Numele lui Nicușor Dan era vehiculat deja pentru o eventuală candidatură la alegerile prezidențiale din 2029, având în vedere scorul important obținut de acesta la alegerile pentru Primăria Capitalei, însă, de când alegerile prezidențiale au fost anulate, ONG-urile, politicieni și o parte din societatea civilă îi cer primarului general să candideze.
Având în vedere că Nicușor Dan este al doilea cel mai votat om după președintele României, ca număr de voturi, acest lucru ar putea constitui o trambulină pentru Cotroceni. Primarul general nu a exclus o candidatură peste 5 ani, însă este incert dacă va renunța la actualul mandat de la Primărie, în contextul în care a declarat în trecut că mai are lucruri de făcut la Capitală. De asemenea, nu este clar în ce măsură USR și PNL ar susține o astfel de candidatură, în contextul în care Elena Lasconi a reușit să intre în turul al doilea, iar Ilie Bolojan se poziționează pentru o candidatură de la PNL.
Consultatul politic Adrian Zăbavă spune că nu este clar în ce măsură o candidatură la alegerile prezidențiale l-ar avantaja pe Nicușor Dan, dar subliniază că faptul că primarul Capitalei nu neagă o astfel de posibilitate lasă o poartă deschisă pentru alegerile prezidențiale.
„Cu privire la posibila candidatură a lui Nicușor Dan, mi-e greu să spun dacă e bine sau nu să candideze, pentru el, pentru că în momentul de față suntem departe de un moment electoral, deși probabil el va veni în câteva luni, dar, oricum, într-o situație atipică și greu de prevăzut. Faptul că apare această discuție cu privire la Nicușor Dan și el nu o neagă înseamnă că există o posibilitate. Dar doar cu asta rămânem după aceste zile”, a afirmat Adrian Zăbavă pentru Ziare.com.
Acesta precizează că, deși Nicușor Dan a exclus în trecut varianta de a candida la prezidențiale în viitorul apropiat, multe lucruri s-au schimbat de la primul tur al alegerilor prezidențiale.
„Vorbeam mai devreme de faptul că a exclus de cele mai multe ori povestea asta.
Multe lucruri s-au spus înainte de 24 noiembrie, cu privire la multe subiecte. Ele, după părerea mea, nu mai sunt valabile pentru că realitatea politică și socială de după 24 noiembrie este cu totul alta. În consecință, faptul că Nicușor Dan a vorbit despre necesitatea de a continua un mandat nu mai contează, dacă țara i-o cere, să zicem așa, și poate fi el păstrătorul direcției pro-europene a României în eventualitatea unui scrutin prezidențial pe care să-l câștige”, a completat consultantul.
Dacă Nicușor Dan ar putea fi susținut de USR, asta depinde de ce va face partidul Elenei Lasconi în contextul formării majorității parlamentare, dar și de planurile noii conduceri a PNL, reprezentate de Ilie Bolojan.
„Cu privire la candidatura comună a lui Nicușor Dan din partea USR, este adevărat, există precedentul alegerii din 2020, dar în momentul de față contextul este foarte diferit. PNL va trebui să se hotărască pe ce drum merge, va depinde foarte mult de apartenența la coaliția de guvernare sau nu a USR-ului, totodată și de dorința sau de planul pe care Ilie Bolojan și l-a făcut odată cu preluarea Partidului Național-Liberal, care e foarte posibil să fie confirmat în urma următorului congres. Deci, sunt prea multe necunoscute, în momentul de față, pentru a putea vorbi despre o susținere PNL-USR pentru Nicușor Dan”, spune el.
Adrian Zăbavă susține că incertă este și situația de la USR, unde candidata Elena Lasconi a intrat în turul doi prezidențial, dar candidatura ei este extrem de șubredă, cu două acțiuni, după decizia CCR de a anula alegerile, cu „semne de întrebare”, referindu-se la discursul care critica decizia Curții și scrisoarea adresată președintelui american Donald Trump.
„Nu știm în ce măsură aceste două acțiuni ale Elenei Lasconi reprezintă și poziția USR-ului. E foarte posibil, mai ales analizând relația anterioară a Elenei Lasconi cu diferite grupuri din interiorul partidului, să existe o contestare la adresa leadership-ului ei, în această perioadă. Ea, normal, își va dori continuarea drumului prezidențial, dar e posibil ca USR să nu își mai dorească asta”, consideră consultantul.
Acesta este de părere că Nicușor Dan este un candidat mult mai puternic decât Elena Lasconi.
Chiar și așa, consultantul politic recunoaște că și Nicușor Dan are minusurile sale, iar pentru a câștiga președinția României este nevoie de mai mult decât a arătat primarul general până acum, însă potențial există.
Jurnalistul și analistul Ion M. Ioniță este de părere că Nicușor Dan se gândește destul de serios să intre în cursa electorală pentru Cotroceni.
„Reluarea alegerilor este un eveniment neprevăzut care s-ar putea să fie o oportunitate pentru un om politic cum este Nicușor Dan. Un om politic care nu este asimilat vechilor politicieni, deși și el este de multă vreme în spațiul politic, dar are acest atu că vine din afară, are o imagine bună în București, încearcă să își extindă gradul de notorietate și de acceptabilitate și în afara Bucureștiului, deci s-ar putea pentru el să fie o oportunitate să candideze și atunci să nu mai meargă pe planul A, adică să-și termine mandatul și să intre în cursă în următoarele luni”, afirmă Ion M. Ioniță.
Acesta crede că este devreme să ne pronunțăm când vine vorba despre diferențele dintre Elena Lasconi și Nicușor Dan.
„Cred că o eventuală decizie cu privire la candidatură ar urma să fie luată în urma unor calcule bine făcute. Nu este un om grăbit, l-am văzut, nu ia decizii pe picior, are nevoie de timp”, a mai spus Ioniță.
Ion M. Ioniță este de părere că Nicușor Dan ar putea fi candidatul independent pe care încerca să-l întruchipeze Mircea Geoană și, eventual, să obțină susținerea unor partide.
„Nicușor Dan are o bază, el nu vine cu mâna întinsă la partide ca să-l susțină. Ba dimpotrivă. Sunt puțini candidați care au această bază electorală ca a lui Nicușor Dan, astfel încât să fie dorit de partide. El poate ralia și fracțiuni rupe din USR, de exemplu, care nu au intrat în Parlament și așa poți ajunge la niște procente bune”, conchide analistul.
Mai multe ONG-uri și activiști îl propun pe Nicușor Dan candidat la prezidențiale din partea partidelor proeuropene, se arată în comunicatul comun transmis sâmbătă presei.
Semnatarii inițiativei, care s-au constituit în Coaliția România Europeană ce susține candidatura primarului din București la Cotroceni, sunt: ICDE (Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană), Inițiativa Timișoara, Asociația Împreună pentru A8, Iași, Voci pentru Democrație și Justiție (VeDem Just), Diaspora 360°, Nürnberg,
Centrul Euroregional pentru Inițiative Publice, Platforma CentrulPolitic.ro, Asociația #ActivAGPitești, univ. dr. Valentin Naumescu, univ. dr. Corneliu Bjola, univ. dr.Raluca Moldovan, univ. dr. Octavian Țîcu, univ. dr. Diana Botău, univ. dr. Cristi Danileț, Thomas Tolnai, Mihai Emilian Ivanov, Romeo Stavăr-Vergea, Mihai Marc, Tana Foarfă, autor centrulpolitic.ro, avocat dr. Dragoș Lucian Ivan, Eugen Tischler, Cristian Pop, Ionel Apostol, Bogdan Eduard Pleșcan, Doru Creț, Laurențiu Ștefănescu, Oscar Manto, Marius Dragomiroiu, Cristian Popa, univ. dr. Lucian Leuștean Andrei Enghiș.
De asemenea, printre cei care susțin o candidatură a lui Nicușor Dan la prezidențiale este și Vlad Gheorghe, liderul DREPT.
Nicușor Dan nu a respins din start propunerea făcută de organizații, dar a subliniat că este nevoie de o analiză.
„Analiza abia începe în momentul acesta. Şi analiza nu e la nivel de persoane, e la nivel de toate partidele pro-europene. (...) Începem analiza şi noi, aşa cum o începe toată lumea. În orice caz, e o chestiune foarte serioasă”, a spus Nicuşor Dan, la Antena 3.
În plus, primarul general de-abia și-a început cel de-al doilea mandat la București și a subliniat în trecut că are încă multe de făcut în această funcție.
Chiar și așa, Traian Băsescu a făcut o mișcare similară în anul 2004, când era proaspăt reales la Primăria București și a reușit să câștige în fața premierului de atunci, Adrian Năstase.
De altfel, și Elena Lasconi de abia a fost reconfirmată ca primar la Câmpulung și a decis să-și asume rolul de prezidențiabil.