Presa din Republica Moldova a analizat duminică, 3 noiembrie, înaintea turului doi al alegerilor prezidențiale din Moldova, averea și celor doi candidați, Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo.
Declarațiile depuse la Comisia Electorală Centrală dezvăluie că Maia Sandu a obținut venituri din funcția sa prezidențială și premii internaționale pe care le-a donat, iar Alexandr Stoianoglo, susținut de socialiști, și-a obținut veniturile modeste de la o vinărie și o fermă de porcine, având și datorii, potrivit zdg.md.
Potrivit celei mai recente declarații depuse de Stoianoglo la Comisia Electorală Centrală, în ultimii ani, acesta nu a făcut achiziții și nu a vândut niciun bun, de trei ani în declarație figurând aceleași bunuri mobile și imobile. Mai mult, în 2023, acesta declară doar 50 de mii de lei drept salariu – circa 4.000 de lei lunar, iar soţia sa a încasat 68 de mii de lei din darea în arendă a unor bunuri. Alte venituri Stoianoglo nu declară, scrie sursa citată.
Familia Stoianoglo deține în proprietate două imobile – un apartament de 161 de metri pătrați, în valoare de 942 047 de lei și un alt imobil de 60 de metri pătrați, în valoare de 844 de mii de lei, dar și un teren intravilan.
Conform datelor cadastrale, în același bloc de locuit, și familia Șor deține trei apartamente: un imobil de 158 metri pătrați, care a intrat în proprietatea lui Ilan Șor în anul 2000, fiind acum plasat sub sechestru.
Potrivit documentului depus la CEC, familia Stoianoglo deține două mașini.
Potrivit celei mai recente declarații depuse de Sandu la Comisia Electorală Centrală (CEC), în ultimii ani, candidata PAS la prezidențiale nu a făcut achiziții, în schimb – a vândut mașina de model Toyota Rav 4 pe care o deținea, obținând astfel 8000 de euro, arată Ziarul de Gardă.
În 2023, aceasta declară circa 350 de mii de lei obținuți de la Președinție, dintre care aproape 100 de mii provin din diurne pentru deplasări peste hotare.
În ianuarie 2024, Maiei Sandu i-a fost conferit premiul „Timişoara pentru Valori Europene”, recompensat cu 30 de mii de euro. După multe discuții în spațiul public, bazate pe legislația care nu îi permite Maiei Sandu să primească un asemenea premiu de natură financiară, actuala președintă a anunțat că îl va dona Asociației Obștești „Prietena Mea”, fondată de Ludmila Adamciuc.
Peste 2,7 milioane de cetăţeni cu drept de vot din Republica Moldova sunt aşteptaţi duminică la urne, în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale. Viitorul şef al statului va fi ales între actuala preşedintă proeuropeană Maia Sandu, care este susţinută de Partidul Acţiune şi Solidaritate, şi fostul procuror general al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, susţinut de Partidul Socialiştilor din Republica Moldova.
Preşedinta proeuropeană a Republicii Moldova, Maia Sandu, care candidează pentru un nou mandat, şi-a manifestat duminică speranţa că alegătorii vor ieşi în număr cât mai mare la vot şi că vor proteja ţara de rele.
Ea a declarat, la ieşirea de la urne, că "hoţii vor să cumpere ţara", dar a subliniat că "puterea oamenilor este infinit mai mare decât orice mârşăvie a lor".
Candidatul Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM), Alexandr Stoianoglo, care a fost acuzat că se exprimă foarte greu în limba română, deşi are şi cetăţenie română, a declarat duminică dimineaţă că exprimarea în limba română nu este o condiţie pe care un candidat la funcţia de preşedinte trebuie să o îndeplinească.
El a recunoscut că limba oficială din Republica Moldova este limba română, subliniind că el poate "comunica" în această limbă.
Candidatul Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM) la funcţia de preşedinte al ţării, Alexandr Stoianoglo, a negat duminică implicarea sa în procesul de fraudare a alegerilor prezidenţiale, precum şi orice relaţie cu puterea de la Kremlin.
El s-a pronunţat împotriva fraudării scrutinului, considerând că "alegerile sunt un proces democratic la care trebuie să acceadă toţi cetăţenii Republicii Moldova".
Republica Moldova a notificat mai multe ţări ale Uniunii Europene că este de părere că Rusia va încerca să perturbe votul diasporei la secţiile de vot din afara ţării, inclusiv în România, în cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, a declarat pentru Reuters o sursă din guvernul de la Chişinău.
Sursa din guvernul Republicii Moldova, care a cerut să nu fie identificată, a declarat duminică pentru Reuters că secţiile de votare din Italia, Franţa, Germania, Spania, Canada, România, SUA şi Regatul Unit ar putea fi vizate de Moscova, inclusiv prin alerte false cu bombă.
Actualul lider de la Chişinău, Maia Sandu, a obţinut în primul tur 42,49% din voturi, în timp ce socialistul Stoianoglo a fost votat de 25,95% dintre alegători.
MAIA Președinte Vezi tot