisiuni la Radio Moldova dacă autorităţile moldovene vor accepta deschiderea unor secţii de votare în Republica Moldova pentru alegerile prezidenţiale ruse din martie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Undă verde pentru referendumul privind aderarea Republicii Moldova la UE. Când sunt chemați oamenii la vot
Undă verde pentru referendumul privind aderarea Republicii Moldova la UE. Când sunt chemați oamenii la vot
Curtea Constituțională din Republica Moldova a aprobat marți, 16 aprilie, organizarea referendumului privind aderarea țării la Uniunea Europeană. Referendumul, inițiativă a președintei...
Cetăţenii moldoveni care figurează pe lista sancţiunilor internaţionale riscă să rămână fără cetăţenia Republicii Moldova
Cetăţenii moldoveni care figurează pe lista sancţiunilor internaţionale riscă să rămână fără cetăţenia Republicii Moldova
Potrivit proiectului de lege, Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) este împuternicit să analizeze oportunitatea retragerii cetăţeniei şi, după caz, să sesizeze Agenţia Servicii...
#alegeri prezidentiale Rusia, #Maia Sandu presedinte Moldova, #sectii votare, #Republica Moldova , #Stiri Maia Sandu