De ce nu au putut participa observatorii ruși la alegerile din Republica Moldova. Explicația MAE de la Chișinău

Joi, 07 Noiembrie 2024, ora 09:36
2168 citiri
De ce nu au putut participa observatorii ruși la alegerile din Republica Moldova. Explicația MAE de la Chișinău
Urne turul 2 al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova FOTO X /Miguel Berger

Ministerul de Externe al Republicii Moldova a răspuns Rusiei, care a „protestat vehement” pentru că nu a fost permis accesul observatorilor de la Moscova la alegerile prezidențiale câștigate de Maia Sandu. Motivul invocat de Chișinău ține de standardele cerute de la toți observatorii care au monitorizat alegerile.

„Ministerul Afacerilor Externe confirmă convocarea ambasadorului Republicii Moldova în Federaţia Rusă la Ministerul rus al Afacerilor Externe şi exprimarea unui protest în legătură cu refuzul în acreditarea unor observatori pentru monitorizarea alegerilor. În acest context, MAE menţionează că statutul profesional al persoanelor neacreditate a fost incompatibil cu cel de observator internaţional”, a transmis MAE, potrivit NewsMaker.

În reacţia sa, ministerul a subliniat că Republica Moldova a respectat criteriile internaţionale de acreditare a observatorilor şi s-a asigurat că aceştia îndeplinesc standardele cerute.

Ministerul rus de Externe a anunţat că l-a convocat miercuri, 6 noiembrie, pe ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, Lilian Darii, pentru a i se transmis „un protest vehement” în legătură cu „acţiunile neprietenoase ale Chişinăului”.

Moscova este nemulţumită că înaintea primului tur de scrutin prezidenţial şi a referendumului constituţional, autorităţile moldoveneşti „au refuzat nemotivat acreditarea pentru cinci observatori internaţionali din Rusia”, iar înainte de turul doi al alegerilor, le-a fost interzisă intrarea în Moldova a trei membri ruşi ai misiunii OSCE/ODIHR, ceea ce Moscova consideră a fi „o încălcare gravă” a dreptului internaţional.

Ce se ascunde în spatele crizei din Georgia?
Ce se ascunde în spatele crizei din Georgia?
Mii de georgieni ies în stradă de câteva zile împotriva guvernului pro-moscovit al premierului Irakli Kobahidze. Tensiunile nu par să se calmeze. Cum s-a ajuns aici? Ce se întâmplă în...
Semnal de alarmă tras de un profesor universitar: „Să nu lăsăm România europeană să fie urcată în acest tren al morții condus de un mecanic pregătit la Kremlin”
Semnal de alarmă tras de un profesor universitar: „Să nu lăsăm România europeană să fie urcată în acest tren al morții condus de un mecanic pregătit la Kremlin”
Profesorul universitar Radu Vancu trage un semnal de alarmă în privinţa direcţiei spre care s-ar îndrepta România dacă ar abandona calea pro-europeană. Radu Vancu se întreabă cum crede...
#alegeri Republica Moldova, #maia sandu, #Rusia, #observatori alegeri, #alegeri prezidentiale republica moldova 2024 referendum , #alegeri Republica Moldova
  1. Bătălia pentru insulele Niprului. Moscova pregătește o ofensivă majoră în sudul Ucrainei
  2. Poliția italiană a arestat o călugăriță pentru legăturile acesteia cu mafia. Era legătura 'Ndrangheta cu membrii grupării aflați în închisoare
  3. Ce se ascunde în spatele crizei din Georgia?
  4. NATO pregătește o flotă de drone maritime pentru a apăra infrastructura subacvatică critică
  5. Cum au neutralizat avioanele F-35 israeliene apărarea antiaeriană a Iranului
  6. Fake news: Este fals că angajaţii MAI nu ar fi plătiţi pentru ziua lucrată la alegerile prezidenţiale
  7. Elon Musk a cheltuit peste un sfert de miliard de dolari pentru a susţine campania electorală a lui Trump
  8. Ministrul Apărării dezminte categoric zvonurile. Nu facem armata obligatorie, nu trimitem militari români în Ucraina
  9. O nouă țară din spațiul Schengen anunță controale la granițele sale cu Germania și Belgia
  10. SUA amână din nou revenirea astronauților săi pe Lună. "Nu vom zbura în spaţiu până când nu vom fi pregătiţi"