Întoarcerea lui Donald Trump la conducerea Statelor Unite va avea efecte în special asupra zonei economice, dar și în ceea ce privește controlul frontierelor, subiecte pentru care a primit votul americanilor.
Victoria lui Donald Trump a venit mai repede decât preconizările inițiale. În 2020 victoria lui Joe Biden a fost anunțată la 5 zile distanță. Trump a reușit, însă, să își asigure peste 2700 de electori, câștigând și votul popular, cel al alegătorilor, lucru pe care nu l-a făcut la obținerea mandatului din 2016.
Analistul de politică externă, Răzvan Munteanu, a explicat pentru Ziare.com că „trebuie să înțelegem că americanii, ca orice țară, au votat pe baza problemelor lor interne. Subiecte precum Ucraina sau Orientul Mijlociu au fost secundare pe întreaga campanie electorală, atât a lui Trump, cât și a Kamalei Harris. Ori, promisiunile făcute de Trump au fost mult mai atractive, deși inclusiv Kamala a făcut referire la problemele economice, însă migrația pare să fie o problemă fundamentală pentru americani, corelată cu locurile de muncă. În acest sens, americanii care l-au votat pe Trump, l-au votat în principal pe baza acestor argumente ce țin de economia națională”.
„Este un pragmatic și acest pragmatism al lui Donald Trump este văzut bine de către mediile economice care caută să se dezvolte. (…) Vedem reacția burselor, inclusiv în Europa, toate sunt pe creștere. Deci este un semnal pozitiv dat de către mediul economic-financiar. Trump era considerat de către alegători și de mediul economic un mai bun gestionar al afacerilor economice și există și precedenta administrație Trump, care s-a bazat pe două lucruri simple căutate de oricine vrea să își dezvolte afacerea, și anume reducerea de taxe și o reglementare cât mai redusă”, a explicat la rândul său analistul de politică externă Ștefan Popescu.
„Migrația și problemele economice au fost principalele teme ale lui Donald Trump și în acest context promisiunile făcute de președintele american se referă nu doar la întărirea graniței cu Mexic, dar mai ales la expulzarea masivă a migranților ilegali care se află pe teritoriul SUA, tocmai pentru a putea crește stabilitatea locurilor de muncă și salariile pentru clasa muncitoare americană”, a mai subliniat analistul.
Dat fiind că în timpul mandatului său a venit decizia Curții supreme privind revocarea dreptului la avort, permițând statelor să îl interzică, analistul a punctat că ne putem aștepta la o situație și mai îngreunată aici. Și asigurările sociale sunt o altă problemă fundamentală a societății americane, a mai explicat analistul, punctând că, deși Donald Trump a criticat de mai multe ori programul Obamacare, încă nu a venit cu o viziune fundamentală, rămânând de văzut ce schimbări ar putea urma.
„Pe de altă parte, să nu credem că Donald Trump va putea să facă orice își dorește, pentru că vorbim despre cea mai puternică democrație a lumii, unde există multe alte instituții care să contrabalanseze puterea fie a președintelui, fie a Congresului american. (…) „Cred că cel mai probabil va încerca să ingereze în Justiție, să nu uităm că are câteva dosare penale pe rol și va încerca să le stopeze”, a mai punctat analistul Răzvan Munteanu.
Răzvan Munteanu a mai explicat pentru Ziare.com că, din rolul de președinte al SUA, Donald Trump va încerca să își impună viziunea, însă o pace în Ucraina contra cedării unor teritorii ar însemna o semi-victorie pentru Vladimir Putin. În același timp, Occidentul rămâne neîncrezător într-o pace oferită de Rusia, nefiind garantat că statul nu folosește acordul doar pentru a se pregăti pentru o nouă agresiune militară împotriva Ucrainei.
Analistul de politică externă Ștefan Popescu a subliniat că, spre deosebire de democrați, republicanii au gândit pe termen lung, reușind să asigure atât un posibil succesor al lui Donald Trump, J. D. Vance, cât și un succes în Senat, acolo unde mandatul este de șase ani, astfel că actuala victorie va produce efecte și după terminarea mandatului lui Donald Trump, iar Senatul joacă un rol important în politica externă.
„Își dă seama de importanța parteneriatelor pe care le are cu țările din NATO, relațiile acestora cu complexul militaro-industrial american, iar acest lucru va conta, dar Statele Unite au anumite priorități. De asemenea, sunt și prioritățile taberei democrate. Pentru că unul dintre subiectele unde există consens este competiția cu China”, a mai punctat analistul Ștefan Popescu.