Alegerile prezidențiale din SUA au loc marți, 5 noiembrie, într-o națiune divizată între fostul președinte Donald Trump și actuala vicepreședintă Kamala Harris. AFP a publicat un microglosar al celor mai relevanți termeni pentru scrutinul în care se va decide viitorul președinte al Statelor Unite, dar și componența Congresului american.
Campania electorală a avut multe răsturnări de situație, de la retragerea președintelui Joe Biden și nominalizarea democratei Kamala Harris până la declarațiile șocante ale lui Donald Trump că imigranții „vă mănâncă pisicile și câinii”.
A de la avort
Din iunie 2022 şi de la decizia Curţii Supreme de a anula garanţia federală a dreptului la avort, problema a ocupat un loc central în dezbaterea publică. Promiţând să restabilească acest drept în caz de victorie, democrata Kamala Harris speră la o mobilizare sporită în favoarea sa. Rivalul său republican, Donald Trump, este prins între două tabere: pe de o parte, baza lui ultraconservatoare doreşte să meargă şi mai departe cu restricţiile, iar pe de altă parte, conservatorii mai moderaţi favorizează dreptul la întreruperea voluntară a sarcinii.
C pentru colegiu electoral
Alegerea este decisă prin sufragiu universal indirect: fiecare stat are un număr de electori determinat de mărimea populaţiei sale. În 48 dintre cele 50 de state, sistemul este „winner-takes-all”: candidatul care ajunge primul în teritoriul respectiv câştigă toţi electorii puşi în joc. În total, 538 de electori alcătuiesc colegiul electoral. Aceasta înseamnă că sunt necesari 270 pentru a obţine cheile de la Casa Albă.
F de la frontieră
Subiectul imigraţiei la frontiera sudică cu Mexicul a impregnat dezbaterea publică pe tot parcursul campaniei. Tabăra republicană acuză administraţia Biden-Harris de toleranţă în acest domeniu. Democraţii au replicat faptul că un proiect de lege care dădea poliţiei de frontieră mai multe resurse pentru a limita fluxul de imigranţi ilegali a fost respins în Congres anul acesta de republicani, la cererea lui Donald Trump.
M este pentru MAGA
„Make America Great Again”, sau „MAGA”: sloganul lansat de Donald Trump în 2016 pentru a promite că va „face America măreaţă din nou” a fost schimbat în 2020 pentru campania sa de realegere în „Keep America Great”. Dar după înfrângerea în faţa lui Joe Biden, miliardarul republican a revenit la vechiul său slogan.
N pentru nucă de cocos
„Credeţi că tocmai aţi căzut dintr-un cocotier?”. Această frază rostită în 2023 de Kamala Harris, pe care o atribuie mamei sale pentru a explica faptul că trecutul nostru modelează parţial cine suntem, a fost, la începutul campaniei, un simbol de mobilizare pentru candidatura sa la Casa Albă. Susţinătorii săi s-au postat pe reţelele de socializare cu emoji-uri cu nucă de cocos.
„Nucă de cocos” are și un sens peiorativ. Este expresia folosită pentru a descrie persoane din anumite minorități etnice de culoare (afro-americani, latinos, etc), care se comportă ca majoritatea albă anglo-saxonă. În alte cuvinte, sunt de culoare la exterior, dar albi la interior. „Nucă de cocos” este folosit așa de susținătorii Partidului Democrat să îi descrie pe americanii de culoare care votează cu Donald Trump.
P pentru publicitate
Banii sunt sufletul campaniilor electorale americane, iar alegerile prezidenţiale din 2024 nu fac excepţie, depăşind chiar recorduri. Asociaţia OpenSecrets, specializată în finanţarea alegerilor, preconizează că pentru această campanie se vor cheltui 15,9 miliarde de dolari, cu peste 800 de milioane de dolari mai mult decât precedentul record stabilit în 2020. În spatele acestor cifre ameţitoare, publicitatea politică la televiziune reprezintă un element major de cheltuieli, iar gospodăriile americane sunt bombardate cu ea, în special în statele-cheie.
S de la statele-cheie
Arizona şi Nevada în vest, Georgia şi Carolina de Nord în sud-est, Michigan, Wisconsin şi Pennsylvania în jurul Marilor Lacuri: toate acestea sunt aşa-numitele state-cheie sau pivot, care pot vota atât pentru Harris, cât şi pentru Trump şi pot decide astfel alegerile. Dintre cele şapte state, Pennsylvania este considerată jackpot-ul, cu cele 19 voturi electorale ale sale.
Q pentru qvadrienală
Alegerile prezidenţiale au loc la fiecare patru ani, mandatul putând fi reînnoit o singură dată. Donald Trump va încerca să devină primul preşedinte care câştigă două mandate neconsecutive de la Grover Cleveland la sfârşitul secolului al XIX-lea. Dacă va câştiga, Constituţia SUA îi interzice să candideze din nou în 2028.
X este pentru... X
Cel mai bogat om din lume, Elon Musk, şi-a anunţat public sprijinul pentru Donald Trump şi face campanie intensă pentru candidatul republican. Atunci când nu este direct alături de miliardar într-o întâlnire, Elon Musk se foloseşte de reţeaua sa socială - X - şi de cei peste 200 de milioane de abonaţi la contul său pentru a-şi afirma, mesaj după mesaj, sprijinul pentru fostul preşedinte.