A reușit să-și recupereze Gabriela Firea electoratul de la Piedone? Analist: „Cred că va mai crește în sondaje”

Joi, 23 Mai 2024, ora 21:30
6166 citiri
A reușit să-și recupereze Gabriela Firea electoratul de la Piedone? Analist: „Cred că va mai crește în sondaje”
Gabriela Firea PSD FOTO: Gabriela Firea/ Facebook

Ultimele sondaje de opinie pentru Primăria Capitalei o dau pe candidata PSD Gabriela Firea pe primele poziții, în unele dintre ele devansându-l pe Cristian Popescu Piedone. În acest context, pare că Firea a reușit să-și recupereze din electoratul care a migrat la Cristian Popescu Piedone, în lipsa unui candidat propriu PSD și urcă în sondaje.

Primul sondaj Avangarde din urmă cu 3 săptămâni, după retragerea lui Cîrstoiu și anunțarea candidaturii Gabrielei Firea, o dădea pe locul doi după Nicușor Dan, cu 24%, iar un alt sondaj ARA, din urmă cu câteva zile, o dă tot pe locul doi. Desigur, sunt și sondaje care arată că Gabriela Firea ar fi pe locul 3, în spatele lui Cristian Popescu Piedone, cu care ar împărți din electorat.

Analistul politic Ion M. Ioniță, redactor-șef al revistei Historia, este de părere că sondajele din ultima perioadă arată „o tendință corectă” și că până acum alegătorii PSD nu au avut altă alternativă în afară de Cristian Popescu Piedone, iar acum se întorc la Gabriela Firea.

„Acum, cu doamna Firea, care are un bazin electoral în București, este normal să fie așa, să recupereze din electoratul PSD și probabil va mai crește. Cel care pierde acum este Piedone. El adună electorat din mai multe părți, și din capitalul PSD la Doamnei Firea. Acum, PSD având candidat propriu, evident că cei care votau cu Piedone pentru că nu aveau cu cine se reorientează și o preferă pe Firea. Cred că în continuare va mai crește și competiția se va da între Nicușor Dan și Gabriela Firea. Cam aceasta este tendința pe care o arată sondajele în acest moment”, a declarat jurnalistul pentru Ziare.com.

Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent

Acesta a subliniat că dinamica campaniei electorale a rămas neschimbată, iar asta nu încurajează alegătorii să vină la vot, neexistând dezbateri sau confruntări televizate.

„Mai vedem că nu s-au întâmplat foarte multe lucruri în campania electorală. Nu am avut dezbateri, deci nu au existat motive în plus pentru a aduce oamenii la vot. Și aici va fi o necunoscută legată de prezența la vot, pentru că și asta influențează până la urmă. Neexistând dezbateri, sigur că interesul este mai mic. Nu stârnește emoție, nu stârnește participare din partea bucureștenilor, așa încât nu știm în acest moment care va fi prezența la vot”, a mai spus analistul.

Ion M. Ioniță a precizat că Popescu Piedone se află la confluența mai multor electorate, inclusiv AUR, și că nu este complet eliminat din cursă, chiar dacă Gabriela Firea își recuperează procente în sondaje.

„Da, bineînțeles, Piedone adună electorat din mai multe părți și va avea votanții lui. Nu este complet eliminat din cursă. Plus că mai este ceva, poate să fie și o spirală a tăcerii, mai poate să fie și influența aceasta a prezenței la vot, așa încât Piedone se află la confluența mai multor zone electorale, și de la AUR și cei anti-sistem, cei care sunt din zonele mai populare ale Bucureștiului, acel electorat prin care a încercat să și-l apropie prin vizite în diverse târguri și piețe, dar nu cred că mai are potențial să crească mai mult de atât.”, a spus Ioniță/

El este de părere că Gabriela Firea câștigă chiar dacă se situează pe locul 2, fiind un rezultat bun pentru PSD la Consiliu.

„Cred că va exista această discuție, pentru că oricum, dacă se situează pe locul 2, este un rezultat bun pentru PSD. Nu este o înfrângere catastrofală pentru că PSD va avea și un număr important de consilieri. Deci, rămâne o forță în București. S-ar putea să fie chiar prima forță în București la Consiliu. Nicușor Dan s-ar putea să nu aibă o majoritate în Consiliu, că nu are decât susținerea ADU”, a mai spus Ioniță.

Analistul spune că Gabriela Firea, în cazul unui loc 2 la Capitală, ar putea reproșa conducerii PSD că nu a lăsat-o să candideze din prima și că altfel ar fi câștigat. Mai mult, poate emite pretenții în partid.

„Dacă PSD va fi majoritar în Consiliul Local, majoritar relativ, vor spune ‘este o victorie pentru noi, am câștigat puterea în București, iar doamna Firea s-a situat pe locul al doilea foarte bine’, plus că va aduce aceste voturi și pentru lista de la europarlamentare, deci partidul va spune că a jucat bine, iar doamna Firea poate spune că putea câștiga primăria dacă nu exista acea eroare de apreciere cu candidatul unic. Poate să facă asta și s-ar putea să o facă. Va depinde și de rezultatul celorlalte alegeri, dar sunt sigur că, chiar dacă iese pe locul al doilea, se va profila ca un competitor puternic din PSD. Va avea o bază electorală pe care va putea să construiască în viitor și să se profileze ca un jucător important, pentru că ceilalți s-ar putea să nu aibă baza ei electorală”, a mai spus Ioniță.

Jurnalistul este de părere că „se vor trage liniile” după ce se vor încheia toate rundele de alegeri și că, până atunci, probabil, nu vom asista la „mari războaie în partid”.

De la retragerea candidatului comun PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, Gabriela Firea, candidatul unic al social-democraților pentru Primăria București, a crescut în sondaje, obținând o plasare mai bună decât medicul Cătălin Cîrstoiu.

Astfel, imediat după anunțul candidaturii Gabrielei Firea, aceasta a apărut pe locul 2 într-un sondaj Avangarde, cu 24% din voturi, devansându-l pe Cristian Popescu Piedone, care până atunci îl depășea chiar și pe Nicușor Dan în unele dintre sondaje.

Un alt sondaj INSCOP o dădea pe Gabriela Firea pe locul 3, cu 21,4%, în spatele lui Piedone, cu 27,4%, iar pe primul loc era Nicușor Dan cu 38,5%.

Un alt sondaj făcut de Avangarde, doar cu eșantion de cetățeni din Sectorul 1, o dădea câștigătoare pe Firea cu 30%, urmată de Nicușor Dan și Cristian Popescu Piedone.

În aproape toate sondajele, candidatul PNL, Sebastian Burduja este pe locul 4, cu un scor care nu trece de 17-18%.

Ultimul sondaj de opinie realizat la comanda Antena 3 de ARA Public Opinion SRL o plasează tot pe locul 2 pe Gabriela Firea, cu 29%. Nicușor Dan este pe primul loc, cu 35%, iar Cristian Popescu Piedone are 20%, urmat pe locul 4 de Sebastian Burduja, cu 12%.

PNL, gata să trădeze PSD. În speranța că va da viitorul preşedinte, ar putea trece în opoziție SURSE
PNL, gata să trădeze PSD. În speranța că va da viitorul preşedinte, ar putea trece în opoziție SURSE
Fotoliul de președinte al României bagă zâzanie în Alianța PSD PNL, ambele partide anunțând recent că merg cu candidat propriu la alegerile din toamnă. În spatele ușilor închise,...
Opinie: Îl vrea Ciolacu pe Geoană prezidențiabil?
Opinie: Îl vrea Ciolacu pe Geoană prezidențiabil?
Premierul vrea prezidențiale în septembrie, imediat după creșterea pensiilor, ca să profite de valul recunoscător. Liderul PNL ar prefera prezidențialele odată cu parlamentarele în...
#alegeri primaria Capitalei, #Gabriela Firea PSD, #alegeri 2024 romania, #PSD , #alegeri 2024
  1. Clotilde Armand aruncă săgeți spre șeful AEP: ”Bine că n-a fost Toni Greblă la Munchen, că ne fura vreo două goluri”
  2. Surpriză de proporții la Sectorul 2. Cum s-a schimbat raportul de forțe după renumărarea voturilor
  3. Nicolae Ciucă surprinde: ce făcea președintele PNL în timp ce Marcel Ciolacu urmărea România - Ucraina de pe Allianz Arena - FOTO
  4. În ce măsură se poate repeta scenariul Iliescu-Vadim la alegerile prezidențiale din 2024: „Se poate crea o stare de spirit negativă”
  5. Noi rezultate la alegerile locale. Cum se poziționează PSD față de PNL
  6. PNL, gata să trădeze PSD. În speranța că va da viitorul preşedinte, ar putea trece în opoziție SURSE
  7. BEC a respins cererea de renumărare a voturilor în orașul Constanța, dar și în trei județe din țară
  8. Optimism în USR după rezultatele slabe la alegeri: ”Vom reporni partidul cu toată forţa”. Noi informații despre viitoarea conducere
  9. Lucian Bode nu scapă de decizia de plagiat: ”A pierdut, definitiv, cel de-al doilea proces” FOTO
  10. Opinie: Îl vrea Ciolacu pe Geoană prezidențiabil?