Duminică, 3 noiembrie, moldovenii din toată lumea votează în al doilea tur al alegerilor prezidențiale. Bătălia se dă între Maia Sandu (Partidul Acțiune și Solidaritate), care vrea un nou mandat, și Alexandr Stoianoglo (Partidul Socialiştilor din Republica Moldova), susținut de toate elementele pro-ruse din Republica Moldova.
UPDATE 21.01 Urnele s-au închis. Prezența la vot este de 54%. S-a înregistrat o prezență-record la vot în diaspora, 320.000 de alegători.
UPDATE 20.30 Alerta cu bombă a dat peste cap votarea la Liverpool, secția de vitare fiind mutată la Manchester.
Până la ora 19:00, în republică au votat 52% dintre cetățenii cu drept de vot. Cele mai înalte rate de participare se înregistrează la Dondușeni, cu peste 50%, iar cele mai slabe, la Cantemir, cu doar 37%.
În municipiul Chișinău au votat 53% din populație, la Bălți peste 50 %, în UTA Găgăuzia, peste 49%, iar în raioanele din stânga Nistrului, circa 24 mii de cetățeni.
În stânga Nistrului, cele mai active secții de votare sunt cele trei de la Varnița, unde au participat 6.100 de persoane, dar unde a fost și o alertă cu bombă.
Portalul Zona de securitate transmite că la secția de votare din Varnița, unde, în jurul orei 19:00, a fost înregistrată o alertă cu bombă, se află și pacificatori ruși. Sursa notează că prezența lor se explică prin faptul că secția de află „în perimetrul zonei de securitate.”
UPDATE 20.05 Mai mulți preoți ai Mitropoliei Moldovei, în frunte cu episcopul Nicolae de Ceadîr-Lunga, vicar al Eparhiei de Cahul și Comrat, au votat la Moscova în cadrul celui de-al doilea tur al scrutinului prezidențial.
UPDATE 20.12 La ora 19.30, prezenţa la vot a ajuns la 52,94% (1.634.537).
UPDATE 20.00 Preşedinta Maia Sandu, care candidează pentru un nou mandat, a publicat un mesaj video către cetăţenii Republicii Moldova. Ea şi-a încurajat conaţionalii din diaspora să fie fără teamă, în contextul în care la câteva secţii de votare au fost anunţate alerte false cu bombă.
UPDATE 19.58 O alertă cu bombă a fost dată la o secție de votare din Brașov, în timpul alegerilor pentru al doilea tur de scrutin la prezidențiale pentru Republica Moldova, duminică, 3 noiembrie.
UPDATE 19.50 Guvernul este pregătit pentru încercări de destabilizare și colaborează strâns cu autoritățile din fiecare țară unde există secții de votare pentru siguranța votului și a alegătorilor a declarat prim-ministrul moldovean Dorin Recean, după alertele false cu bombă la secțiile de votare de peste hotare.
UPDATE 19.00 Podul de legătură Rîbniţa-Rezina ar fi fost minat, a anunţat Poliţia din Republica Moldova în ziua turului doi al alegerilor prezidenţiale.
UPDATE 18.38 O femeie din Republica Moldova a încercat să propună unei familii să voteze împotriva unui candidat, în schimbul a 4300 de lei. Aceasta a fost denunțată, iar sâmbătă, 2 noiembrie a fost reținută pentru 72 de ore.
UPDATE 18.20 Peste 1,5 milioane de moldoveni au votat până la ora 18.00, arată datele Consiei ELectorale Centrale de la Chișinău.
Prezența la vot, în jurul orei 17:50, a depășit 50%.
Cel mai activ votează cetățenii cu vârstele cuprinse între 56 și 65 de ani (peste 20%); 36-45 de ani (circa 20%); 66-75 ani (peste 17%); 36-45 ani (peste 19%); 66-75 ani (peste 17%); 26-35 de ani.
Cei mai pasivi sunt tinerii cu vârstele cuprinse între 18 și 25 de ani (peste 7,7%), și vârstnicii cu vârstele de la 76 de ani în sus - circa 5%, scrie moldova.europalibera.org
În primul tur al scrutinului prezidențial din 20 octombrie la urne s-au prezentat peste 1,5 milioane de alegători (peste 51%).
UPDATE 17.59 Procesul de votare în cadrul turului doi al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova a fost întrerupt la Liverpool și Northampton, Regatul Unit al Marii Britanii, după primirea unei alerte cu bombă, au relatat surse diplomatice și alegători prezenți la fața locului.
UPDATE 17.44 Serverele Comisiei Electorale Centrale (CEC) din Republica Moldova au fost ţinta unui atac cibernetic, în ziua desfăşurării turului al doilea al alegerilor prezidenţiale, a anunţat, duminică, 3 noiembrie, într-un briefing de presă, preşedinta Comisiei Electorale Centrale (CEC), Angelica Caraman.
UPDATE 17.20 Un fenomen nou a fost raportat de către Asociaţia de Observatori Promo-LEX, în turul doi al scrutinului prezidenţial din Republica Moldova. E vorba de prezenţa unor persoane în afara secţiilor de votare, în special în diasporă, care înregistrează fluxul de cetăţeni veniţi la secţii.
UPDATE 15.12 Peste 1.116.000 de oameni, adică peste 39 la sută dintre alegători, au votat până la ora 15:00., la alegerile pentru funcţia de preşedinte în Republica Moldova. Majoritatea votanţilor, sau 54%, sunt femei, scrie news.ro
Acum două săptămâni, până la această oră au votat peste 850 mii de alegători.
Cei mai mulţi dintre votanţi sunt persoane cu vârste între 56 şi 65 ani.
Procesul de alegeri a preşedintelui R. Moldova decurge cu incidente. Poliţia din R. Moldova a înregistrat 52 de încălcări în procesul electoral, până la ora 13:30.
Potrivit datelor oferite de oamenii legii, au fost fixate 4 cazuri de afişaj electoral neautorizat: Chişinău-2, Edineţ-1, Soroca-1.
Cazuri de agitaţie electorală au fost înregistrate 10: Chişinău-5, Anenii Noi-1, Floreşti-1, Hînceşti-1, Sîngerei-1, Ungheni-1.
De asemenea s-a înregistrat:
Fotografierea buletinului de vot - 11 cazuri: Chişinău-3, Călăraşi-1, Criuleni-1, Făleşti-1, Nisporeni-1, Sîngerei-1, Orhei-1, Teleneşti-1, Ştefan Vodă-1.
Încălcarea dreptului la vot-1 caz la Chişinău.
Coruperea alegătorilor – 7 cazuri: Chişinău-3, Cantemir-1, Nisporeni - 1, Rîşcani-1, Rezina-1.
Ştampilă deteriorată – 1 caz la Călăraşi.
Deteriorarea buletinului de vot – 2 cazuri la Chişinău.
Transportarea alegătorilor - 6 cazuri: Drochia-3, Dubăsari-1, Hînceşti-1, Edineţ-1.
Alte incidente: prezenţa persoanelor în stare de ebrietate la secţia de votare, conflicte, acţiuni huliganice - 10 cazuri: Chişinău-5, Floreşti -2, Anenii Noi-1, Edineţ-1, Soroca-1.
UPDATE 14.57 Trafic rutier sistat pe podul Rîbnița-Rezina, care leagă localități din Republica Moldova de Transnistria a fost sistat. Decizia a fost luată după ce persoane cu o cutie suspectă au refuzat să colaboreze cu Poliția și să prezinte conținutul acesteia.
UPDATE 13.59 Prezența la urne în cadrul turului doi al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova este destul de ridicată - 29%, dar cea mai slabă reprezentare se înregistrează în rândul tinerilor cu vârstele cuprinse între 18 și 25 de ani, după cum arată datele de la ora 13.00 prezentate de președinta Comisiei Electorale Centrale, Angelica Caraman.
UPDATE 13.50 Cozi sunt și la secțiile de votare deschise pentru cetățenii din regiunea separatistă Transnistria, pe internet fiind publicate imagini cu zeci de mașini care se îndreaptă spre ele.
UPDATE 12.26 Maia Sandu a făcut scurte declarații după ce a votat.
UPDATE 12.15 Premierul Dorin Recean a vorbit, după ce a ieșit din secția de vot, şi despre pericolele care din această perioadă: „Suntem într-un moment de atac din partea grupărilor criminale care au cumpărat foarte multe voturi. De asta este foarte important să ne mobilizăm pentru că votul nostru va învinge frauda electorală pe care o perpetuează”.
UPDATE 12.03 Comisia Electorală Centrală de la Chişinău a anunțat că, de la deschiderea urnelor de vot pentru al doilea tur al alegerilor prezidențiale, au avut loc 11 incidente care încalcă legislația electorală.
UPDATE 11.40 Peste 470.000 de cetăţeni moldoveni au votat, duminică, până la ora 11:00, în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, în care se confruntă preşedinta în exerciţiu, proeuropeana Maia Sandu, şi socialistul Alexandr Stoianoglo, arată agerpres.
Potrivit datelor centralizate de Comisia Electorală Centrală, până la ora 11:00 au votat 474.729 alegători, ceea ce înseamnă 17,04% din totalul alegătorilor înscrişi pe listele electorale.
Prezenţa la vot este mult mai bună decât în primul tur al prezidenţialelor, atunci când la aceeaşi oră se înregistra o participare la vot de doar 10%. La ora 11:00, numărul votanţilor este cu aproximativ 200.000 de persoane mai mare decât era la aceeaşi oră, pe 20 octombrie.
Secţiile de votare rămân deschise până la ora 21:00.
UPDATE 10.52 Cetățenii moldoveni din Italia au ieșit în număr mare să voteze în turul II al alegerilor prezidențiale, astfel încât la secțiile de votare din mai multe orașe s-au format cozi.
Pentru aceste alegeri, în Italia au fost deschise 60 de secții de votare. Alegătorii pot vota cu buletinul de identitate valabil; buletinul de identitate provizoriu sau pașaportul cetățeanului Republicii Moldova, inclusiv cu termen de valabilitate expirat, arată IPN.
UPDATE 10.18 La doar câteva ore de la deschiderea secțiilor de votare din Republica Moldova au și apărut primele incidente în procesul de vot. Observatorii din cadrul Asociației Promo-Lex au raportat mai multe acțiuni ilegale, printre care: agitație electorală în apropierea secțiilor de votare, fotografierea buletinelor și transport organizat de alegători.
UPDATE 10.06 Alexandr Stoianoglo, candidatul la prezidenţiale susţinut de Partidul Socialist, şi-a exercitat dreptul la vot la primele ore ale dimineţii.
El a explicat că nu consideră vorbirea limbii române o condiție esențială pentru președintele Republicii Moldova.
UPDATE 9.49 Autoritățile de la Chișinău au avertizat mai multe țări din Uniunea Europeană, printre care și România, de posibilitatea unor amenințări cu bombă la secțiile de vot pentru diasporă, în timpul turului 2 al alegerilor prezidențiale
UPDATE 9.24 Până la ora 9.00 și-au exercitat dreptul de vot peste 135.355 de cetățenii, ceea ce constituie 4.95 % dintre moldovenii cu dreptul de vot. Cei mai activi sunt bărbații, ei votând în număr de 50.2 %, potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale (CEC).
Echipajele de poliție vor monitoriza dacă, în turul doi al alegerilor prezidențiale, persoanele care vin la vot nu primesc sau nu li se promit bani de la cei implicați în schema de corupție electorală, informează IPN.
La nicio oră de la deschiderea secțiilor de votare, la București se formează cozi din moldoveni care doresc să-și exercite dreptul de vot. Primii moldoveni și-au exercitat deja dreptul de vot. Un grup format din 11 turiști s-au prezentat la secția de votare din Tokyo (Japonia) la ora 00:00 (ora Chișinăului) pentru a-și îndeplini datoria civică.
Cele două secții de votare deschise în Israel pentru turul II al alegerilor prezidențiale și-au început activitatea, iar cetățenii moldoveni veniți la vot au făcut cozi, transmite IPN. Pentru aceste alegeri, în Israel au fost deschise două secții de votare, ambele în orașul Tel-Aviv: secția de votare nr. 1, Centrul Cultural „ENAV”, pe strada Shlomo Ibn Gabirol, 71, și secția de votare nr. 2, Centrul „ZOA HOUSE”, pe strada Daniel Frisch, 1.
Știre inițială
Pentru alegerile prezidenţiale din Republica Moldova au fost constituite 2.221 secţii de votare, dintre care 234 vor fi deschise în străinătate. Sunt așteptați la vot 2,7 milioane de cetățeni.
Din cele 1.957 secţii deschise pe teritoriul Republicii Moldova, cele mai multe, respectiv 306, vor funcţiona în municipiul Chişinău. În localităţile din Transnistria vor fi deschise 30 de secţii de votare. Potrivit Comisiei Electorale Centrale, pe 2 octombrie 2024, erau înregistraţi 274.475 de cetăţenii cu drept de vot cu domiciliul în unităţile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului.
Dintre cele 234 de secţii din străinătate, cele mai multe vor fi deschise în Italia (60), Germania (26), Franţa (20), Marea Britanie (17) şi România (16). În Federaţia Rusă vor funcţiona doar două secţii de votare.
Secţiile de votare vor fi deschise în intervalul orar 7:00 - 21:00.
La fel ca în primul tur de scrutin, influența masivă a Rusiei este simțită, în special prin intermediul campaniei de cumpărare de voturi organizată de afaceristul fugar Ilan Șor.
Poliția a încercat și sâmbătă, 2 noiembrie, să destructureze rețeaua prin care au fost cumpărate sute de mii de voturi în primul tur. Secțiile de votare din străinătate, care au susținut-o pe Maia Sandu și au votat „DA” la referendumul pro-UE, ar fi ținta unor „acțiuni subversive”.
Riscul de fraudare a alegerilor rămâne crescut. Până și preoții moldoveni aflați în pelerinaj la Moscova au fost instruiți cum să voteze.
Maneliștii români Culiță Sterp și Bogdan Mocanu au fost nevoiți să-și ceară scuze după ce l-au promovat pe candidatul pro-rus Alexandr Stoianoglo. Publicistul Cristian Tudor Popescu i-a criticat dur pe cei doi pentru implicarea în campania electorală de peste Prut.