Una dintre principalele promisiuni ale PNL dinaintea campaniei electorale, alegerea primarilor în două tururi, devine încetul cu încetul un subiect uitat printre rândurile liberalilor. Cerută inclusiv de către președintele Klaus Iohannis, reforma electorală a ajuns la șanse infime de reușită.
„Ne dorim, în primul și primul rând, două tururi de scrutin. Acesta este dezideratul nostru. Eu și alții ne dorim două tururi de scrutin și anticipate. Dar, în primul rând, discuția e legată de două tururi. E o cerere a electoratului de dreapta și nu numai, pentru că 84% dintre români își doresc alegeri în două tururi. E obligația noastră de a milita pentru acest lucru”, afirma prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan pe 3 februarie 2020.
Despre alegerea primarilor în două tururi vorbea inclusiv președintele Klaus Iohannis, care în septembrie 2020, imediat după alegerile parlamentare, afirma că mai există un singur pas pentru a repara „stricăciunile” majorității „toxice ce a acaparat Parlamentul”, referindu-se la PSD.
"Avem nevoie de o noua majoritate credibilă, care să impună rapid reformele legislative atât de așteptate și de necesare. Printre acestea se numără si modificarea legii care să asigure din nou alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Este un pas esențial pentru a garanta în perspectiva alegerilor din următorul ciclu electoral o mai mare legitimitate celor care vor administra orasele și comunele timp de patru ani", afirma Klaus Iohannis.
La finalul lui 2020, alegerea primarilor în două tururi reprezenta o temă promovată și de către USR, însă la formarea coaliției alături de PNL și UDMR, tema a căzut din cauza împotrivirii formațiunii maghiare. Reforma nu s-a regăsit nici măcar în programul de guvernare al coaliției de atunci.
Cu toate astea, PNL și USR promiteau că nu vor renunța și anunțau în spațiul public că această temă va fi intens dezbătută în cadrul unei comisii speciale de Cod electoral. Aceasta însă nu a mai apărut niciodată.
Mai mult, după noua coaliție cu PSD, alegerea primarilor în două tururi a dispărut complet de pe buzele liberalilor, mai ales în contextul în care modificarea ar veni în dezavantajul clar al social-democraților și al primarilor UDMR.
Un alt factor care i-a determinat pe liberali să uite de această reformă este frica de a-i supăra pe social-democrați. Aceasta a fost demonstrată adesea în timpul negocierilor pentru împărțirea de funcții dar și după modul în care liberalii care-i critică pe cei din PSD sunt izolați de către partid.
Deși alegerea primarilor în două tururi a fost intens promovată în urmă cu ceva timp, opiniile din interiorul partidului rămân extrem de divizate. Diviziunea s-a putut observa de altfel în numeroase teme importante de discuție din interiorul partidului, cum ar fi alianța cu PSD / USR, forma desființării Secției Speciale sau alegerea președintelui partidului.
La jumătatea lunii trecute, actuala coaliție de guvernare a fost marcată de noi neînțelegeri după ce o parte dintre liberali s-au abținut de la un vot pentru respingerea unui proiect de lege care viza revenirea la alegerea primarilor în două tururi.
Inițiativa a aparținut partidului AUR și a fost supusă la vot pe 12 aprilie. Cu toate că acesta nu părea inițial că are vreo șansă, la votul final din Camera Deputaților PSD și UDMR s-au opus categoric proiectului, în timp ce liberalii au fost divizați. Concret, 31 de aleși liberali din totalul de 60 s-au abținut de la vot, printre aceștia fiind și nume cu greutate precum liderul de grup al deputaților liberali Gabriel Andronache, vicepreședintele Camerei Florin Roman sau vicepreședintele PNL Robert Sighiartău. Inițiativa legislativă a fost întoarsă astfel înapoi în comisiile parlamentare.
Liberalii au fost criticați apoi în spațiul public de vicepreședintele Camerei Deputaților Daniel Suciu (PSD), care i-a acuzat pe aleșii PNL că au încălcat discuția internă din coaliție pe această temă. De cealaltă parte, liberalii au explicat că urmează să mai fie o discuție în coaliție pe acest subiect și că abia ulterior va fi luată o decizie. Până atunci, alegerea primarilor în două tururi rămâne un subiect tabu.