Judecătorii CCR au decis în unanimitate respingerea candidaturii lui Călin Georgescu, sub presiunea celor câteva sute de simpatizanți ai acestuia strânși pe latura Palatului Poporului care dă spre Curtea Constituțională.
Poartă drapele, fulare cu tricolorul, icoane și tablouri cu figura candidatului extremist la fel ca duminică seară în fața Biroului Electoral Central (BEC), când au devenit violenți după ce au aflat verdictul respingerii candidaturii lui Georgescu.
BEC a motivat invalidarea susținând că a ţinut cont de aspectele „deja tranşate” de Curtea Constituțională, iar persoanele care candidează la Preşedinţie trebuie „să respecte Constituţia şi să apere democraţia”.
După această respingere, Călin Georgescu a făcut contestație la Curtea Constituțională, dar fără nicio șansă de a fi admisă. Totul se bazează pe precedentul de anul trecut, când judecătorii Curții au decis eliminarea Dianei Șoșoacă pe motiv că are un „discurs anticonstituțional”, pe decizia BEC și pe hotărârea CCR din 5 decembrie 2024 de anulare a alegerilor.
Înainte de anunțarea deciziei Curții Constituționale, Rusia a anunțat pe două canale că alegerile prezidențiale fără Călin Georgescu nu ar fi legitime. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a ținut să spună că „în ţări precum România se întâmplă lucruri flagrante în domeniul electoral”, în vreme ce purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov, a declarat că respingerea înregistrării acestei candidaturi „este o încălcare a tuturor normelor democrației în centrul Europei”.
La fel ca atenționarea serviciului de informații de la Moscova, SVR, care s-a aliniat cu Washingtonul în mesaje, Rusia semnalează, de fapt, că nu mai e Călin Georgescu candidatul favorit. Dacă ar fi fost, ar fi păstrat discreția și ar fi continuat să lucreze pentru el în spațiul virtual și în realitatea imediată, așa cum a făcut-o înainte de primul tur al prezidențialelor din 24 noiembrie 2024. După deschiderea dosarelor penale pentru tentativă de lovitură de stat pe numele lui Călin Georgescu și al locotenenților lui mercenari de meserie, serviciul secret moscovit l-a compromis definitiv când i-a luat apărarea printr-un comunicat de presă.
Vor avea rușii un nou candidat? Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) urmează să aibă în această seară o ședință în care să decidă cine ar putea fi prezidențiabilul acestei formațiuni. În presă circulă o listă deschisă, care începe cu George Simion, care ar putea candida în tandem cu Georgescu.
George Simion are însă și el probleme cu declarații mai vechi și mai noi cel puțin în aceeași măsură ca Diana Șoșoacă. Riscă să fie respins? Până de curând susținea că nu vrea să candideze. Numărul 2 în AUR, Claudiu Târziu a declarat că e gata să candideze, dacă partidul îl susține. Pe listă mai e actorul naționalist Dan Puric, care a precizat că nu e interesat de prezidențiale. Alți doi profesori universitari din partid sunt menționați, Petrișor Peiu, care predă la politehnică și sociologul Dan Dungaciu, ambii naționaliști cu simpatii estice, mai ales Peiu, care și-a manifestat activ înclinațiile pro-ruse.
În competiție cu prezidențiabilul AUR, oricare ar fi el, va fi Victor Ponta, fost premier PSD, care a preluat în ultimele luni un discurs naționalist copiat după Donald Trump. Unele sondaje îl arată pe un trend crescător, dar abia de acum încolo se va putea structura plutonul prezidențial.
Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.