În urma celei mai recente dezbateri prezidențiale dintre vicepreședintele Kamala Harris și fostul președinte Donald Trump, sondajele electorale sunt în centrul atenției.
Harris are acum un ușor avantaj în multe sondaje naționale. New York Times o dă pe Harris în față, cu 49% șanse față de 47% ale lui Trump, în timp ce Project FiveThirtyEight și ABC îi dau vicepreședintelui 47% șanse de câștig față de 44,3% ale lui Trump. Cu toate acestea, pe Polymarket, cea mai mare piață de pariuri predictive din lume, Harris și Trump sunt la egalitate, fiecare având 49% șanse de a fi ales următorul președinte al Statelor Unite.
După prima dezbatere prezidențială dintre Kamala Harris și Donald Trump și bursa și-a desemnat câștigătorul.
În urma dezbaterii de marți seara, piețele dau semne că vicepreședintele a ieșit pe primul loc, investitorii votând cu portofoliile susținute de democrați și vânzând active legate de așa-numita tranzacție Trump.
Acțiunile Trump Media & Technology Group, compania-mamă a Truth Social, au scăzut cu până la 18%, ajungând la un minim record de când au fost publicate în martie.
Bitcoin, care a fost o „tranzacție Trump” în acest an pe fondul îmbrățișării de către fostul președinte a criptomonedei, a scăzut cu aproximativ 3% de la începutul dezbaterii.
Dolarul american, care se așteaptă să se întărească în cazul unei a doua președinții a lui Trump, a scăzut miercuri cu aproximativ 0,5% față de un coș de valute la cel mai scăzut nivel al său.
Pe de altă parte, activele care ar putea vedea un impuls din partea președinției Harris au crescut miercuri.
Precizia istorică a sondajelor electorale a fost, în cel mai bun caz, nesigură. În 2023, Nathaniel Rakich, analist electoral principal la FiveThirtyEight, a analizat sute de sondaje electorale din SUA începând cu 1998 și a constatat că institutul de sondaje a prezis cu exactitate câștigătorul în doar 78% din cazuri, iar în 2022, a făcut acest lucru în doar 72% din alegeri.
Pe de altă parte, performanța S&P 500 între august și octombrie a prezis cu exactitate câștigătorul fiecărei alegeri prezidențiale din 1984. În anii în care indicele blue-chip (termenul de blue chip este utilizat pentru a desemna companiile considerate de top, care sunt cele mai solide, mai eficiente și mai stabile de pe piață) a crescut între august și octombrie, candidatul la putere în exercițiu a câștigat de fiecare dată, dar atunci când S&P 500 a scăzut în această perioadă, a semnalat întotdeauna o victorie iminentă a contracandidatului, susține Fortune.com.
John Lynch, directorul de investiții al Comerica Bank, și Matthew Anderson, analist senior, au oferit o explicație simplă pentru corelația dintre prețurile acțiunilor și rezultatele alegerilor într-o notă adresată marți clienților. „Performanța acțiunilor reflectă sentimentul economic mai larg”, au scris ei. „Atunci când alegătorii sunt mulțumiți de direcția economiei, ei tind să susțină status quo-ul, iar atunci când sunt nemulțumiți, sunt mai înclinați să voteze pentru schimbare”.
Lynch și Anderson au observat că, deși o performanță puternică a pieței bursiere pe parcursul întregului an dinaintea alegerilor a fost, de asemenea, puternic corelată cu succesul partidului în exercițiu, aceasta nu a fost întotdeauna o garanție a succesului. S&P 500 a crescut cu 14,1% și, respectiv, cu 13,4% în 1976 și 1980, dar partidul în funcție a pierdut alegerile în ambii ani cu inflație ridicată.
Având în vedere că Lynch și Anderson indică sentimentul economic mai larg ca fiind probabil motivul principal pentru care creșterea prețurilor acțiunilor este strâns corelată cu victoriile în alegerile prezidențiale ale partidului la putere, există un alt predictor electoral care ar putea fi demn de urmărit: indicele de mizerie.
Indicele mizeriei combină rata șomajului ajustată sezonier și rata anuală a inflației într-o singură măsură, în încercarea de a evalua durerea economică pe care o resimt americanii obișnuiți. Un număr mai mare indică faptul că consumatorii se luptă cu creșterea prețurilor și cu găsirea de locuri de muncă, ceea ce duce la o „mizerie” economică mai mare.
Media mobilă pe trei luni a indicelui de mizerie între august și octombrie a prezis cu exactitate fiecare alegere prezidențială începând cu 1980, partidul la putere câștigând dacă indicele scade și pierzând dacă acesta crește.
Cea mai recentă citire a indicelui de mizerie a ajuns la 6,73% în august. Aceasta este o scădere față de vârful administrației Biden de 12,66% din iulie 2022, dar o creștere față de 6,57% din iunie.
„Dacă regula se menține în aceste alegeri, democrații au aproximativ 15 puncte de bază de marjă de manevră înainte de octombrie”, au scris Lynch și Anderson. „Cu toate acestea, creșterea neașteptată a ratei șomajului în iulie reprezintă o amenințare potențială la adresa șanselor vicepreședintelui Harris,” susține Fortune.com.