Ce șanse sunt pentru o finală prezidențială între Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu ANALIZĂ

Vineri, 10 Martie 2023, ora 03:25
4709 citiri
Ce șanse sunt pentru o finală prezidențială între Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu ANALIZĂ
Atât Nicolae Ciucă cât și Marcel Ciolacu s-au ferit mereu să vorbească despre o posibilă candidatură la prezidențiale FOTO Hepta

Atât PNL, cât și PSD au transmis în ultimele săptămâni că, în prezent, cea mai potrivită persoană pentru a candida din partea partidului la alegerile prezidențiale din 2024 este președintele partidului, adică Nicolae Ciucă, respectiv Marcel Ciolacu. Analiștii sunt, însă, sceptici în ce privește o finală între cei doi.

Liberalii au fost cei mai vocali cu privire la o posibilă candidatură a președintelui partidului, Nicolae Ciucă, pentru alegerile prezidențiale din 2024. Președintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, a declarat miercuri, 8 martie, că speră ca Nicolae Ciucă să rămână președintele partidului până la prezidențiale, iar apoi să candideze și să câștige din partea partidului.

„Ne-am căutat în ultimii doi ani de zile lideri şi cred că am găsit un lider care va rămâne pe fotoliul de preşedinte al PNL până după alegerile prezidenţiale. Vedem după ce se întâmplă, dar sper eu ca preşedintele Ciucă să nu mai rămână la partid şi să candideze pentru Preşedinţia României şi să o şi câştige, asta trecând peste faptul că am încercat să fiu foarte directă și foarte tranșantă ca să omor orice scenariu care presupune turbulențe în interiorul PNL, pentru că ele nu există realmente”, a afirmat Gorghiu într-o intervenție la Digi24.

Un mesaj asemănător a fost transmis și de către purtătorul de cuvânt al PNL Ionuț Stroe, care afirma pe 17 ianuarie că Nicolae Ciucă se pliază pe profilul de candidat la prezidențiale din partea partidului.

De cealaltă parte, deși inițial se vehicula ca social-democrații să-l susțină la prezidențiale pe secretarul general adjunct la NATO Mircea Geoană, direcția pare că s-a schimbat, iar favorit în prezent este Marcel Ciolacu. Acesta ar putea fi nominalizat din partea partidului, mai ales în contextul în care urmează să preia șefia Executivului, fiind în paralel și președintele PSD.

Inclusiv voci din partid au ieșit în spațiul public pentru a-l arunca în cursă pe Ciolacu. Fostul ministru al Apărării Vasile Dîncu afirma la finalul lui noiembrie 2022 că în prezent, Marcel Ciolacu este varianta potrivită de candidat al partidului pentru prezidențialele din 2024. Acesta a adăugat că liderul social-democraților are toate calitățile necesare pentru a fi candidatul partidului.

”În momentul acesta, Marcel Ciolacu spune că nu va candida şi este sincer când spune că nu va candida, pentru că el spune că, în acest moment, un preşedinte al PSD-ului nu poate să câştige acel plus de care avea nevoie pentru ca să facă o majoritate. Eu cred că până ce vom găsi, să zicem, alte soluţii, sau dacă vom căuta alte soluţii, Marcel Ciolacu a început, şi prin ideea de toleranţă pe care o are, printr-un anumit tip de implicare diferit decât alţi preşedinţi din spaţiul politic, cred că în acest moment este candidatul nostru, în acest moment.

El spune că vom face alegeri interne, că aceste alegeri interne o să stabilească mai bine, dar să vedem dacă vom avea alternative. Dar în acest moment el are, din perspectiva noastră, toate atributele”, a precizat Dîncu.

Ce spun analiștii

Întrebat despre șansele pentru o finală prezidențiale între Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, analistul politic Radu Delicote a explicat pentru Ziare.com că deocamdată partidele încă testează apele și o să aștepte până în ultimul moment pentru a face un anunț oficial.

„Chiar dacă partidele încearcă să propună câte un nume, e devreme să vorbim, pentru că niciun partid și lider politic astăzi nu vrea să expună prea mult un potențial candidat care are șanse de câștig. Cu cât îl promovezi mai devreme, cu atât există riscul de erodare de imagine, sunt calcule sociologice. Astfel, niciun partid nu vrea să-și asume asta.

De ce? Pentru că în continuare în România alegerile prezidențiale sunt ‘regina’ tuturor scrutinelor electorale din perspectiva prezenței la vot pe care o creează”, a explicat politologul.

Acesta a notat mai departe că primii candidați oficiali vor apărea după alegerile europarlamentare. Până atunci, analistul estimează că în prima parte a lui 2024 vor fi aruncate diverse nume în „piața de testare sociologică calitativă”, și de abia „din luna mai vom vedea cu adevărat, ori vom intui într-o proporție de 80-90% potențialii candidați la prezidențiale”.

Chestionat dacă anunțul nu ar putea veni prea târziu, Delicote remarcă faptul că 2024 va fi un an întreg plin de campanii electorale.

„Nu. În teoria de manual, e târziu. În practica anului 2024, ținând cont că avem atât de multe alegeri și că este vorba de un an cu foarte mare încărcătură emoțională la nivel de agenda populației, vom fi realmente în campanie continuă timp de 12 luni. Și atunci nu cred că este târziu. Suntem într-un context de încărcătură mare electorală, și atunci fiecare partid ar vrea să-și expună cât mai puțin cu putință candidatul care să câștige alegerile prezidențiale”, mai arată analistul.

Cine ar avea avantajul în finală

Cu toate că de aproape 20 de ani PSD a pierdut toate finalele prezidențiale în ciuda faptului că aproape mereu a plecat favorit, Radu Delicote arată că există numeroși factori care vor determina favoritul într-o ipotetică finală PSD - PNL. În primul rând, acesta precizează că depinde foarte mult de prezența la vot.

„Iar prin asta mă refer, vor reuși partidele să motiveze tot electoratul lor propriu și personal? Vor reuși partidele să motiveze alți votanți care de regulă nu votau cu PSD sau PNL în cazul nostru? Și depinde foarte mult de cine intră în turul doi. Pentru că până la urmă pot să fie candidați susținuți de PNL sau PSD într-o formulă de alianță mai mare. Deci nu trebuie să fie neapărat un candidat propriu-zis”, a conchis acesta.

PNL testează apele pentru un duet cu PSD

Un nou sondaj realizat de INSCOP a fost dat publicității joi, 9 martie. Acesta a fost realizat la comanda PNL și verifică și modul în care văd românii o posibilă alianță electorală între PNL și PSD în 2024. Întrebaţi ce părere ar avea despre realizarea unei alianţe între PNL şi PSD la alegerile din 2024, aproape jumătate dintre votanţii formaţiunii liberale au răspuns că ar avea o părere destul de bună (43,7%) sau foarte bună (7,1%) despre o astfel de înţelegere. De cealaltă parte, aproape 60% dintre votanţii PSD au spus că ar avea o părere destul de bună (45,2%) sau foarte bună (12,9%) despre o alianţă între cele două mari partide la alegerile din 2024.

În ce privește clasamentul partidelor în intenția de vot, acesta arată astfel:

 • 31,7%: PSD
 • 22,3%: PNL
 • 18,2%: AUR
 • 11,2%: USR
 • 4,6%: UDMR
 • 2,9%: PMP
 • 2,4%: Pro Romania
 • 1,5%: Partidul SOS Romania
 • 1,4%: Partidul Verde
 • 3,9%: alte partide
 • .

  Eveniment Quarterly Report

  Ce spune Marcel Ciolacu despre o candidatură la alegerile prezidențiale de anul viitor. Provocarea pe care o are în prezent
  Ce spune Marcel Ciolacu despre o candidatură la alegerile prezidențiale de anul viitor. Provocarea pe care o are în prezent
  Prim-ministrul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat că nu ştie ce va face legat de o candidatură a sa la alegerile prezidenţiale de anul viitor, subliniind că provocarea pe care o are...
  Cât se mai tergiversează desființarea pensiilor speciale. „În acest moment Ministerul Justiţiei urmează să înainteze modificările”
  Cât se mai tergiversează desființarea pensiilor speciale. „În acest moment Ministerul Justiţiei urmează să înainteze modificările”
  Premierul Marcel Ciolacu a anunţat că reprezentanţii Comisiei Europene au transmis punctul lor de vedere asupra pensiilor speciale, iar acum urmează ca Ministerul Justiţiei să înainteze...
  #alegeri prezidentiale, #prezidentiale 2024, #turul doi prezidentiale, #marcel ciolacu, #nicolae ciuca , #stiri alegeri